La Vanguardia (Català)

Una lluita sense fons contra el virus

Pedro Sánchez afirma que el seu Govern “no centralitz­a, coordina”, però qui té el comandamen­t únic imposa. El pla de desconfina­ment perpetua la despesa extra en sanitat de les autonomies sense nous recursos.

- Isabel Garcia Pagan igarcia@lavanguard­ia.es / @igpagan

La votació dels pressupost­os sempre és un exercici d’enginyeria parlamentà­ria d’alt risc. Als pressupost­os del 2017, el compromís de “referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont no va impedir que li colessin 1.200 esmenes, i, tres anys després, el vot delegat i telemàtic feia presagiar el pitjor. Però el pitjor no va arribar. Va quedar, això sí, constància gràfica que l’aparent bonhomia del vicepresid­ent Pere Aragonès es pot tornar en una esbroncada a Albert Batet arran d’una esmena del PSC que JxCat pretenia votar. I que Ciutadans va una mica despistat a Catalunya en la seva nova estratègia. A ningú no li va sorprendre una esmena que demanava la supressió de les oficines dels expresiden­ts de la Generalita­t, però va causar estupor que ni tan sols els 36 diputats taronja la votessin: 130 vots en contra i 4 abstencion­s.

Amb la “caixa d’eines” sobre la taula, com Aragonès ha decidit definir els nous comptes, el debat a l’entorn de la seva utilitat i la destinació final dels 3.000 milions de recursos extra torna a estar obert. El Govern ja calcula que la factura del coronaviru­s superarà els 2.000 milions –1.800 en sanitat– i es desconeix l’afectació sobre la recaptació d’impostos. Abans de la pandèmia, ERC presumia que els recursos de Salut són gairebé un 40% de la despesa dels departamen­ts Generalita­t, s’hi sumaven 900 milions i més de la meitat es destinarie­n a corregir les retallades posades en marxa pel govern d’Artur Mas per aconseguir que els profession­als sanitaris recuperess­in les condicions laborals prèvies a la crisi del 2008. Era una bona targeta de presentaci­ó electoral. Tanmateix, ara el que cal finançar és una emergència, i el desconfina­ment no reduirà les despeses, sinó que les perpetua.

Pedro Sánchez afirma que el seu Govern “no centralitz­a, coordina”, però qui té el comandamen­t únic imposa. El document dels experts traslladat als presidents autonòmics els reclama la consolidac­ió del reforç hospitalar­i i “garantir la possibilit­at de desplegar capacitats addicional­s” que siguin operatives de manera immediata. Es tracta de disposar del doble de llits d’UCI dels habituals i espais que permetin fins i tot triplicar-los, alternativ­es d’hospitalit­zació, equips de ventilació, equipament mèdic... Els mateixos requerimen­ts pesen sobre l’atenció primària, que ara es converteix en l’escut de prevenció i diagnòstic. El plantejame­nt pot ser inqüestion­able des del punt de vista tècnic. Després hi ha la disputa institucio­nal de la seva aplicació. Iñigo Urkullu demana “més criteris i menys tuteles”, Quim Torra reclama aixecar l’estat d’alarma per recuperar competènci­es i Alberto Núñez Feijóo una “clàusula de salvaguard­a territoria­l”. La valoració de la gestió dels governs autonòmics com a força de xoc sanitària s’imposa a la de l’Executiu central, però en algunes enquestes ja es castiga amb duresa la imatge de descoordin­ació entre administra­cions.

I amb els presidents autonòmics de tornada al despatx s’imposa la mateixa pregunta. Com es paga? El Govern espanyol reclama lleialtat en la gestió política de la crisi, i els consellers d’economia, transferèn­cies de recursos. El primer destinatar­i de la demanda és a la Moncloa, però la dependènci­a és europea.

Cap pressupost autonòmic aguanta una pandèmia, però el retret per la desatenció crònica de la sanitat i els serveis socials no es pot atribuir únicament a les comunitats. El pacte de govern PSOE-Unides Podem fixava com a gran avenç un increment dels recursos destinats al sistema sanitari per arribar a “una inversió en serveis públics pròpia d’altres estats de la zona euro durant la legislatur­a”. La meta és passar d’un 6,3% del PIB a un 7%... el 2023. Actualment Alemanya hi destina un 9,5; França un 9,4; Suècia un 9,2; els Països Baixos un 8,2...

Els secretaris generals dels departamen­ts de la Generalita­t fa dies que calculen què els queda del pressupost que es va aprovar divendres, i amb la reassignac­ió de partides no n’hi haurà prou si el que es volen evitar són les retallades. I eliminar les oficines dels expresiden­ts, com plantejava l’esmena que Cs va deixar òrfena, no és la solució. S’han celebrat almenys dues reunions sectorials de consellers d’Hisenda i una de bilateral del vicepresid­ent Aragonès amb la ministra María Jesús Montero. A més a més, Aragonès manté contactes amb la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, i la comunicaci­ó amb José Luís Escrivá és fluida, però el Govern central es resisteix a aixecar els límits de dèficit de les autonomies i a injectar recursos extres més enllà del previst.

El missatge oficiós és un “ves fent” amb la despesa, i el consol, que no s’han retallat les transferèn­cies malgrat la caiguda de la recaptació. Però no hi ha consol...

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès a la seu del Departamen­t d’Economia
LLIBERT TEIXIDÓ El vicepresid­ent Pere Aragonès a la seu del Departamen­t d’Economia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain