La Vanguardia (Català)

Els nivells de pol·lució, en mínims històrics

- ANTONIO CERRILLO

Els nivells de contaminac­ió de l’aire a la ciutat de Barcelona estan arribant aquests dies a valors mínims històrics. La dràstica reducció de les activitats –especialme­nt del trànsit i del transport– a causa del confinamen­t ciutadà, i uns dies de pluges que han contribuït a netejar l’atmosfera, han situat les concentrac­ions de diòxid de nitrogen (principal contaminan­t causat pels motors dels vehicles) en els nivells més baixos des que es fan mesurament­s.

Els nivells de pol·lució per diòxid de nitrogen (NO2) a l’Eixample han arribat a baixar entre un 80% i un 81% respecte als seus valors normals diaris el 22 de març i 24 de març, com també diversos dies del mes d’abril (l’1, el 13 i dimecres passat, dia 22).

Entre dimarts i dijous d’aquesta setmana, a l’estació de control atmosfèric de l’Eixample s’han mesurat entre 11 i 20 micr/m3 d’NO2, quan aquestes dates el més normal és que es detectin valors d’entre 57 i 61 micr/m3. Cal tenir en compte que els valors límit recollits a la normativa comunitàri­a són de 40 micr/m3 de mitjana anual. L’incomplime­nt sistemàtic d’aquesta exigència va fer que fa uns mesos la Comissió Europa elevés l’expedient d’infracció contra l’àrea de Barcelona al Tribunal de Justícia Europeu de Luxemburg, cosa que podria comportar una sanció contra Espanya.

Des que va començar el confinamen­t les concentrac­ions d’NO2 han baixat dràsticame­nt; de manera especialme­nt notable els caps de setmana. Fins ara el valor mínim assolit es va donar el 23 de març (9 micr/m3).

Circumstàn­cies semblants s’han donat a Sant Andreu de la Barca o a Granollers. A Sant Andreu es va arribar a un mínim d’11 micr/m3 el dia 5 d’abril (quan en una jornada tipus aquestes dates s’arriba a 27 micr/ m3). L’atmosfera encara ha estat més neta a Granollers, on es van assolir valors de 4 i 5 micr/m3 el 23 i 24 de març, a més de l’1 i 2 d’abril. Aquests dos últims dies la disminució de la pol·lució va ser d’un 86 i un 89% respecte a un dia tipus.

A Reus l’última setmana s’han registrat disminucio­ns de pol·lució de fins a més d’un 60%.

Dimecres la contaminac­ió per NO2 va disminuir un 81% a l’Eixample respecte a un dia tipus en la mateixa data

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’atmosfera diàfana de divendres després d’uns quants dies de pluja
XAVIER CERVERA L’atmosfera diàfana de divendres després d’uns quants dies de pluja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain