La Vanguardia (Català)

Mascareta obligatòri­a al transport públic alemany

Alemanya comença una fase entre el desig de reobertura i la por de recaiguda

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Portar màscara al transport públic és obligatori a partir d’avui a Alemanya. També caldrà tapar-se amb mascareta per entrar a les botigues, excepte als lands de Berlín i Brandenbur­g.

Alemanya estrena a partir d’aquest dilluns una norma de compliment obligatori per a tots els ciutadans que està cridada a modificar el paisatge visual de la població, un aspecte més de l’anomenada nova normalitat a què el coronaviru­s està conduint les nostres societats. Després d’una primera mesura de reactivaci­ó de la vida pública iniciada el dilluns 20 d’abril amb la reobertura de comerços de menys de 800 metres quadrats, des d’avui és obligatori portar mascareta als transports públics i dins de les botigues, si bé a dos lands (Berlín i Brandenbur­g) la regla és només per al transport públic. A Saxònia, Saxònia-Anhalt i Turíngia, la doble norma ja va entrar en vigor la setmana passada, i a SchleswigH­olstein ho farà aquest dimecres.

Igual que a Àustria, que va implantar aquest sistema el 14 d’abril, a Alemanya no caldrà que siguin mascaretes sanitàries o quirúrgiqu­es; poden ser màscares de tela, i s’accepta portar tapats boca i nas amb un xal o un mocador. El Govern federal i els 16 lands (estats federats) van aconsellar vehementme­nt la màscara després de la seva última reunió d’ajust de regles antivirus del 15 d’abril. Però faltava que cada land en dictés l’obligatori­etat al seu territori, en un ritual que s’ha repetit des del començamen­t de la crisi sanitària en aquest país d’estructura federal. La cancellera, Angela Merkel, i els presidents dels lands es reuneixen per via telemàtica i pacten mesures. La pròxima reunió està prevista per a aquest dijous, dia 30.

El recurs a l’obligatori­etat de la mascareta per intentar frenar contagis podria permetre en el futur una reobertura més àmplia en aquest país, on no es va decretar mai un confinamen­t total com a Itàlia o Espanya. Ara bé, les mesures d’alleujamen­t de l’aïllament social adoptades per les autoritats arriben amb dosis de tensió, ja que alguns lands tenen pressa per desescalar i els viròlegs alerten d’una segona onada de propagació del virus. És a dir, s’afronta el dilema entre reactivaci­ó econòmica i salut pública que acovardeix tots els governs del món a l’hora de gestionar una situació que s’anuncia llarga. El sector hoteler, per exemple, va protestar divendres a Berlín situant centenars de cadires buides davant la porta de Brandenbur­g.

La mateixa cancellera, Angela Merkel, es va expressar amb fermesa dijous al Bundestag (la Cambra Baixa del Parlament). “No ho vol sentir ningú, però és la veritat. No estem en la fase final d’aquesta crisi; encara som al principi. Haurem de viure amb aquest virus dubats rant força temps”, va dir Merkel, que va criticar la manera en què alguns lands s’han precipitat a aplicar l’alleugerim­ent de restriccio­ns pactat amb el Govern federal. “La implementa­ció que s’ha fet fins ara em preocupa. Em sembla que en part és molt enèrgica, per no dir que ho és massa”, va afirmar.

Merkel no va dir a què es referia en concret. Però, per exemple, en l’última reunió Govern-lands es va acordar que les escoles tornarien a obrir, de manera gradual i per trams d’edat, a partir del 4 de maig. Malgrat això, en alguns lands van començar alguns cursos dilluns passat, 20 d’abril, i d’altres començaran algunes classes avui.

La cancellera científica –és doctora en Fisicoquím­ica– està irritada aquests dies pels intensos de

LA NOVA NORMATIVA Els alemanys han de portar mascaretes al transport públic i dins de les botigues

UNA SEGONA ONADA Els viròlegs alerten d’un rebrot si s’aixequen restriccio­ns massa aviat

LA CANCELLERA MERKEL “No ho vol sentir ningú, però és la veritat: no som al final d’aquesta crisi, sinó al principi”

sobre quan i com cal aixecar restriccio­ns, que en una reunió interna del seu partit democristi­à va batejar com a Öffnungsdi­skussionso­rgien (orgies de debat sobre obertura). La parauleta va transcendi­r i, a part de la general delectació pel tic sexual, a Merkel li ha procurat crítiques per haver posat tendencial­ment en qüestió que es debati aquest tema.

Fins ara, Alemanya ha sorprès el món per una eficient gestió de la crisi sanitària i per unes xifres relativame­nt baixes de morts per la Covid-19. L’Institut Robert Koch (RKI), l’organisme encarregat del control i prevenció de malalties, tenia ahir computats 154.175 casos de coronaviru­s i 5.640 morts. Les dues xifres suposen un increment respecte a la jornada anterior, però l’anàlisi de l’evolució dels últims dies indica que la corba de contagis s’ha aplanat i que la taxa de letalitat, si bé va pujant (ja és d’un 3,6%), continua sent molt més baixa que la d’altres països.

En aquest context, el sistema sanitari alemany no s’ha vist mai desbordat. Els hospitals van comen

çar la crisi amb 28.000 llits amb respirador a les UCI i ara en tenen 40.000, dels quals uns onze mil encara estan sense utilitzar. I des del 27 de gener, quan es va detectar el primer brot, s’han fet uns dos milions de tests.

Ara bé, com va alertar la setmana passada Lars Schaade, vicepresid­ent de l’RKI, hi ha un clar perill de rebrot de contagis “si el conjunt de mesures restrictiv­es són suprimides de manera precoç”. Schaade va ser contundent: “No hem d’abaixar la guàrdia”. Un sondeig de la cadena pública ZDF indica que un 55% d’alemanys donen suport a l’aixecament gradual de restriccio­ns, mentre que un 13% voldrien més reobertura i un 30% creuen que s’està reobrint massa aviat.

Respecte a l’obligació de portar mascareta, els infractors tindran un tracte diferent en funció del land on resideixin. La policia de Baviera imposarà multes de 150 euros; a Mecklenbur­g-Pomerània Occidental la multa és de 25 euros, i a Hesse es deixa passar la primera vegada i es pena amb 50 euros la reincidènc­ia. A Hamburg, si es detecten clients sense mascareta en un comerç, el propietari haurà de pagar entre 500 i 1.000 euros. A Baviera, les multes a propietari­s de botigues per no haver proveït de mascaretes els empleats poden arribar a 5.000 euros. La resta de lands de moment no han anunciat multes, en espera de veure com es comporta la població.

Com s’ha vist aquests dies en parcs i jardins, no tots els alemanys respecten les regles vigents des de la quarta setmana de març. S’ha de guardar una distància interperso­nal d’almenys 1,5 metres i es pot sortir al carrer sol o amb altres membres de la família residents al mateix domicili o amb una persona encara que no visqui al mateix domicili. Per tant, i tret d’integrants d’una mateixa llar, està prohibida tota reunió de més de dues persones. Als parcs, però, s’hi veuen força sovint grups persones.

En matèria de mascaretes i nens, els camins del sistema federal alemany són inescrutab­les. Així, a Baviera, Hesse, Mecklenbur­g-Pomerània Occidental i Turíngia, els menors de 6 anys n’estan exempts; a Hamburg n’han de portar els nens a partir de 3 anys, i a SaxòniaAnh­alt, a partir de 2 anys. Als altres deu lands no hi ha manera d’aclarir-se sobre aquesta qüestió.

 ?? MARKUS SCHREIBER / AP ?? Tot i que poques, hi ha marxes contra les regles antivirus que invoquen vulneració de drets; a la imatge, la policia deté una persona en una marxa no autoritzad­a dissabte a Berlín
MARKUS SCHREIBER / AP Tot i que poques, hi ha marxes contra les regles antivirus que invoquen vulneració de drets; a la imatge, la policia deté una persona en una marxa no autoritzad­a dissabte a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain