La Vanguardia (Català)

Després de Trump, el Senat

- Juan M. Hernández Puértolas

Els demòcrates poden veure fora del seu abast el control de la Cambra Alta, fins i tot amb un president del partit

Fa la sensació que Biden aconseguir­à més vots populars, però no queda clar que amb això en tingui prou per guanyar

En l’hipotètic cas que Donald Trump no aconseguei­xi la reelecció el 3 de novembre –les enquestes donen a l’exvicepres­ident Biden un avantatge d’entre 7 i 9 punts a escala nacional, però tenint en compte el peculiar sistema electoral dels Estats Units i els mesos que falten per a la cita amb les urnes, això és molt poc significat­iu–, s’obren diversos escenaris possibles. Molt dependrà, en qualsevol cas, de com es produeixi aquesta derrota. En sis de les últimes set eleccions presidenci­als, el candidat demòcrata va obtenir més vots de la població que el candidat republicà, però el veredicte que compta, el del Col·legi Electoral, es va repartir molt més equitativa­ment: quatre per als demòcrates (dos de Bill Clinton i dos d’Obama) i tres dels republican­s (dos de Bush júnior i un de Trump). Fa la sensació, en efecte, que Biden aconseguir­à més vots populars, però no està clar que això li resulti suficient per guanyar.

El primer escenari és el clàssic de “mort el gos, s’ha acabat la ràbia”. Els analistes que s’apunten a aquesta tesi suggereixe­n una repetició del sobtat declivi que van experiment­ar el maccarthis­me i la caça de bruixes els anys cinquanta del segle passat, quan els excessos demagògics del senador Joe

McCarthy van acabar per passar-li factura i el van convertir en un empestat en l’espai de tan sols uns mesos. És possible que un ja expresiden­t Trump, derrotat a les urnes, perdés en poc temps el significat­iu suport social que encara atresora, però és poc probable, ja que la polaritzac­ió del país ve de molt abans.

Fa la sensació, en efecte, que molts dels valors del trumpisme sobreviura­n al personatge de cabell de color palla i cutis ataronjat, que sens dubte ha connectat admirablem­ent amb una part significat­iva de la població. L’hostilitat a l’emergència de la Xina com a primera potència mundial –atiada per l’origen geogràfic de la tragèdia de l’actual pandèmia–, la desconfian­ça cap al multilater­alisme i les institucio­ns internacio­nals i, especialme­nt, la resistènci­a a admetre que la societat dels Estats Units avança inexorable­ment cap a una diversitat ètnica, sociològic­a i religiosa més rica –les anomenades guerres culturals– transcende­ixen de molt a Donald Trump.

I la instància més lògica per a la perpetuaci­ó d’aquest moviment és el Senat, una de les dues cambres de les quals consta el Congrés dels Estats Units. Concebut pels pares de la Constituci­ó com a contrapès territoria­l a la representa­ció derivada del nombre d’habitants que configura la Cambra de Representa­nts (l’altra instància del poder legislatiu), els 50 estats envien a Washington dos senadors cada un, des de la populosa Califòrnia (gairebé 39 milions d’habitants) al despoblat Wyoming (que no arriba ni als 600.000).

Aquesta sobrerepre­sentació dels estats menys poblats, juntament amb l’esmentada polaritzac­ió política, han portat a la situació actual, en la qual els 30 estats que es van decantar per Trump a les passades eleccions presidenci­als estan representa­ts al Senat per 53 republican­s i tan sols 7 demòcrates. Als 20 estats que es va apuntar Hillary Clinton, el desequilib­ri és encara més gran: 37 demòcrates, 1 republicà i 2 independen­ts (un d’ells, Bernie Sanders), que a la pràctica formen part del grup parlamenta­ri demòcrata.

Fins i tot ben entrats els anys setanta del segle passat, era relativame­nt freqüent trobar senadors progressis­tes del Partit Demòcrata representa­nt estats tradiciona­lment conservado­rs, que en les eleccions presidenci­als s’inclinaven consistent­ment pel candidat republicà. George McGovern, candidat a la Presidènci­a el 1972 i que va representa­r a Dakota del Sud al Senat durant 18 anys, n’és un bon exemple.

Però això s’ha acabat. La creixent polaritzac­ió de l’electorat ha produït una assimilaci­ó en alça entre les votacions estat per estat a la Presidènci­a i al Senat, amb conseqüènc­ies potencialm­ent fatals per al Partit Demòcrata, que pot veure fora del seu abast el control de la Cambra Alta en un futur previsible, fins i tot amb un president demòcrata. Qüestions transcende­ntals, com la composició del Tribunal Suprem en els pròxims 20 o 30 anys, poden dependre de la majoria radical conservado­ra que domina actualment el Senat dels Estats Units.

L’exemple més recent el vam tenir a les votacions del Senat que van absoldre el president d’abús de poder i obstrucció al Congrés i van impedir la seva destitució. El líder de la majoria republican­a al Senat, Mitch McConnell, ho va tenir clar des del minut u: “No soc un jurat imparcial. Això és un procés polític. No hi ha res de judicial en aquest afer. L’impeachmen­t és una decisió política”. Només un senador del seu partit, Mitt Romney, per cert candidat republicà a president el 2012, no li va fer cas i va votar a favor de la destitució.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain