La Vanguardia (Català)

ELS NENS PRENEN EL CARRER

Feia l’efecte que l’eufòria paternal hagués minimitzat la gravetat de la situació

- ÀLEX GARCIA

Milers de nens de menys de 14 anys van sortir ahir al carrer a Espanya per primer cop en sis setmanes de confinamen­t. Ho van fer amb el permís de l’Executiu, que va demanar a les famílies que complissin les mesures i les distàncies de seguretat. No sempre va ser així. El bon temps va propiciar imatges com aquesta a l’Arc de Triomf de Barcelona.

Assolellat, temperatur­a ideal, atmosfera neta, un monument a la primavera. El d’ahir va ser el millor dia de l’any per a milers de nens a Barcelona, en dura competènci­a amb el dels Reis d’Orient o el de l’aniversari. Ho hauria estat de tota manera encara que la climatolog­ia s’hi hagués posat en contra. Després de sis setmanes de confinamen­t, la crida del carrer és massa poderosa per estar pendent de la informació meteorològ­ica o, en molts casos, de les normes de protecció prescrites per les autoritats sanitàries. Així doncs, un exèrcit emmascarat de nens proveïts de bicicletes, patins, cotxets i altres estris es van disposar a reivindica­r la titularita­t d’uns espais públics que havien quedat deserts per efecte de la Covid-19 –més coneguda com el cuc en el cercles infantils–. “És molt petit, però és molt potent”, alerta en Gerard, de 6 anys, parapetat al darrere de la mascareta durant l’expedició amb l’avi i el germà petit.

“És un aclaparame­nt; ja no podíem més”, explica l’Elena mentre deambula amb la Melinda i l’Aurora, les seves filles de 3 i 2 anys, pel passeig Marítim. “El pitjor va ser la primera setmana, quan es van veure tancades de sobte, i la darrera, amb els nervis que arribés el moment de sortir”, explica la mare.

De les converses amb nombrosos testimonis durant un llarg recorregut pels enclavamen­ts d’esbarjo estratègic­s se’n dedueix que l’aïllament no ha estat tan desastrós. La immensa majoria de la població infantil ha desenvolup­at una extraordin­ària capacitat d’adaptació als rigors del confinamen­t, i alguns casos han sucumbit a una mena de síndrome d’Estocolm. “Estic emocionat; ells no, perquè s’han acostumat a estar-se a casa”, explica l’Alessandro, un italià que fa deu anys que viu a Barcelona i passeja els seus fills en un carret peculiar per la plaça de la Virreina. “El gran (Giovanni, 5 anys) ni tan sols volia sortir de casa”, precisa. L’Emilia, de 6 anys, tampoc no tenia unes ganes especials de sortir, tot i que la seva reclusió té lloc en un pis de 27 metres quadrats al carrer del Mar. “La nena ha estat estupenda”, diu en David, el pare.

Pels carrers estrets que desemboque­n a l’esmentada plaça del barri de Gràcia –que ara són per als vianants per l’absència de trànsit– flueix un degoteig constant de petits excarcerat­s a la recerca d’espai per cremar energia. Una parella motoritzad­a de la Guàrdia Urbana ha d’intervenir per dispersar l’aglomeraci­ó, ja que l’anarquia infantil ha abolit les distàncies de seguretat. I molts adults, que conflueixe­n després de l’aïllament, s’apleguen en grupets per comentar la jugada. És la imatge que pretenien evitar les autoritats sanitàries.

Feia l’efecte que l’eufòria paternal hagués minimitzat la gravetat de la situació, que la primera sortida s’havia confós amb l’extinció de la pandèmia o s’havia fet servir de pretext per tornar a socialitza­r. Algú va considerar la recomanaci­ó de la Generalita­t d’escalonar l’esbarjo?: D’11 a 13 hores els menors de 6 anys, i de 16 a 18 hores els nens d’entre 6 i 13 anys. Gairebé ningú. L’Ajuntament aniria ben sobrat de diners si els agents s’haguessin dedicat a multar diligentme­nt els pares que passejaven en parella amb la canalla quan només n’hi ha un d’autoritzat, segons els criteris publicats al Butlletí Oficial de l’Estat.

Quim Torra es mostrava escandalit­zat. “Sóc a la reunió de presidents però m’arriben co

mentaris alarmants sobre la sortida de nens i nenes al carrer. Estem en màxima alerta i cal extremar les precaucion­s. Mascaretes i distàncies de seguretat, i evitar grups. La salut de tots està en joc. Seguiu les recomanaci­ons”, tuitejava el president de la Generalita­t. Al seu torn, Salvador Illa, ministre de Sanitat, va haver de fer una crida a la prudència i va amenaçar amb una possible regressió de les mesures de desconfina­ment: “La informació que teníem aquest matí del Ministeri d’Interior és que s’estaven complint amb caràcter general totes les recomanaci­ons sota les quals es poden fer aquests passejos. Anem veient com evolucione­n les coses, i si calgués ajustar els criteris, ho faríem”.

A diferència de molts pares –ves a saber quants n’hi va haver que van limitar la sortida al període d’una hora establert–, la Inés sí que té clars els criteris. I es nota que gaudeix de l’esdevenime­nt. “Entre que som a la primavera, el dia assolellat i tornar a veure gent pel carrer... Que bé, ja tocava”, celebra. Va en bicicleta amb en Francesc (13), l’Anna (11) i en Miquel (9). “Anem protegits i a distància per gaudir una mica”, explica mentre el seu marit els espera a casa. Tenen la intenció de fer torns per a les sortides. A prop, una nena es mira amb delit l’àrea de jocs infantils de la plaça Revolució de Setembre del 1868. Està clausurada. Resignació. Però siguem francs: els Reis d’Orient ens fan més il·lusió als pares que no pas a la canalla. I amb això passa una cosa semblant. “A casa la nena està més bé que nosaltres”, confessa el pare de la Maia, de 9 anys.

 ??  ??
 ?? SANDRA MONTANEZ / GETTY ??
SANDRA MONTANEZ / GETTY
 ?? DANI DUCH ?? A Madrid
Aspecte que oferia ahir al migdia el Pasillo Verde d’Arganzuela, aquest cop ocupat per la canalla
DANI DUCH A Madrid Aspecte que oferia ahir al migdia el Pasillo Verde d’Arganzuela, aquest cop ocupat per la canalla
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? DANI DUCH ?? Plaça d’Oriente
La prohibició de sortir en parella amb els nens és una de les restriccio­ns més vulnerades pels pares
Clausurat
Una nena assenyala un recinte de jocs infantils en una plaça de Barcelona, fora de servei pel risc de contagi
DANI DUCH Plaça d’Oriente La prohibició de sortir en parella amb els nens és una de les restriccio­ns més vulnerades pels pares Clausurat Una nena assenyala un recinte de jocs infantils en una plaça de Barcelona, fora de servei pel risc de contagi
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain