La Vanguardia (Català)

La revolta de les pizzes

Alguns pizzers napolitans es rebel·len contra la prohibició de servir pizzes per emportar

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al Itàlia

Els pizzers napolitans estan en peu de guerra. La regió de la Campània va ser l’única de tot Itàlia a prohibir per complet el menjar a domicili i per emportar com a mesura per prevenir la difusió de la Covid-19. La decisió, presa fa setmanes pel seu governador, Vincenzo De Luca, va desencaden­ar la fúria dels restaurant­s de la regió, sobretot dels pizzers de Nàpols, el bressol d’un dels plats italians més icònics.

Després d’un estira-i-arronsa amb el sector, De Luca finalment va rectificar i aquesta setmana va signar una ordenança per permetre, a partir de demà, que es pugui lliurar menjar a domicili a la regió, incloent-hi les pizzes. “Aquest és un primer pas i un primer senyal per rellançar les activitats econòmique­s seguint una línia de responsabi­litat i prudència, que requereix el compliment rigorós per part de tothom de les regles per protegir la seguretat pròpia i la dels altres”, va escriure De Luca.

El president de la regió va assegurar que seria essencial “respectar tots els dispositiu­s de seguretat, sota pena de sancions severes” per als infractors. L’ordenança estableix diferents horaris per als lliurament­s i, a més, permet que reobrin les llibreries i papereries, encara tancades.

La cessió de De Luca, però, no ha acontentat els pizzers, i n’hi ha molts que s’hi han rebel·lat negantse a obrir aquest dilluns ni tan sols per portar pizzes al domicili dels clients. Amb els costos afegits que implicaria el servei de lliurament, alguns restaurant­s napolitans creuen que no els surt a compte posar a funcionar els locals i s’estimen més esperar unes quantes setmanes per poder reobrir amb calma.

“El lliurament a domicili seria possible per a nosaltres si també hi hagués el take away, que permetria als clients venir a buscar les pizzes al local; d’aquesta manera podríem donar un respir als nostres dependents, que entre altres coses encara no han rebut la caixa d’integració”, ha explicat Paolo Pagnani, titular de la pizzeria Brandi, que no obrirà. Es refereix un fons salarial a què es poden acollir els treballado­rs que no cobrin durant aquests mesos.

Pagnani no és l’únic que tancarà les portes del seu establimen­t. Tampoc no reobriran els locals de Gino Sorbillo, propietari d’una de les cadenes de pizzeries més importants d’Itàlia, que després de donar les gràcies a De Luca per haver rectificat explica que aquest dilluns continuara­n tancats perquè s’estimen més esperar uns quants dies per poder condiciona­r bé el local. Al seu dia, Sorbillo va ser una de les veus que es van alçar per al lliurament a domicili, pensant que poder fer unes trenta o quaranta pizzes al dia garantiria la supervivèn­cia dels més petits. “La crisi és duríssima, però estar tancats i tornar a començar de zero encara serà més difícil”, adverteix.

“Estimem que almenys un 80% de les 10.000 empreses de restauraci­ó inscrites en la nostra associació no obriran dilluns”, ha assegurat a Il Mattino Vincenzo Schiavo, president de la Confeserce­nti Campania. “L’esforç és massa gros i no es té la certesa que hi haurà un retorn econòmic adequat”. Schiavo creu que amb l’obligació de desinfecta­r els locals en pocs dies, per obrir mitja jornada i amb tantes mesures per respectar com indica l’ordenança, està tot “en contra seu”. Segons aquestes normes, les pizzeries només poden treballar de les 16 hores a les 22 hores, de manera que els pizzaioli creuen que no tenen temps de preparar la massa, que ha de créixer almenys durant cinc hores, i repartir alhora.

En la polèmica hi ha participat fins i tot Matteo Salvini, líder de la Lliga, que va celebrar que De Luca permetés el lliurament a domicili però reclama que corregeixi la norma sobre els horaris d’obertura “encara massa reduïts”. “Hi ha massa problemes”, va escriure l’ultradretà, que acostuma a penjar imatges del que menja a les seves xarxes, sempre plats del país, com una defensa personal del producte made in Italy.

No només els pizzers s’han posicionat contra l’ordenança. Tampoc no hi estan d’acord les pastisseri­es, que ja es van queixar al seu dia de no poder lliurar la pastiera napolitana, un pastís de formatge ricotta típic de Setmana Santa. “Ens imposen de tancar a les dues del migdia, i les grans plataforme­s de tramesa a domicili comencen a repartir a partir de les dotze. No obriré: les despeses superarien els beneficis”, va protestar el pastisser Ulderico Carraturo.

El governador De Luca, que aquests dies s’ha convertit en la veu del sud amenaçant de tancar la regió si es permetia desconfina­r les regions del nord –més afectades pel coronaviru­s–, té un altre problema afegit sobre la taula.

Després de les protestes del sector, la regió ha permès repartir a domicili, però per a molts no és suficient

 ?? ALBERTO LINGRIA / REUTERS ??
ALBERTO LINGRIA / REUTERS
 ??  ?? Pizza amb mascareta
El lliurament de pizzes a domicili torna a estar permès, però no el take away, en què els clients poden recollir-les a l’establimen­t i emportar-se-les; per això molt pizzers no obriran el negoci de moment, perquè no els surt a compte
Pizza amb mascareta El lliurament de pizzes a domicili torna a estar permès, però no el take away, en què els clients poden recollir-les a l’establimen­t i emportar-se-les; per això molt pizzers no obriran el negoci de moment, perquè no els surt a compte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain