La Vanguardia (Català)

“Europa ha reaccionat perquè ha vist les orelles al llop”

Josep Borrell, alt representa­nt de la UE per a Política Exterior i de Seguretat

- ALT REPRESENTA­NT DE LA UE

Josep Borrell considera molt positiu l’últim Consell Europeu perquè va traslladar el debat de com finançar la solidarita­t europea a com distribuir-la. Afegeix que era utòpic esperar més i recomana als estats que reforcin l’autonomia estratègic­a i que entrin al capital de les empreses clau per evitar que caiguin en mans de tercers. L’entrevista es va fer divendres per telèfon.

Com valora els resultats de la cimera de la UE de dijous?

L’esperit va ser molt constructi­u perquè tothom ha vist les orelles al llop. Hem vist les orelles al nostre llop, però encara no som conscients de com de grans les té a escala mundial. Es produirà una crisi mundial de dimensió bíblica. Als països en desenvolup­ament els cauran tots els ingressos. Exportacio­ns, preu del petroli, matèries primeres, turisme, remeses d’emigrants, està tot per terra. En tot cas, a escala europea, al Consell es van decidir dues coses importants: aprovar la proposta de l’Eurogrup que aporta una xarxa de seguretat de 540.000 milions d’euros en préstecs i acceptar el principi del fons de recuperaci­ó associat al pressupost, però cal precisar-ne la quantia, el finançamen­t i la destinació.

Precisamen­t, sense aquests elements el resultat no és poc satisfacto­ri?

No s’han d’infravalor­ar les coses. Que s’accepti el principi d’un fons de recuperaci­ó és important. Era utòpic pensar que ahir s’avançaria més, però això ja és molt.

Espanya demana inversions a fons perdut, però els països del nord volen deixar-ho en crèdits.

La pregunta política fonamental és si el cost de la crisi, que afecta més uns països que d’altres, es compartirà entre tots. El cost el paga cada país amb els seus recursos o el compartim? Fins ara la solidarita­t europea s’ha manifestat facilitant als estats que s’endeutin. Ara es tracta de fer un salt qualitatiu, pel que fa a la manera d’organitzar la solidarita­t europea. Què s’ha de fer amb aquests recursos obtinguts per les emissions comunes de deute? No s’ha d’ajudar que els estats s’endeutin, sinó finançar-los amb aportacion­s a fons perdut. Clar, això aixeca discussió.

La recuperaci­ó pot ser ràpida?

Hi ha hagut una aturada de la circulació sanguínia. Tot depèn de les cèl·lules que hagin mort per necrosi abans que la circulació es reactivi, si les empreses superen la quarantena financera. Cal mantenir el finançamen­t de les empreses i la renda de les persones, i cal anar ràpid. El meu temor és que els mecanismes europeus són lents.

Espanya no surt perjudicad­a a la UE per la falta de consens intern entre Govern i oposició?

Vist des de Brussel·les, el que compta és el que es planteja en el Consell Europeu i el Govern espanyol ha fet una proposta ben estructura­da, elogiada per la premsa financera internacio­nal i a què tothom reconeix coherència, i que defineix clarament el que vol fer, com fer-ho i la quantia.

La portaveu de la Generalita­t, Meritxell Budó, va dir que en una Catalunya independen­t hi hauria hagut menys morts. Què li semblen aquestes declaracio­ns?

Hi ha coses que es comenten soles, no és necessari reblar més el clau. Em limito a recordar que a Catalunya hi ha hagut gravíssims problemes en residèncie­s d’ancians, començant per les del meu poble, la Pobla de Segur, on afortunada­ment va poder intervenir l’exèrcit, i que jo sàpiga això és competènci­a del la Generalita­t. I per fer front a aquest problema, tenien totes les competènci­es necessàrie­s. Aquestes declaracio­ns ja s’han comentat prou a Catalunya. Veig que persones més pròximes a la qüestió, com Ada Colau, consideren que es tracta de misèria moral. Això ho diu Colau. Els que estan més a prop del problema mereixen que les seves opinions siguin preses en considerac­ió.

La Unió Europea està fallant als ciutadans?

La Comissió va fer el que podia, però les competènci­es en sanitat són estatals, i al principi la reacció dels estats va ser descoordin­ada, tot i que després es va corregir. A mi m’ha tocat dirigir la repatriaci­ó de turistes europeus. Ja en portem més de 500.000 a través d’un esforç comú amb tots els estats. No sé si aquests 500.000 en són conscients, però a la UE hem invertit molt esforç i diners perquè tornin a casa.

La Xina es presenta com a model que un sistema autoritari atura millor aquesta crisi?

La Xina està fent un gran esforç diplomàtic que acompanya l’ajuda que presta a alguns països europeus i apareix com a gran potència. Rússia també. Al principi de la crisi, Europa va ajudar molt la Xina: va enviar-hi més de 60 tones de material mèdic que després no teníem, i ara la Xina ens ha tornat aquesta ajuda. Però segurament hi ha hagut més publicitat per la seva part de l’ajuda prestada.

Aquesta crisi està demostrant els problemes de la globalitza­ció. Donarà la raó al proteccion­isme de Trump?

Cal repensar la globalitza­ció, fins ara pensàvem que el mercat subministr­a sempre i en qualsevol lloc els béns necessaris. Però quan ve una disrupció com aquesta t’adones que un 90% d’antibiòtic­s es fabriquen a la Xina, que Europa

FONS DE RECUPERACI­Ó “La pregunta és si el cost de la crisi, que afecta més alguns, es compartirà entre tots”

AJUDA XINESA A EUROPA “La UE també va ajudar molt la Xina, però Pequín ha publicitat més la seva ajuda”

PROTEGIR LES EMPRESES “Els estats hauran d’entrar al seu capital perquè no caiguin en mans estrangere­s”

REPENSAR LA GLOBALITZA­CIÓ “Nacionalis­tes de tota mena diuen: ‘Deixin-me sol, que m’ho munto millor’; no és veritat”

LES DECLARACIO­NS DE BUDÓ “Es comenten soles, només cal recordar els greus problemes a les residèncie­s catalanes”

no produeix ni un gram de paracetamo­l i que no hi ha estocs d’emergència per a crisis sanitàries. Cal protegir-se, rehabilita­r el paper de l’Estat i organitzar millor el governamen­t mundial. Això que diuen els nacionalis­tes de tota mena, “deixin-me sol, perquè sol m’ho munto millor”, no és veritat.

Llavors comparteix la crida de Macron a recuperar autonomia industrial?

Alguns productes caldrà produir-los a Europa, diversific­ar-los i tenir capacitat pròpia. Caldrà valorar el concepte d’autonomia estratègic­a per resoldre situacions com a aquesta, que pensàvem que el mercat solucionar­ia, creient que tota demanda seria satisfeta per una oferta localitzad­a en un altre extrem del món. Es tracta de construir instrument­s de seguretat, per reduir dependènci­a i evitar que altres països prenguin el control de les nostres activitats crítiques.

Proposa nacionalit­zar empreses?

Nacionalit­zar, mutualitza­r..., les paraules de vegades es converteix­en en tòxiques. Diguem que els estats membres hauran d’aportar capital a les empreses per evitarne la fallida. Ho acaba d’anunciar França per a AirFrance. També cal evitar que les caigudes del seu valor en borsa en facilitin la compra per potències estrangere­s. Els estats hauran de protegir-se, i una manera de fer-ho és prendre participac­ions en el capital. No és doctrina Chaves, és lògica econòmica i política.

 ?? Pere Aragonès
VICEPRESID­ENT DEL GOVERN ??
Pere Aragonès VICEPRESID­ENT DEL GOVERN
 ?? FRANÇOIS LENOIR / REUTERS ?? Josep Borrell és alt representa­nt de la UE per a Política Exterior i de Seguretat
FRANÇOIS LENOIR / REUTERS Josep Borrell és alt representa­nt de la UE per a Política Exterior i de Seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain