La Vanguardia (Català)

Les persones grans també podran sortir a fer esport o a passejar

Un decret detallarà com seran les sortides a partir de dissabte

- CARLOS NOVO

No hi haurà restriccio­ns per a les persones grans en els passejos previstos per al dissabte 2 de maig si els pròxims dies no hi ha un repunt de la pandèmia, cosa que sembla molt poc probable en vista de la tendència general de les dades. Ho va aclarir ahir en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Els avis es podran beneficiar dels passejos amb tota seguretat”.

Les paraules d’Illa van arribar menys de 24 hores després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no fes cap menció expressa a les persones grans en la compareixe­nça de dissabte, quan va anunciar les segones mesures d’alleujamen­t del confinamen­t: poder sortir al carrer per fer exercici de manera individual (una fórmula que ja preveuen molts països) i els passejos conjunts amb les persones amb qui s’està passant el confinamen­t.

El ministre de Sanitat va justificar aquestes bones notícies adduint que les dades que tenim demostren que “ara sí que s’està consolidan­t el descens i s’està doblegant la corba”. Illa va destacar que l’índex de contagis ha passat d’un 35 per cent –quan es va decretar l’estat d’alarma– al 0,8 per cent actual.

Ara com ara el Govern espanyol no ha entrat en el detall de com seran els passejos que podran fer tots els ciutadans a partir de dissabte que ve, dia 2. Salvador Illa va situar un decret que s’elaborarà al llarg de la setmana d’acord amb les directrius dels experts.

Les úniques indicacion­s són les paraules de Pedro Sánchez, que no van ser gaire precises. Se suposa que hi haurà franges horàries i espais delimitats, com ja s’ha posat en pràctica des d’ahir per als passejos dels nens de menys de 14 anys.

Les persones grans ja poden sortir de casa, tot i que només per a coses essencials, com ara anar al supermerca­t, al banc o a la farmàcia. Els experts els recomanen que, com que són el grup de risc més important, extremin les mesures de seguretat i evitin sortir de casa en la mesura possible.

Tampoc no se sap si s’exigirà als esportiste­s o a la gent que surti al carrer a passejar l’ús de mascareta. De moment només ha transcendi­t que aquestes sortides d’adults hauran de ser en solitari o amb les persones amb qui s’ha passat la quarantena, i que estarà vetat practicar

La població de més edat ja pot sortir al carrer, però només per anar a comprar, a la farmàcia o al banc

esports col·lectius o d’equip.

El ministre de Sanitat sí que va deixar caure en la seva intervenci­ó que sembla força probable que l’actual estat d’alarma s’allargui més enllà del 9 de maig: “No vull anticipar res, però aquest és un virus molt contagiós. El Govern central sempre actua amb moltíssima prudència, i és un horitzó molt precipitat pensar que l’estat d’alarma es pot acabar els pròxims 15 dies”, va afirmar.

En cas que es faci realitat, la nova pròrroga seria la quarta que demanaria el Govern espanyol al Congrés i, en cas de tirar davant, suposaria que Espanya hauria superat els dos mesos en estat d’alarma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain