La Vanguardia (Català)

Foment advoca perquè es permeti reobrir els comerços

Els empresaris demanen d’iniciar l’activitat en l’estat d’alarma

-

Ha arribat el moment de posar fi a la suspensió total de l’activitat en sectors com el comerç, la restauraci­ó, els establimen­ts i les activitats esportives, els equipament­s culturals, entre d’altres.

És el que defensa Foment del Treball en una nota difosa ahir, en la qual afirma que aquesta obertura es podria dur a terme fins i tot abans que s’acabi l’estat d’alarma.

Els empresaris consideren que el tancament total dels comerços s’hauria de substituir per “altres mesures menys lesives per a l’economia i l’ocupació”. A tall d’exemple, serien les iniciative­s consistent­s a assegurar “el reforçamen­t de les mesures higiènique­s; la utilitzaci­ó d’equips, i l’adopció de mesures de protecció individual per als treballado­rs, clients i altres persones”, com a criteri general de prevenció sanitària.

Tot i això, Foment creu que cal fer un pas previ i que aquest correspon a l’administra­ció pública, ja que es tracta d’una “responsabi­litat inexcusabl­e”: garantir a les empreses i als ciutadans la disponibil­itat dels tests,

Pels empresaris, l’Administra­ció ha de subministr­ar equip de protecció i tests

mascaretes i equips de protecció individual necessaris. Les administra­cions han d’assumir, tot i que no en exclusiva, “la seva adquisició, importació, producció si escau, i posada a disposició”. Sense això creuen que “no serà factible avançar amb fermesa i seguretat cap a la reobertura de l’economia”.

Sobre com dur a terme aquesta desescalad­a als sectors que estan afectats pel tancament, la patronal assegura que “ningú no coneix millor que les empreses i els sectors les peculiarit­ats de la seva activitat empresaria­l, de les seves instal·lacions i de com es desenvolup­en, de les mesures de seguretat i higiene que s’haurien d’adoptar”.

En el comunicat, com a models assenyalen els que ja han funcionat les últimes setmanes en els àmbits en què s’ha mantingut l’activitat, des de les plantes de producció fins al sector alimentari (botigues, supermerca­ts, hipermerca­ts i mercats amb obertura al públic).

Foment creu que reprendre l’activitat en aquests moments, fins i tot amb la vigència de l’estat d’alarma, és especialme­nt urgent, perquè –recorda– “sense activitat econòmica no hi ha ocupació i sense ocupació no només es ressenten els ingressos dels treballado­rs i de la persones, sinó també la seva dignitat, i, per tant, també la seva pròpia salut psíquica i les seves relacions familiars i socials”.

Les últimes setmanes les previsions econòmique­s apunten a un fort retrocés de l’economia aquest any per efecte de la Covid-19. Entre les últimes, cal esmentar la del Banc d’Espanya. L’organisme regulador va advertir que el PIB es podria desplomar el 2020, en el pitjor dels escenaris, un 14%. Pels empresaris, “si es compleixen les previsions més extremes formulades pel Banc d’Espanya, si es mantingués la situació actual de tancament de l’activitat, seria la fallida de l’Estat de benestar.

 ?? JAVIER BELVER / EFE ?? Una imatge habitual aquests dies: una pila de cadires assegurade­s amb candau a les portes d’un bar
JAVIER BELVER / EFE Una imatge habitual aquests dies: una pila de cadires assegurade­s amb candau a les portes d’un bar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain