La Vanguardia (Català)

Què votarà l’Espanya buida?

La crisi del coronaviru­s pot accentuar la tornada a la dreta de les províncies que han perdut pes demogràfic

- CARLES CASTRO LAURA ARAGÓ

L’Espanya despoblada ha patit amb especial cruesa la Covid-19 quan encara no s’havia despertat del malson de l’agonia demogràfic­a. I el més previsible és que l’impacte polític de la crisi sanitària accentuï les tendències que ja s’observaven abans de la pandèmia i que es van traduir en protesta social (mobilitzac­ions dels agricultor­s) o electoral: plataforme­s localistes o potencial decantamen­t del vot cap a l’extrema dreta. Alguna cosa d’això ja ha passat, tot i que l’Espanya buida continuï sent menys conservado­ra que a l’inici de la democràcia.

Les xifres del despoblame­nt són eloqüents: mentre que el cens electoral d’Espanya ha crescut un 38% en quatre dècades, algunes províncies han perdut més d’un 10% dels electors des del 1979. La minva de pes demogràfic s’evidencia en el fet que el seu cens ha crescut 20 punts per sota de la mitjana. I cal afegir-hi l’envellimen­t dels habitants.

La traducció electoral del declivi s’aprecia en un panell de províncies afectades pel despoblame­nt o el desequilib­ri demogràfic (vegeu el gràfic). La majoria d’aquestes demarcacio­ns són a l’Espanya interior, però algunes surten al mar i mostren els efectes del retrocés demogràfic o la desigualta­t territoria­l.

L’evolució del vot en aquestes províncies representa­tives de l’Espanya despoblada té certes similituds. La principal seria el reequilibr­i ideològic en el sufragi després de quatre dècades de democràcia. El 1979 l’hegemonia del centre i la dreta era aclaparado­ra en aquestes i altres demarcacio­ns de l’Espanya profunda. Quaranta anys després el canvi és molt visible. Per exemple, a Terol, Lugo o Zamora, les formacions de centre i dreta aplegaven gaiLa rebé un 70% dels vots el 1979. I a Lleó, Càceres, Palència o La Rioja, aquest sufragi superava àmpliament el llistó d’un 60%, o el vorejava, com a Conca. L’avantatge de l’espai conservado­r era més baix a Ciudad Real o Castelló, però s’imposava amb claredat al de l’esquerra. Només algunes províncies de l’Andalusia interior, com ara Còrdova o Jaén, reflectien una certa hegemonia de les esquerres.

Al contrari, a les eleccions generals d’abril del 2019 l’avantatge del bloc conservado­r s’havia retallat prop de deu punts en províncies com Terol, Lleó o Zamora. I havia caigut més de set punts a Palència o Rioja. En altres casos el descens ha estat més moderat: menys de quatre punts a Conca o Càceres i poc més d’un punt a Castelló. En conseqüènc­ia, es podria parlar d’un gir a l’esquerra, ja que el retrocés conservado­r s’ha vist acompanyat d’un avenç d’una magnitud semblant o superior d’esquerra i centreesqu­erra. Lugo en seria un bon exemple. Tot i això, la història quedaria incompleta si no s’observa el que ha passat en 40 anys de democràcia. Sobretot perquè en alguna

UNA ETAPA DE GIR AL CENTRE La democràcia ha ajudat a reequilibr­ar ideològica­ment les zones més despoblade­s

IMPULS A LA DRETANITZA­CIÓ La Covid-19 perjudicar­à l’esquerra, que ja es va desgastar pel conflicte català i l’auge de Vox

província el vot conservado­r ha crescut amb relació al 1979: quatre punts a Jaén o Ciudad Real. I aquesta correlació és el resultat de la recuperaci­ó de l’espai de centre i dreta, paral·lela a l’esclat del conflicte català i a l’eclosió de la ultradreta de Vox. Hi va haver una època –amb González i Zapatero– que l’avantatge de les forces de dreta es va invertir o es va reduir a la mínima expressió en províncies de signe històric conservado­r. És el cas de Terol –on l’avantatge va passar dels 36 punts inicials a correlacio­ns d’empat sota alguna d’aquestes dues etapes de govern del PSOE–, però també de Lleó, Conca o Palència. I fins i tot hi va haver demarcacio­ns on l’esquerra es va imposar en aquests períodes: Ciudad Real o Càceres.

Tanmateix, a hores d’ara en gairebé totes –per bé que amb marges més petits que els del 1979– torna a guanyar en vots el bloc conservado­r. Les excepcions són Lugo, Castelló i alguna província andalusa, on l’avantatge d’un o l’altre bloc és mínim. Però si aquest desenllaç marca tendència i la Covid-19 accentua el desgast de l’esquerra, confirmarà l’aforisme que “el passat sempre torna”, però amb una altra roba.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain