La Vanguardia (Català)

Barcelona ampliarà voreres i reduirà més l’espai al cotxe privat

Diversos trams dels laterals de la Gran Via i la Diagonal seran temporalme­nt per als vianants

- DAVID GUERRERO

La necessitat de preservar una distància mínima entre les persones que surtin al carrer en el progressiu desconfina­ment obliga a prendre mesures en una ciutat tan densa com Barcelona. L’Ajuntament aposta per ampliar voreres i espais per a vianants, crear nous corredors ciclistes sobre carrils que fins ara pertanyien als cotxes i implantar millores als carrils bus per fer-lo més eficient.

Tot plegat sota la filosofia de l’urbanisme tàctic: uns cons més o menys estables, pintura groga, uns suports per a testos i poca cosa més. D’aquesta manera es pot executar –i corregir, si alguna cosa falla– en qüestió de dies. Res a veure amb els llargs períotació des que tarda habitualme­nt a materialit­zar-se qualsevol canvi en la mobilitat de la ciutat.

Una de les actuacions més vistoses serà l’ampliació de voreres de carrers de l’Eixample com Consell de Cent, Rocafort i Girona. Per regla general, l’espai del cotxe quedarà reduït a un sol carril limitat a una velocitat màxima de 30 km/h. El lloc on ara hi ha cotxes aparcats passarà a ser l’ampliació temporal de la vorera, i guanyarà així quatre metres més per a totes les persones que vagin a peu. Una pintura vistosa a la calçada i elements físics de separació ho deixarà clar.

Una cosa semblant passarà a la Via Laietana, la gran reforma pendent del centre de Barcelona que fa anys que és motiu de discussió política, i també entre veïns i comerciant­s. De manera temporal, les estretes voreres guanyaran 4,15 metres a cada costat perquè se sacrificar­à un carril de baixada. L’espai de la calçada més pròxim a la vorera es revestirà de pintura vistosa per deixar clar que aquest lloc és dels vianants i al centre s’hi mantindrà un carril per sentit per a vehicles privats i els carrils bus que ja hi ha.

Més simple però molt efectiu serà el tall d’una part dels laterals de la Diagonal i la Gran Via. En el cas de la Diagonal es farà entre Francesc Macià i passeig de Gràcia al costat mar i d’aquí fins a Marina al costat muntanya. A la Gran Via l’afectació es limitarà al costat mar entre plaça Espanya i plaça Tetuán.

Entre una cosa i l’altra sumen uns dotze quilòmetre­s de carrers en què el vianant guanya 30.000 metres quadrats d’espai públic. “La salut ha de motivar totes les actuacions que desenvolup­em a partir d’ara”, va destacar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en la presende les mesures feta ahir a la plaça Universita­t juntament amb l’alcaldessa, Ada Colau, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

L’entitat Eixample Respira, que fa dies que reclama actuacions contundent­s, considera les mesures “necessàrie­s però del tot insuficien­ts per a l’Eixample i gens efectives per a la ciutat en general”. El portaveu de l’entitat, Guille López, lamenta que el que s’ha anunciat “no està a l’altura de la magnitud del moment i no permet garantir la distància física de la majoria de la gent”. Es queden fora del pla municipal algunes propostes com la d’introduir canvis en la prioritat semafòrica perquè els vianants no s’hagin d’esperar tant en un pas zebra.

L’altra qüestió en què ha pres mesures l’Ajuntament és l’habilitaci­ó de 21 quilòmetre­s més per a bicicletes en una desena de punts de la trama urbana. Aquest mitjà de transport –juntament amb els patinets elèctrics i les motos– es postula com a antídot a l’inevitable col·lapse viari que patirà Barcelona quan s’acabi l’estat d’alarma i el desconfina­ment sigui total. Si una part important dels usuaris del transport públic decideixen passar-se al cotxe perquè s’hi senten més aïllats es requeriran mesures amb visió metropolit­ana que no apareixen en el pla presentat ahir, adreçat més a un primer moment de recuperaci­ó gradual de l’activitat.

Sigui com sigui, amb l’amenaça del coronaviru­s o sense, l’impuls a la bicicleta passa per crear una infraestru­ctura segura. És el que està previst fer de manera temporal en carrers com València, Pau Claris i Roger de Llúria, on se substituir­à un carril de vehicles privats per un de bicis. En canvi, dir carril bici al conjunt d’actuacions anunciades seria ser benèvol, ja que en altres casos, com l’eix Sants-Creu Coberta, es tracta d’un espai compartit milions d’euros en l’adaptació de l’espai

URBANISME TÀCTIC Les actuacions amb cons i pintura a la calçada són de ràpida execució i reversible­s

UNS GUANYEN, D’ALTRES PERDEN L’espai conquerit pels vianants deixa carrers de l’Eixample amb un carril per a cotxes

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Més tranquil·litat al carrer. El veí que travessa el lateral de la Gran Via no s’haurà de preocupar pels cotxes d’aquí uns dies
INVERSIÓ
ÀLEX GARCIA Més tranquil·litat al carrer. El veí que travessa el lateral de la Gran Via no s’haurà de preocupar pels cotxes d’aquí uns dies INVERSIÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain