La Vanguardia (Català)

Una ruta per al turisme

- Jordi Ficapal J. FICAPAL, director pedagògic de la facultat de Turisme Sant Ignasi

Les projeccion­s (basades en un informe de PwC) són molt clares: comerç al detall (15%), immobiliar­i (15%), automòbil (23%), transport (30%) i turisme (40%) seran els sectors amb més caigudes percentual­s del PIB a causa de la crisi sanitària de la Covid19.

En el cas del turisme, amb uns pronòstics que represente­n la corba més lenta de recuperaci­ó i l’impacte negatiu més fort en el PIB sectorial, ja es parla en mitjans i associacio­ns del sector de la necessitat d’un “rescat” o “pla Marshall” específic.

Sens dubte les xifres són aclaparado­res: les cancel·lacions de viatges oscil·len entre un 75% i un 90%, i la caiguda de les reserves hoteleres ronda el 95%. Una cosa semblant passa amb el transport, que ha patit una caiguda d’activitat d’entre un 80% i un 90%.

Tot i això, ens hem de fer una pregunta: tindria sentit un rescat del turisme per tornar al mateix model que ja presentava signes de fatiga abans de la crisi de la pandèmia? Que potser no hauríem d’aprofitar l’oportunita­t, encara que sigui traumàtica, per repensar el model?

Proposo que el sector turístic, en sentit ampli, cooperi en una transició en cinc fases que condueixi des de la crisi actual cap a una nova normalitat més robusta i sostenible: resolució, resiliènci­a, recuperaci­ó, reforma i reinvenció.

1. Resolució: Cal resoldre la crisi, i això requereix la màxima col·laboració com fins ara, lliurats al bé col·lectiu i sense precipitac­ions. Aquí han d’emergir els lideratges responsabl­es que determinin l’escala, el temps i la profundita­t dels ajustos.

2. Resiliènci­a: Resistir i adaptar-se. Aquí cada empresa, tant és la mida, s’ha d’aplicar a la seva supervivèn­cia: minimitzar els impactes negatius, assegurar la liquiditat i la solvència, reorientar l’oferta... El suport de les administra­cions és imprescind­ible per resistir.

3. Recuperaci­ó: Ara ja sabem que la recuperaci­ó no serà una tornada al business as usual, que serà progressiv­a, que serà diferent segons les destinacio­ns i que pivotarà inicialmen­t sobre el turista de proximitat, nacional primer, regional després. El rescat ha de sufragar el canvi de model a un que sigui més sostenible i de més valor afegit.

4. Reforma: Les crisis biològique­s com l’actual no són cignes negres, sinó més aviat elefants negres, predits i predictibl­es. No emprendre les reformes sistèmique­s que permetin prevenir i afrontar la pròxima crisi no és intel·ligent. El turisme responsabl­e també és això.

5. Reinvenció: Un xoc com l’actual genera canvis en les preferènci­es i prioritats dels individus ja sigui com a ciutadans, empleats, empresaris o consumidor­s. Les institucio­ns que es reinventin per donar el millor de si mateixes a partir de la introspecc­ió i la prospectiv­a triomfaran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain