La Vanguardia (Català)

El Iemen del Sud es proclama autònom per la via de les armes

Els Emirats donen suport a la secessió contra el Govern prosaudita

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El fantasma del Iemen del Sud ha aprofitat aquest Ramadà sota l’ombra del coronaviru­s per posar-se a caminar de nou. Des de la mitjanit d’ahir, els secessioni­stes avalats per la Unió dels Emirats Àrabs (UEA) han declarat l’estat d’excepció per desplegar l’autodeterm­inació de les zones que controlen, incloent-hi Aden.

Els milicians del Consell de Transició del Sud han tornat a prendre els centres neuràlgics de la capital temporal, com ja van fer a l’agost. Va caldre esperar a novembre perquè un acord a Riad restablís la pau entre les faccions islamistes avalades per l’Aràbia Saudita i el moviment sudista patrocinat pels Emirats.

Aquest pacte és des d’ahir paper mullat, encara que fa una setmana ja hi havia indicis d’una guerra imminent, amb emboscades entre partidaris dels Emirats i de l’Aràbia Saudita. Per a més embolic, les màximes autoritats de cinc de les províncies meridional­s incloses en la proclamaci­ó unilateral d’autonomia han expressat rebuig a aquesta proclamaci­ó. Entre ells es troba el governador de l’illa de Socotra, que va sobreviure a principis de mes a un fosc intent d’assassinat.

Aden, la gran ciutat portuària del sud, acull sobre el paper el Govern reconegut per Nacions Unides d’Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, però aquest viu en realitat a Riad, sota protecció saudita.

L’Executiu d’Al-Hadi, que va qualificar els esdevenime­nts de l’agost de “cop”, parla de moment de “les conseqüènc­ies perilloses i catastròfi­ques” de la nova crisi, sense que estigui clar si serà possible reconduir-la o el Iemen s’encamina a una reconfigur­ació.

De moment es reactiva el front intern dins de la guerra del Iemen, en la qual, paradoxalm­ent, impera una fràgil treva unilateral de la coalició saudita, davant els seus adversaris huthis al nord del Iemen.

Va ser l’oposició a aquests milicians xiïtes que, armats per l’Iran, havien pres la capital iemenita, Sanà, qui va desencaden­ar la sagnant i inútil intervenci­ó àrab capitaneja­da per Riad, fa cinc anys.

Però dins de la coalició àrab al·lèrgica a les primaveres, cada vegada és més evident que l’Aràbia Saudita i els Emirats segueixen guions diferents. Per evitar confrontac­ions, l’any passat Abu Dhabi va retirar les seves tropes del Iemen continenta­l, dies abans que les milícies a les quals dona suport prenguessi­n Aden.

En el fons, flota la batalla sense caserna del xeic d’Abu Dhabi contra tot el que faci olor de Germans Musulmans i islamisme polític. Mentrestan­t, Riad dona suport sense complexos als islamistes d’Al-Islah, com el seu millor agafador al puzle de l’antiga Aràbia Feliç. Aquestes són les forces principals que donen suport a l’exiliat Mansur al-Hadi.

Els Emirats, a més, tenen posades grans esperances en el valor estratègic de l’illa de Socotra, on han estat discretame­nt reforçats durant els últims mesos per marines dels Estats Units i bateries antiaèries. També al port de l’antiga colònia britànica d’Aden. Entre els dos punts naveguen la major part dels petroliers amb destinació a Europa.

Jordi Esteva, autor de diversos llibres sobre Socotra, reconeix l’actitud ambivalent dels socotrians sobre els Emirats, que buscarien una cessió per 99 anys d’una base a l’illa. “Són molts els que tenen familiars a l’emirat de Xarjah, on viu el fill gran de l’antic sultà. Molts, de fet, se senten aliens al Iemen i veuen més futur a associar-se d’alguna manera als Emirats, tot i que també es deixen estimar per l’Aràbia Saudita i per d’altres”.

Aprofitant-se de la descomposi­ció del Iemen, que no és aliena als milers de tones de bombes llançades, l’Aràbia Saudita estaria apoderant-se d’una altra illa iemenita, Zuqar, en ple mar Roig.

No hi ha cap dubte que l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs tenen plans avançats en cas de nova disgregaci­ó del Iemen, unit amb prou feines penes entre el 1990 i el 2015, sense comptar el primer intent secessioni­sta al sud el 1994.

El Iemen del Sud té el doble llegat britànic i prosovièti­c que el distingeix de la cultura política tribal, religiosa i tradiciona­l del Iemen del Nord, que durant la Guerra Freda es va mantenir en l’òrbita saudita i, per tant, dels Estats Units. Aden, de fet, era administra­t des de Bombai, un escenari que no podria ser més cinematogr­àfic si no voregés la més calamitosa catàstrofe humanitàri­a.

Els Emirats s’agafen més fort a Aden i Socotra, una vegada que, al desembre, la seva ambició de comptar amb una base naval a Berbera, en l’autodenomi­nada Somalilànd­ia, va ser rebutjada. Abans havien estat expulsats de Djibouti.

Aden i Socotra, a centenars de quilòmetre­s de la batalla per Sanà, són els autèntics trofeus en joc

 ?? KHALED ABDULLAH / REUTERS ?? Recitant l’Alcorà a la Gran Mesquita de Sanà, que viu un doble conflicte: l’armat i el del coronaviru­s
KHALED ABDULLAH / REUTERS Recitant l’Alcorà a la Gran Mesquita de Sanà, que viu un doble conflicte: l’armat i el del coronaviru­s
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain