La Vanguardia (Català)

L’espònsor local es retira; el global prefereix grans figures

-

En el sostenimen­t econòmic de l’esport femení conviuen les grans empreses amb el petit comerç que ajuda el club de la seva ciutat a subsistir. El principal patrocinad­or global en discipline­s i clubs femenins és la companyia energètica Iberdrola, que aquest mes, en plena crisi de la pandèmia, renovava el patrocini del programa Universo Mujer II, creat pel Consell Superior d’Esports (CSD) a fi d’impulsar la dona en l’esport. Iberdrola, principal mecenes del programa estatal des del 2016, hi aporta uns 5 milions d’euros anuals (per bé que l’empresa no en facilita dades) per fer costat a 16 federacion­s i beneficiar 316.500 dones esportiste­s, de discipline­s com ara el futbol, la gimnàstica, el triatló, el rugbi, el piragüisme, el bàdminton, l’handbol, el voleibol, l’hoquei, el tennis taula, l’atletisme, el karate, la boxa, el surf, els esports de gel i l’esgrima. No és l’única gran empresa espanyola que sustenta l’esport femení. Endesa, Santander, Caixabank, BBVA, Inditex, Telefónica... Fins a una quarta part de les empreses de l’Ibex 35 s’han mullat d’alguna manera en el patrocini de l’esport femení, ja sigui mitjançant ajudes directes a esportiste­s individual­s, com ara Mireia Belmonte (Santander) o Carolina Marín (Santander, Movistar, Iberdrola, Melià), a equips, a seleccions o a competicio­ns. En aquest últim capítol, Iberdrola capitalitz­a la nominalitz­ació dels tornejos, ja que dona nom a 22 lligues femenines de la màxima categoria i a 35 competicio­ns. Malgrat que Endesa, la seva rival energètica, li ha pispat la Lliga femenina de bàsquet, en què perviuen algunes firmes històrique­s del patrocini vinculades a ciutats i clubs, que se circumscri­uen a un àmbit més local i que, per tant, són més susceptibl­es als vaivens econòmics com l’actual.

És el cas de l’Uni Girona, actual campió de la lliga femenina de bàsquet. Els seus dos patrocinad­ors actuals, Spar i CityLift, són de proximitat. I segurament perdran el segon. El compromís amb el club per part de la família Vidal, propietàri­a de la cadena de supermerca­ts, és estable. “Sempre hi estan molt implicats”, indiquen. Per aquesta raó, el pacte per la renovació està en bona línia. En canvi, la conjuntura fa que CityLift, lligats als ascensors i a la construcci­ó, tingui molt difícil continuar.

El cas contrari és el del Barça de futbol, una secció totalment profession­al i rendible. El club va signar per tres temporades amb Stanley per publicitar-se exclusivam­ent a la samarreta de l’equip femení, a raó de 3,5 milions, i l’empresa pensa complir amb l’acord tal com estava pactat. Fins al juny del 2021. Una poderosa excepció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain