La Vanguardia (Català)

“No desapareix­erà cap equip”

-

Després de l’èxit del Mundial del 2019, el futbol femení no s’imaginava un any així, amb partits fantasmes sense televisió, mesos de retards en la firma del conveni col·lectiu, una vaga de futboliste­s i una pandèmia que paralitzés la Lliga nou jornades abans del final. “No ens hem estancat”, defensa Inés Juan, defensa de l’Espanyol. “Acumulem anys de gran creixement i tornarem al mateix lloc o un de millor”, diu amb optimisme. “Econòmicam­ent, si no es finalitza la Lliga la part proporcion­al dels drets televisius es perd”, avisa Rubén Alcaine, president de l’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF). Això vol dir que si l’acord es va tancar per 2,25 milions per repartir, no se’n cobrarien 700.000, una tercera part, si la temporada no es reprèn.

Per culpa del coronaviru­s, els quatre clubs independen­ts de Primera, sense matriu masculina, han presentat un ERTO. Són el Logronyo, el Madrid CFF, el Granadilla Tenerife i l’Sporting Huelva. Els altres 12 han seguit un patró d’acords de rebaixa salarial amb la plantilla, com en el cas de l’Espanyol. “És una situació excepciona­l i em semblaria injust queixar-nos quan està afectant milers i milers de treballado­rs”, relata Inés Juan. “El club tenia les seves necessitat­s i ho vam acceptar”, relata, amb lògica. Això sí, l’ACFF està en disposició d’assegurar que “no desapareix­erà cap club” per aquesta crisi. “No hi ha perill. Sempre hem advocat per un creixement raonable, a diferència dels sindicats que volien que les jugadores cobressin més”, recorda Alcaine, que també anuncia que tots els equips ja han regularitz­at l’augment salarial al mínim de 16.000 euros retroactiu, com recollia el conveni.

Pel que fa a la Primera Iberdrola, l’ACFF considera “precipitat” abaixar la persiana. Alcaine creu que “el més just” seria que s’anul·lessin els descensos però sí que hi hagués ascensos de la Lliga Reto. “Podríem tenir dos equips més, però la nostra proposta no és vinculant”. Això beneficiar­ia el Barça, que seria campió, i l’Espanyol, cuer despenjat, que es mantindria a Primera. “No ens toca opinar a nosaltres”. Per si de cas, Juan es continua entrenant. Se’n va anar a Eivissa, a casa de la família. “A Barcelona visc en un pis petit i no podria fer els exercicis. Aquí tinc espai”. Però adverteix que els equips necessitar­an “tres setmanes o quatre de pretempora­da abans de tornar a jugar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain