La Vanguardia (Català)

ÀNSIA DE CARRER DESPRÉS D’UN LLARG TANCAMENT

- CARLOS NOVO

Els menors de 0 a 13 anys podran sortir a partir d’avui a passejar i jugar en companyia d’un progenitor o d’un tutor autoritzat durant una hora al dia i a una distància màxima d’un quilòmetre dels seus domicilis. La mesura arriba després de sis setmanes de confinamen­t, durant el qual els nens han estat un dels col·lectius que més han patit el tancament.

Nou del matí. Per fi. No és el dia de Reis, però gairebé. El moment més esperat des que va començar el confinamen­t ha arribat per a la comunitat infantil fins als 13 anys. Des d’avui es permeten els passejos controlats, que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va deixar regulats ahir. Finalment seran els menors que encara no hagin fet 14 anys els que podran sortir al carrer per passejar, tot i que hauran d’anar acompanyat­s d’un adult, que no necessària­ment ha de ser un dels progenitor­s. Aquestes sortides lúdiques tindran una durada màxima d’una hora i no es podran estendre més enllà d’un quilòmetre del lloc de residència.

Els nens podran sortir amb les seves joguines: una bicicleta, un patinet, una pilota... Podran córrer, saltar, jugar; en definitiva, comportars­e com el que són. Només es demana als pares que extremin el sentit comú. Que no deixin als nens tocar el mobiliari urbà, que els mantinguin a una distància de seguretat, que no els deixin acostar a altres nens i després, ja a casa, que rentin la roba i desinfecti­n les joguines utilitzade­s. L’ús de mascareta i guants és recomanabl­e, però no obligatori.

Els molt petits haurien d’anar agafats de la mà.

El text del BOE posa fi a una polèmica que va portar el Govern espanyol a haver de rectificar quan en un primer moment la seva portaveu, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va dir que només podrien sortir per anar al supermerca­t, al banc o a la farmàcia. Aquest enrenou s’acaba finalment amb aquestes mesures que més o menys han complagut tothom, si bé el president de la Generalita­t, Quim Torra, ha anat més enllà i ha suggerit que en les sortides se separi els nens per franges horàries segons les edats. Concretame­nt, va proposar que els nens fins als 6 anys surtin entre les 11hiles13h­iqueelsde6­a14anys ho facin de les 16 h a les 18 h.

El Govern espanyol no ha arribat a tant. Tothom esperava ahir la lletra petita del BOE; a la publicació oficial s’hi subratlla que els que ja han fet els 14 anys queden exclosos dels passejos. Segons dades de l’Insdel

Cada adult podrà acompanyar alhora tres nens, que podran sortir a passejar amb joguines

titut Nacional d’Estadístic­a (INE), els nens espanyols que tenen 14 anys són 445.305. A tots ells se’ls inclou en la franja dels menors fins als 18 anys i només es podran acollir als supòsits previstos en el decret d’alarma; o sigui, només podran sortir per motius essencials, com els exemples que va donar dimarts la ministra María Jesús Montero: anar a comprar al supermerca­t, anar al banc o la farmàcia o anar a buscar el diari.

La canalla podrà anar acompanyat­s en les sortides per un cuidador (“un empleat de la llar a càrrec menor”, diu el BOE) que no necessària­ment ha de viure a la mateixa casa que ells. Això sí, caldrà que porti a sobre una autoritzac­ió expressa dels pares. Cada persona gran podrà sortir amb tres menors com a màxim.

La resta de les mesures són les que el Govern central ha desgranat els últims dies. Els passejos es podran fer entre les nou del matí i les nou de la nit. Es podran fer per parcs i jardins, tot i que no es podran utilitzar les zones habilitade­s per a jocs infantils. Els nois hauran de mantenir la distància de seguretat, “un metre com a mínim i dos millor”. L’obertura dels parcs depèn dels ajuntament­s. i alguns (Màlaga, Gijón o Cadis) han obert les platges urbanes perquè serveixin de lloc de passeig. Les zones comunes de les finques es podran utilitzar sempre que ho decideixi la comunitat de veïns. Mai abans un 26 d’abril no s’havia assemblat tant a un 6 de gener.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ELISEO TRIGO / EFE ?? Una nena confinada mirant per la finestra ahir a Palas de Rei (Lugo)
ELISEO TRIGO / EFE Una nena confinada mirant per la finestra ahir a Palas de Rei (Lugo)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain