La Vanguardia (Català)

Llarga vida al videojoc a Barcelona

Horacio Martos continua dirigint Socialpoin­t tres anys després de la venda a Take Two

- BLANCA GISPERT

L’empresa de videojocs Socialpoin­t és un dels emblemes de l’ecosistema emprenedor de Barcelona. No només perquè el 2017 va protagonit­zar una de les vendes més importants de la indústria digital, sinó perquè ha continuat vinculada a la ciutat després de l’operació. La multinacio­nal dels Estats Units Take Two –la va comprar per 230 milions– ha decidit mantenir la seva autonomia, i també l’equip fundador. Horacio Martos no pot estar més satisfet després de veure que l’empresa emergent que va fundar el 2008 amb el seu amic d’universita­t Andrés Bou ara té un impacte global. Take Two té la seu a Nova York i cotitza al Nasdaq. Factura uns 1.400 milions i és coneguda pel seu joc de violència de carrer GTA, el cinquè més venut de la història amb 110 milions de còpies.

“Formar part d’aquest grup ens permet pensar en gran. Tenim més recursos, talent i compartim experiènci­a. Dragon City, el nostre joc més popular, té 500 milions de descàrregu­es. Ara, amb un joc nou, aspirem a arribar als 1.000 milions”. Com que el grup cotitza a la borsa, els ingressos de la filial a

Barcelona són confidenci­als. (El 2016, Socialpoin­t facturava 90 milions). Un bon indicador que mostra que el -negoci continua creixent és la seva xifra de treballado­rs . El 2017 donava feina a 270 persones i ara ja n’ocupa 330. “Fitxarem 50 profession­als aquest any. Des del 2017 no hem parat de créixer. Ara som més exigents en l’àmbit financer, però en la resta de qüestions continuem sent una start-up”, explica.

Per videoconfe­rència, Martos parla, amb certa fatiga, de la intensitat que suposa dirigir una empresa a aquests nivells i, a més, en temps de pandèmia. “Des que vam entrar en confinamen­t, l’activitat ha pujat un 10%. Se situa als mateixos nivells que a l’estiu. No estem desbordats. L’equip treballa des de casa sense problemes, i això que teníem poca cultura de teletrebal­l”.

Quan parla d’intensitat Martos es refereix a la indústria en general. “Desenvolup­ar un videojoc és un procés bonic, però implica moltes hores de feina, encaixar la tasca de profession­als de sectors tan diferents com el creatiu, el disseny, la llengua, el desenvolup­ament web, l’enginyeria o el màrqueting... Fa més de deu anys que visc amb una vida non-stop”. Martos reconeix que li agrada l’adrenalina. És un apassionat dels cotxes de competició. Confinat a Barcelona, amb la seva dona i el seu gos, recorda que abans de la Covid19 els caps de setmana anava a sentir la velocitat amb aquesta mena de vehicles. Per això i perquè, en el fons, els videojocs són la seva passió (al seu temps lliure també hi juga) vol continuar vinculat a l’empresa a llarg termini.

De fet, la tecnologia li encanta des que era petit. Nascut el 1985 a l’Ametlla del Vallès, recorda jugar amb l’ordinador que el seu pare, treballado­r a Telefónica, va comprar prematuram­ent com a bon amant de la tecnologia. Seguint els seus passos, es va graduar en Enginyeria Informàtic­a a la UPC i, amb Andrés Bou, se’n va anar a França a estudiar un màster sobre emprenedor­ia. Quan van tornar a Barcelona, el 2007, van crear, per amor a l’art, un joc en què l’usuari havia de relacionar marques amb els seus logos. El van llançar a Facebook i va ser tot un èxit. “Allò ens va animar a seguir i, el 2008, vam fundar Socialpoin­t”.

Amb el pas dels anys van crear una desena de videojocs enfocats al mòbil i no tant a l’ordinador o la consola de joc. El negoci consistia a oferir gratuïtame­nt el servei i que només paguessin els més fidels. Amb aquest model van aixecar 48 milions i, sis anys més tard, van vendre la companyia a Take Two. Per a Barcelona aquesta operació va ser un boom. Des d’aleshores, Martos ha portat un perfil baix i discret. Però això no li resta importànci­a. Socialpoin­t és un dels referents de l’ecosistema, i més ara, sabent que continuarà jugant a la ciutat.

 ?? LV ?? Horacio Martos, conseller delegat de Socialpoin­t
LV Horacio Martos, conseller delegat de Socialpoin­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain