La Vanguardia (Català)

Bolsonaro menysprea el virus i s’obsessiona per consolidar el poder

El president brasiler s’enroca davant la pèrdua de ministres emblemàtic­s

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La sonora sortida de l’exjutge Sérgio Moro del Govern de Jair Bolsonaro podria marcar un punt d’inflexió en la sort del president brasiler. La dimissió del ministre de Justícia i Seguretat, després de la destitució del titular de Salut, pot provocar un efecte dòmino, que ja apunta com a probable pròxima fitxa el responsabl­e d’Economia, Paulo Guedes. Mentre els contagis s’acceleren al país més gran de Llatinoamè­rica, el líder ultradretà sembla que només està preocupat per la seva reelecció el 2022. Bolsonaro ha passat de ser el Trump tropical a convertir-se en el Neró brasiler.

El mandatari practica un populisme de manual: una tercera part de la població li dona suport contra pluja i vent, segons les enquestes, i està decidit a consolidar aquest aval enrocant-se en el seu negacionis­me de la gravetat de la pandèmia, posant per davant l’economia a la salut, malgrat perdre suport intern i malgrat que cada vegada més veus demanin un impeachmen­t.

És més, molts analistes consideren que el president vol que el Parlament promogui ara –i no després de la pandèmia– un judici polític, que li serviria per reforçar el seu victimisme, sabedor que, encara que no tingui majoria directa al Congrés, el perfil dretà imperant entre els legislador­s fa improbable la seva derrota. Entre els brasilers passa una cosa semblant: si bé només una tercera part el votarien avui, una fiable enquesta de principis d’abril indicava que un 59% no volen canviar el president enmig d’aquesta crisi per viatjar al desconegut: el seu substitut seria un general retirat, el vicepresid­ent Hamilton Mourão. Jair Bolsonaro ja acumula disset encàrrecs d’impeachmen­t des que va assumir el càrrec fa poc més d’un any.

Els principals mitjans de comunicaci­ó insisteixe­n a reflectir l’esquerda oberta al palau de Planalto –i al sanedrí militar en què es recolza el mandatari– després de la menyspread­a dimissió de Moro, el fitxatge estrella del seu Govern. El ministre de Justícia renunciava una setmana després de fer-ho el titular de Salut, Luiz Henrique Mandetta,

enfrontat al líder populista per haver defensat la quarantena de la població, que Bolsonaro continua rebutjant malgrat que els casos de coronaviru­s continuen creixent exponencia­lment i les últimes hores ja han superat els 60.000 positius, amb 4.000 morts.

Els experts creuen que aquesta

Creixen els rumors de dimissió del ministre d’Economia, Paulo Guedes, un altre puntal del mandatari brasiler

xifra està molt per sota de la real i és probable que en un país tan extens i complex no s’estiguin comptabili­tzant com a tals totes les morts per coronaviru­s. Només a São Paulo –epicentre dels contagis– s’han duplicat les defuncions en domicilis, tot i que les autoritats asseguren que es practica el test de la Covid-19 en tots els casos. En altres parts del Brasil és més difícil de certificar, com a la remota Manaus, capital de l’Amazònia brasilera, on el virus ja ha col·lapsat el precari sistema sanitari i funerari, que fa que se celebrin enterramen­ts en fosses comunes.

Moro va justificar divendres la dimissió per la “interferèn­cia política” de Bolsonaro en la Policia Federal, després de decidir unilateral­ment la destitució del cap d’aquesta força, Maurício Valeixo. El ministre va dir que el mandatari pretenia posar un nou director general de la seva confiança per poder tenir accés a informacio­ns “confidenci­als”. Bolsonaro va comparèixe­r poc després per replicar a l’exjutge anticorrup­ció que va condemnar l’expresiden­t Lula da Silva, qualifican­t-lo d’egòlatra i oportunist­a i revelant que Moro li havia dit que acceptaria canviar el cap de la policia si era nomenat membre del Tribunal Suprem. El ja exministre va desmentir Bolsonaro i va mostrar en televisió missatges de WhatsApp de dijous amb el president on quedava clar que el mandatari es volia carregar Valeixo, entre altres motius, perquè no investigué­s el seu fill Carlos –regidor de Rio de Janeiro– per haver dirigit una organitzac­ió que difon notícies falses.

Immune a la caiguda de la borsa o a les cassolades causades per la sortida de Moro, Bolsonaro ja prepara la pròxima batalla interna amb un altre dels seus principals puntals, l’ultraliber­al Paulo Guedes. Durant tot el divendres els rumors de dimissió de Moro –després confirmats– es van barrejar amb la possible renúncia del ministre d’Economia. Guedes estaria disconform­e amb un increment de la despesa pública en el denominat pla ProBrasil, que pretén contrarest­ar els efectes econòmics de la pandèmia i que dimecres va presentar el cap de gabinet de Bolsonaro, el general Walter Braga Netto, sense la presència del ministre. Tot i això, Guedes va aparèixer divendres amb Bolsonaro i la resta del Govern en la rèplica a Moro, si bé l’economista va mostrar una imatge clarament diferent dels seus col·legues de Gabinet, amuntegats darrere del president: era l’únic que duia mascareta i sense jaqueta i corbata, a més d’anar aparentmen­t descalç.

 ?? JOÉDSON ALVES / EFE ?? Partidaris de Bolsonaro ahir a Brasília en un acte de suport al president
JOÉDSON ALVES / EFE Partidaris de Bolsonaro ahir a Brasília en un acte de suport al president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain