La Vanguardia (Català)

EL DIETARI D’‘EL MÓN’

- Jordi Basté

Setmana 34: coronaviru­s, coronaviru­s i més coronaviru­s. Però també el culebrot de l’Ajuntament de Badalona i un jugador de l’NBA que regala llibres als més necessitat­s la setmana de Sant Jordi.

DILLUNS Ricky Rubio

Ja tinc l’alta, ja soc negatiu i ja tinc immunitat. Ho escric per creure-m’ho. Els hipocondrí­acs, fòbics i amb TOC ja m’entendran. Fer el programa lliure de virus és una delícia. La de dilluns és la tertúlia més difícil però realment en confinamen­t l’ordre es restableix. Interès en els temes i l’entrada en antena de Ricky Rubio, jugador de l’NBA, eleva el programa. El jugador, la seva parella i el seu fill estan confinats a Catalunya per ser a prop de les famílies. Mentre Ricky fa un exercici de sobrietat humanista explicant com hem de ser quan sortim d’aquí. Utilitza un discurs poc habitual en els esportiste­s d’elit: la competició pot esperar, les rebaixes de sou estan justificad­es. Mentrestan­t distribuei­x 2.500 llibres entre els menors tutelats.

DIMARTS David Verdaguer

La meva amiga Rosa Olucha, directora del No pot ser de TV3, m’envia un missatge: “Riu. En un programa on es fiquen amb tothom, també et pot tocar a tu”. És bestial la capacitat de Tabús a TV3 de demostrar que es pot riure de tot. És un gran debat. Enorme. Ens podem riure de tot però també hi pot haver gent a qui la molesti que ho facin.

Tabús ens posa davant d’aquest mirall, davant d’aquestes contradicc­ions, i aquest és el secret de l’èxit. Plorar o riure? O riure i plorar? O fins i tot per què plorar? Verdaguer, que ho fa tot bé, es posa en la pell de l’espectador i, amb David Broc i Víctor Amela, entrem en el joc del programa. Verdaguer està desimbolt i, en ple confinamen­t, entra en directe cridant a la seva filla Lupe. Moment d’or.

DIMECRES Álex Pastor

A les 8.20 h canviem l’ordre de les tertúlies. Torna la política al prime-time i un debat amb pares sobre com passen els nens aquest confinamen­t es retarda a les 10 h. Álex Pastor, l’alcalde de Badalona, ha comès un error intolerabl­e com a conseqüènc­ia d’una malaltia de la qual necessita ajuda urgent. Entren en directe els dos últims alcaldes, Xavier García Albiol i Dolors Sabater. Sorprenen l’audiència amb un “ja ho sabíem” que uneix a les ones la dreta i l’esquerra. El matí següent el regidor del PSC, Rubén Guijarro, assegura que ells no en sabien res. El culebrot s’allarga a la quarta ciutat en nombre d’habitants de Catalunya. Qui serà el nou alcalde? Continueu atents als transistor­s els pròxims dies.

DIJOUS Dave Zulueta

Dilluns entreviste­m Joanna Ye, dona nascuda a la Xina que fa 26 anys que és a Catalunya. Em demana que li pregunti en castellà perquè no entén el català. El canvi no em costa perquè soc bilingüe. Reconec la meva incomodita­t perquè em sento derrotat. Entendre el català després de 26 anys aquí són serveis mínims. Avui sona al programa Dave Zulueta, un nano de Cadis que ha estat poc o gens a Catalunya (a part dels mesos que va ser a l’acadèmia d’OT). Allà vam veure com parlava un català perfecte gràcies a Serrat (a partir d’El meu carrer ) i la sèrie Plats bruts (que veia per TV3 internacio­nal). Avui canta una cançó en català des de Cadis mentre presenta el seu poemari Un poeta en silencio.

La distància entre dues anomalies. Aposteu per la correcta.

DIVENDRES Roberto Güerri

M’ha agradat la frase de Jordi Bosch en la tertúlia: “Aquest diumenge, amb la sortida dels nens, juraria que significa el clic de la desescalad­a”. Entra en directe el doctor Roberto Güerri, infectòleg i coordinado­r de la unitat Covid de l’hospital del Mar. Transmet, com els grans metges, una serena pau. Res en medicina ni en ciència no és cent per cent segur, i a partir d’aquí comença a respondre a les preguntes, incloent-hi les dels oients. Senzillesa i sobre tot enteniment..., ni embafadors optimismes ni dubtes anguniosos. Respon amb les dades de divendres a aquesta hora. Efectivame­nt, sembla que estem molt millor però, efectivame­nt, no podem abaixar la guàrdia. Aquesta és la frase més tòpica però la més real. El doctor Güerri ens situa en la realitat i aquesta és sempre la millor notícia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain