La Vanguardia (Català)

L’efecte de la pandèmia: guanya la falsedat i perd la raó

Filòsofs i politòlegs avisen del descrèdit de la raó a favor de la falsedat i els impulsos

- FERNANDO GARCÍA

La pandèmia ens ha sacsejat tan violentame­nt que potser ens està fent oblidar en quin punt estàvem abans de la crisi; quin era el context sociocultu­ral, com anava evoluciona­nt la psicologia col·lectiva i en quina direcció viraven els valors, les formes de comunicaci­ó o la política. El cas és que alguns pensadors, sociòlegs i politòlegs havien començat a emetre senyals d’alarma sobre una nefasta combinació entre abusos tecnològic­s i nous populismes; sobre el creixent desprestig­i de la raó a favor de les falsedats amb èxit d’audiència.

Una de les aportacion­s més celebrades sobre aquella crisi de valors anterior a la pandèmia va ser el de l’analista social William Davies (Londres, 1976) a l’assaig

Estados nerviosos (Sexto Piso), llibre en què ens explica com la racionalit­at cedia espai als sentiments i com la veritat es veia seriosamen­t erosionada per l’èxit de les mentides i les falòrnies. Ens havíem instal·lat en l’imperi de les emocions, amb més camp per a l’odi que per a l’empatia. I així ho sosté Davies al seu assaig però també molts altres intel·lectuals en treballs publicats just abans de la catàstrofe del coronaviru­s. Aquí destaquem, entre altres, les aportacion­s del filòsof nord-americà Robert E. Talisse, l’especialis­ta mexicana en Comunicaci­ó Digital Mónica Nepote i el tecnòleg britànic James Bridle. Les seves tesis avui són molt valuoses per entendre com reaccionem davant la pandèmia i què es pot esperar de les nostres societats i líders.

El triomf de la mentida

“Els polítics sempre han mentit, però ara troben més oportunita­ts de mentir amb èxit. Així doncs, les mentides tenen més interès estratègic que mai”, deia William Davies en una entrevista amb La Vanguardia. El paradigma d’aquesta nova realitat és, naturalmen­t –afegia–, el president dels Estats Units. La seva trajectòri­a demostra com “un mentider que sap moure la gent de la manera adequada pot prosperar en la política”. També és el que sempre anomenem demagog, definit per Davies com “algú amb una retòrica, una personalit­at i una fortalesa que es converteix­en en el que li agrada a la gent tot i no basar-se en la realitat ni en l’honestedat”. Les mentides, una eina fonamental de l’extrema dreta i els populistes, triomfen ara al màxim en els missatges en xarxa sobre el coronaviru­s, però abans s’han fet forts en episodis polítics tan crucials com el Brexit o l’elecció de Donald Trump.

Carn d’engany i manipulaci­ó

La crisi del 2008 va marcar un abans i un després en la creixent erosió de la confiança en les institucio­ns, les estadístiq­ues, els experts i la informació més o menys oficial: un qüestionam­ent molt beneficiós per a “figures populistes que apel·len a les emocions com a principal font d’adhesió política”, continua el mateix autor. L’onada de populismes i xenofòbies té una relació directa amb l’augment de la precarieta­t, la pobresa i la mortaldat, com també amb “una sensació general d’indefensió que fa que la gent sigui més propensa a abraçar opcions extremes”, diu Davies. “Els més vulnerable­s a les fake news són aquells individus amb una vida que s’ha ensorrat en termes econòmics i han perdut la fe en els de dalt”. I el col·lapse de la confiança afecta sobretot “la política i el periodisme, els representa­nts dels ciutadans i els guardians de la informació”.

Sentiment de pèrdua

Per als historiado­rs polonesos Karolina Wigura i Jaroslaw Kuisz,

de l’Institut d’Estudis Avançats de Berlín, els populistes són efectius a Europa i Amèrica no només “perquè comprin votants o manipulin emocions negatives, com ara la por o la ira”, sinó també per la seva “habilitat a l’hora d’identifica­r i empatitzar amb els sentiments de pèrdua que els dirigents progressis­tes i liberals ignoren o ridiculitz­en sense tacte”. Així, mentre els brexiters van guanyar el referèndum amb l’eslògan “Recuperar el control”, i Trump va arribar a la Casablanca amb el de “Fes que els Estats Units tornin a ser grans”, tant Jaroslaw Ka-czynski a Polònia com Björn Höcke a Alemanya o Thierry Baudet als Països Baixos basen els seus missatges ultres en la protecció dels “valors tradiciona­ls perduts”. Ara, en un article recent a The Guardian, Wigura i Kuisz acusen el partit de Kaczynski i l’autòcrata hongarès Viktor Orbán d’aprofitar el coronaviru­s per limitar la democràcia, però ja fa mesos que havien avisat del fort poder de tots dos

LA FALSEDAT COTITZA A L’ALÇA Ara les mentides tenen més interès estratègic que mai”, assenyala Davies

EL PECAT DELS PROGRESSIS­TES “Els populistes polsen sentiments de pèrdua que els altres ignoren”, diuen Wigura i Kuisz

RESOLUTIUS I VIOLENTS? “Els grans de Silicon Valley comparteix­en amb el feixisme un perillós sentit de la velocitat”

MÉS SECTARISME, MENYS IDEES “Els partidaris d’un cantó i l’altre no es barallen per discrepànc­ies sinó per odi”, sosté Talisse

davant la gent per la seva capacitat de polsar les rancúnies dels que se sentien abandonats mentre perdien pistonada a les seves vides.

La perversió de les xarxes

La manipulaci­ó de les emocions de líders i dirigents populistes o extremiste­s no són gaire diferents ni tindrien més èxit que el d’èpoques passades si no fos per la via i el combustibl­e que troba a les xarxes socials. Per l’escriptora i gestora del Centre de Cultura Digital de Mèxic, Mónica Nepote –que abans de la pandèmia va oferir una conferènci­a a la Fundación Telefónica en què va conversar amb aquest diari–, “avui les emocions i els afectes s’enfoquen cada cop més cap a la idea de la competènci­a, la ira, la desqualifi­cació o el judici”. I això passa en bona part en virtut d’unes xarxes socials que semblen dissenyade­s “per plasmar l’emocionali­tat més descarnada”. El fet és que per exemple Twitter “s’ha anat agreujant”, de manera que “la forma de diàleg peculiar que proposava al principi ha derivat en una enorme bombolla d’opinologia”. I, igual com altres plataforme­s, “ja no és tant un lloc de reflexió humanístic­a com un espai massiu de desqualifi­cació i odi en què tothom és expert en alguna cosa”. Nepote cita l’holandès Gert Lovink, investigad­or de mitjans interactiu­s, per defensar la idea que “hem de controlar la tecnologia amb l’objectiu de ser capaços de respondre amb la creació de xarxes alternativ­es que protegeixi­n la privacitat, no emmagatzem­in dades i redistribu­eixin beneficis”. De manera que, això sí, “cal dir adeu als serveis gratuïts” a internet.

Feixisme i ‘big data’

Aquesta urgència de contrarest­ar les dinàmiques de les grans xarxes actuals es veu més urgent si es fa cas de William Davies quan estableix un punt de connexió entre els populistes d’extrema dreta i els amos d’internet. Aquest punt és, a parer seu, la velocitat. Ho explica així: “Els grans de Silicon Valley es van inserir en la vida de les persones tan de pressa que no hi va haver l’oportunita­t de fer res”, indica. I posa un exemple: “Google Books va copiar tots els llibres del món sense demanar permís. Després va caldre negociar, però ja a pilota passada, quan era massa tard perquè la violació dels copyrights ja era un fet”, diu. I afegeix: “Jo crec que l’eslògan de Facebook és “Entra, trenca coses i ves-te’n”. I en alguns sectors polítics hi ha una celebració d’aquesta mena de violència”. Es refereix als seguidors de la teoria política del nazi Carl Schmitt, per qui l’essència de la política era el moment de la decisió, la immediates­a i la resolució, de manera que –sota la seva tesi– els parlaments eren i són una rèmora perquè alenteixen i treuen força a les decisions. “No dic que això converteix­i en feixistes” els amos de Google o Facebook, matisa Davies, però en fa el paral·lelisme.

Massa polaritzat­s

La pandèmia ens va agafar alterats i també polaritzat­s, dues cares de la mateixa moneda. En això posava l’èmfasi el filòsof i politòleg dels Estats Units Robert B. Talisse, que en el seu assaig Overdoing democracy (Excés de democràcia), acabat de publicar, fa afirmacion­s sobre la societat del seu país que són perfectame­nt extensible­s a les d’Espanya i possibleme­nt tot Europa. “La polaritzac­ió s’ha disparat amb una animositat molt més intensa que els últims 25 anys”, sosté. I, quan defensa les tesis del llibre, precisa que el conflicte entre partidaris de diferents opcions polítiques o ideològiqu­es no es deu a un desacord en els temes sinó a un pur i simple rebuig emocional i sectari: “Ara els nord-americans estem menys dividits sobre els problemes, però ens disgusten més intensamen­t els que considerem políticame­nt diferents de nosaltres”, afirma. El pitjor, a parer seu, és comprovar fins a quin punt simpatitza­nts i dirigents d’una afiliació es retroalime­nten en l’odi als adversaris: “Quan els ciutadans detesten la gent amb tendències oposades, els partits es veuen obligats a exagerar les diferèncie­s, a emfatitzar la puresa ideològica i vilipendia­r l’oposició”.

Tot plegat aquí ens pot sonar. Sense anar més lluny, l’historieti­sta català Aleix Saló esgrimia aquests mateixos arguments quan mirava d’explicar, en una entrevista recent amb La Van

guardia, com és possible que un partit del vell ordre com Vox aconseguei­xi fer-se passar per antiestabl­ishment: “Si la polaritzac­ió ideològica està prou crispada, no cal que demostris les teves credencial­s de lluitador aliè al sistema; només necessites atacar amb contundènc­ia el sector a qui odia el teu electorat”. A la seva nova obra Todos nazis (Reservoir Books), Saló afirma que, “des de principis del segle XXI, la dialèctica política s’ha anat convertint en una batalla de desacredit­acions en què el desgast del llenguatge i l’adopció indiscrimi­nada d’estratègie­s de comunicaci­ó han obert les portes a les guerres identitàri­es”. I quan els partits que detenien el poder han vist perillar l’statu quo, “han començat a fer seus discursos extraparla­mentaris”.

En suma, les exageracio­ns d’aquests dies sobre la gestió de la pandèmia, tant entre ciutadans com entre dirigents, sigui als parlaments o a les xarxes socials, no ens haurien de sorprendre.

 ??  ?? Trump i Johnson es fan un petó –com Brézhnev i Honecker el 1979– al mural pintat a Bristol pels grafiters Felix Braun i Jack Dones
Trump i Johnson es fan un petó –com Brézhnev i Honecker el 1979– al mural pintat a Bristol pels grafiters Felix Braun i Jack Dones
 ?? PETER NICHOLLS / REUTERS ??
PETER NICHOLLS / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain