La Vanguardia (Català)

Boeing, castigada per la pandèmia, trenca amb la brasilera Embraer

- MADRID

El gegant aeronàutic dels Estats Units Boeing va suspendre ahir relacions amb la companyia brasilera Embraer després d’acusar-la de “no complir les condicions necessàrie­s” acordades en un contracte conjunt signat el 2018.

En aquell moment, les dues empreses van planejar crear una societat conjunta en què Embraer, el tercer fabricant d’avions més important del món, venia un 80% de la seva divisió d’avions comercials per 4.200 milions de dòlars (3.380 milions d’euros) a Boeing, que hauria controlat la nova societat. Aquest contracte establia divendres com a data límit perquè les dues companyies complissin les condicions marcades i posessin en marxa la nova companyia. Ara bé, malgrat que la col·laboració havia rebut “l’aprovació incondicio­nal” de tots els reguladors implicats –excepte de la

Comissió Europea, que estava pendent–, Boeing va exercir el seu dret a rescindir l’acord. Marc Allen, l’executiu que va impulsar l’operació, va dir que la rescissió és “profundame­nt decebedora” però que les firmes “han arribat a un punt en què continuar les negociacio­ns en el marc” d’aquest acord “no resoldrà els problemes pendents”.

Per la seva banda, Embraer va respondre hores després apuntant que Boeing va adoptar una manera

“sistemàtic­a de retard i violacions repetides” a l’acord. “A causa de la falta de voluntat per concloure la transacció, la seva condició financera, el 737 MAX i altres problemes comercials i de reputació”, va assenyalar el comunicat. “L’empresa buscarà totes les mesures possibles contra Boeing pels danys soferts com a resultat de la cancel·lació indeguda i de la violació”, va assegurar. El cert és que des del 2018 la situació ha canviat molt.

L’any passat Boeing va presentar els pitjors resultats en dues dècades per la crisi dels accidentat­s 737Max, i ara, pendent de l’aprovació de les autoritats nord-americanes perquè tornin a funcionar, afronta la paralitzac­ió del sector per la

Covid-19. L’empresa va demanar fa poc una ajuda a l’Administra­ció de 55.000 milions d’euros. Des de començamen­t d’any les dues companyies han perdut en borsa més d’un 60% de valor.

La decisió anunciada aquest dissabte també posa fi a una segona joint venture entre les dues companyies per “desenvolup­ar nous mercats” per al vaixell de càrrega militar C-390 Millenium, tot i que les dues firmes mantindran un acord anterior signat el 2012 i ampliat el 2016 per “comerciali­tzar aquest model i donar-hi suport conjuntame­nt”. Aquesta ruptura afavoreix sobretot Airbus, la gran rival de Boeing, que el 2017 ja es va aliar amb la canadenca Bombardier.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain