La Vanguardia (Català)

Medicament­s sense sortir de casa

- SÍLVIA OLLER

Operada de cor fa cinc anys, amb problemes bronquials, sucre, fibromiàlg­ia, artritis i artrosi, aquesta última patologia fruit de l’edat, la septuagenà­ria Empar Pagès és molt conscient que és població de risc, i fa sis setmanes que no trepitja el carrer.

La passejada d’una hora que feia cada dia abans del confinamen­t s’ha traduït en anades i vingudes pel passadís de casa. Ni tan sols s’atreveix a baixar a la farmàcia per recollir la medicació prescrita per a la salut. “Tinc ganes de sortir; malgrat les xacres, soc una persona molt activa, gens rondinaire, però m’he d’esperar”, explica aquesta dona de 74 anys que viu sola.

Dimecres qui li va portar els medicament­s a casa va ser Jessica Serrano, una jove opositora i a l’atur que aquests dies ha passat a engrossir la llista de 1.800 voluntaris que la Creu Roja té a Girona. “Sempre m’ha agradat ajudar els altres, i ara és més necessari que mai”, explica la jove, de 29 anys.

És una dels 30 voluntaris de la demarcació que reparteixe­n medicament­s a domicili a pacients de risc amb malalties respiratòr­ies, de cor, càncer, diabetis o problemes de mobilitat gràcies al conveni subscrit entre el Col·legi de Farmacèuti­cs i l’entitat social.

També es poden beneficiar del repartimen­t malalts de coronaviru­s o persones en quarantena domiciliàr­ia que viuen soles, sense xarxa familiar. Les 357 farmàcies de la província es poden acollir a aquest servei.

El lliurament es fa seguint totes les normes de seguretat: amb guants, amb mascareta, mantenint la distància i amb paquets tancats.

L’elecció dels voluntaris per fer el repartimen­t no és casual. Els que lliuren medicació a pacients amb Covid-19 són els que fa més temps que són a l’entitat, i han rebut formació sobre la malaltia i sobre els equips de protecció individual.

Els altres han estat selecciona­ts segons el seu perfil, i se’ls dona l’opció de triar en quin programa volen col·laborar.

Comptar amb voluntaris registrats és tota una garantia per als farmacèuti­cs. “No podem lliurar els medicament­s a qualsevol, alguns són opiacis, i s’ha de saber a tota hora quin voluntari ha lliurat què i a qui”, explica la presidenta del Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona, Rosa Núria Aleixandre.

Els farmacèuti­cs i estudiants de farmàcia acreditats també poden fer el repartimen­t.

El lliurament de medicació a domicili és un fet excepciona­l fruit de l’estat d’alarma, i estava prohibit abans d’aquesta crisi sanitària. La col·laboració ha estat molt ben rebuda pels profession­als, que aquests dies no paren de treballar. “Hem multiplica­t les dispensaci­ons, i no podem deixar la farmàcia desatesa”, explica Anna Jubero. Cada setmana aquesta farmàcia de Salt fa entre vuit i deu entregues domiciliàr­ies. Quan els farmacèuti­cs no poden, arriben els voluntaris.

Entre els beneficiar­is del repartimen­t a domicili hi ha malalts de cor o amb càncer, diabetis o Covid-19

www.creuroja.org/www.cofgi.org

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Jessica Serrano, de la Creu Roja, lliura la medicació a la septuagenà­ria Empar Pagès
PERE DURAN / NORD MEDIA Jessica Serrano, de la Creu Roja, lliura la medicació a la septuagenà­ria Empar Pagès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain