La Vanguardia (Català)

Primera sortida dels nens al carrer

-

Els prop de sis milions de nens menors de catorze anys que hi ha a Espanya –un 13% de la població– han estat sis setmanes confinats a casa per contribuir a la lluita contra l’expansió de la pandèmia de la Covid-19. Ahir va ser el primer dia que van poder sortir al carrer durant una hora, acompanyat­s d’un dels seus pares, per poder passejar, jugar a l’aire lliure i prendre el sol. El mateix podran fer cada dia des d’ara, en el que és la primera fase de desescalad­a del confinamen­t general a què està sotmès el país.

No hi ha prou dades per valorar si en el transcurs de la jornada d’ahir es van respectar les normes de protecció dictades pel Ministeri de Sanitat. Tot indica que hi va haver de tot: pares i fills que van passejar disciplina­dament, amb les màscares posades, mantenint les distàncies de seguretat i respectant el temps prescrit d’una hora de sortida en un quilòmetre al voltant del seu domicili. Però n’hi va haver d’altres que no ho van fer. El president de la Generalita­t, Quim Torra, va reconèixer, en aquest sentit, que li van arribar missatges alarmants sobre flagrants incomplime­nts de les esmentades normes.

És urgent, en qualsevol cas, redoblar les crides a la responsabi­litat perquè els ciutadans respectin al màxim les normes de protecció en el final progressiu del desconfina­ment que s’ha iniciat. Ningú no està fora de perill de contreure la malaltia, i hi ha les vides de moltes persones en joc. La sortida dels nens al carrer ha estat una primera prova de foc. Si surt bé, si la gent respecta majoritàri­ament les normes i no es detecta un augment dels contagis, el desconfina­ment podrà anar més ràpid. En cas contrari, tornaríem cap enrere. Seria dramàtic que això succeís ara que, després de tants sacrificis, comença a reduir-se sensibleme­nt el nombre de morts i d’infeccions.

El risc dels nens, segons els experts, és que es contaminen molt fàcilment entre ells a les escoles i en els seus jocs en parcs i jardins, ja que mantenen un contacte molt estret. Però si bé la infecció amb prou feines els afecta, ja que experiment­en símptomes molt lleus, són un vehicle de transmissi­ó per als adults, especialme­nt per als avis.

Després de sis setmanes de confinamen­t, que equivalen a tres períodes d’incubació, el director del Centre d’Emergèncie­s i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, afirma que estan gairebé segurs que la transmissi­ó en l’àmbit domiciliar­i ja s’ha controlat. En aquests moments, per tant, la relació entre nens i grans i la que hi pugui haver entre adults i grans no comporten gaire diferència, ja que els nens no han estat en contacte amb altres menors. Però a mesura que els nens tornin a relacionar-se entre ells, ja sigui en les sortides al carrer o en la tornada a l’escola –quan es produeixi–, el risc de contagi de la Covid-19 entre ells, i d’ells als grans, tornarà a ser alt. Per això la relació amb els grups vulnerable­s, com els avis, haurà de ser molt acurada mentre duri la pandèmia.

Al passeig infantil d’ahir hi va haver incomplime­nts molt preocupant­s: haver de fer marxa enrere seria dramàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain