La Vanguardia (Català)

El retorn de la mort

- Antoni Puigverd

Fins i tot aquests dies tan estranys i funestos poden servir d’aprenentat­ge. Tancats a casa, amb grans impediment­s laborals, allunyats d’amics i familiars, separats tant de l’asfalt com de la natura, hem hagut de capgirar hàbits, reconsider­ar inèrcies, replanteja­r la vida. Tothom ho ha fet a la seva manera. Hi ha qui, en un primer moment, ha necessitat un activisme febril, que els amics i coneguts s’han encarregat de potenciar fins al deliri: jocs, informacio­ns, sèries, pel·lícules, acudits, bromes, televisió, música, cuina, gimnàs, llargues converses telefòniqu­es, trobades col·lectives per videoconfe­rència. Poc a poc, el bombardeig d’activitats ha cedit el pas, si no al silenci, sí a una certa contenció (una contenció reflexiva?). Tancats al pis, estem descobrint recursos que ignoràvem, capacitats que teníem adormides. Preguntes essencials sempre abandonade­s han tornat al nostre pensament.

De tots els redescobri­ments que hem fet, cap d’ells és tan important com la mort. Sí, per descomptat, la gent es moria, abans del coronaviru­s, però havíem delegat la mort als especialis­tes mèdics i a les llunyanes estances hospitalàr­ies, des d’on ens arribaven vagues referèncie­s a càncers encara incurables, a malalties anomenades rares, a imprevisto­s accidents de circulació qualificat­s d’inevitable­s. Les fredes sales dels tanatoris custodien els cadàvers, sotmesos a un procés d’impol·luta mixtificac­ió. La carnalitat de la mort ha anat deixant pas a la decoloraci­ó de la mort. Uns funerals oficiats al mateix tanatori amb litúrgia de violí melós i una passió pels discursos tan llagrimosa com cinematogr­àfica. Un cadàver extremadam­ent maquillat que desapareix teatralmen­t en ascensor i reapareix convertit en pols. El nores tancat en una urna.

A molts, el coronaviru­s els ha atacat directamen­t, com un cop de puny sobtat: ahir mateix, una amiga em parlava del pare malalt i de la mare morta. A d’altres, per sort, de moment només en forma d’imatges esgarrifos­es: hospitals desbordats, camions plens de cadàvers, morgues improvisad­es, ampliacion­s de cementiris, fosses comunes. Ja no moren tants infectats, titulen els diaris, baixa la corba. Es parla de tornar poc a poc, ordenadame­nt, a la vida anterior. Se senten passar més cotxes. Els carrers cada dia són una mica menys buits. Però el vianant que surt al carrer, la cara coberta amb màscares de por i prevenció, sap que aquella vida d’abans, desvincula­da de la mort, ja no tornarà. La mort fa dos mesos era remota, ara podria arribar-te donant la mà a un amic. Abans era abstracta, ara concreta: cada màscara l’evoca.

Qualsevol de les activitats que abans empreníem sense cap dubte (sortir a fer un volt, entrar en una botiga, compartir la taula a l’oficina) ara queda ombrejada per la possibilit­at de la malaltia i, per tant, per la hipòtesi de la proximitat de la mort. La hipòtesi ja hi era, però ens havíem confabulat per eclipsar-la. Ara la hipòtesi de la mort està esmaltada i brilla.

El coronaviru­s és, alhora, metàfora i expressió del canvi d’època que la caiguda de les Torres Bessones va inaugurar. La cara lletja de la globalitza­ció va començar aleshores. Augmenten la incertesa, l’espant i la inquietud. La mort torna a tenir el protagonis­me que va assolir en totes les altres etapes de la història.

El segle XXI està posant a prova la gran època de prosperita­t i pau que hem viscut els occidental­s d’ençà de la Segona Guerra Mundial. El creixement, el consum generalitz­at, les vacances i els viatges, els serveis socials, les pensions, l’educació per a tothom, la generalitz­ació de la universita­t, la llibertat d’opinió i d’informació, la democràcia i un llarg etcètera configuren una societat que no era perfecta, però que era, de lluny, la millor que havia conegut la història de la humanitat en termes socials i econòmics. Ara bé: ¿era la millor època des del punt de vista de la fortalesa dels caràcters personals o de la construcci­ó d’un sentit de l’existència humana?

Corríem amb el cotxe més veloç cap a l’horitzó del creixement. Créixer, acumular, guanyar, progressar, avançar són verbs pràcticame­nt sinònims que, amb matisos diferents, han donat sentit a totes les ideologies vigents entre nosaltres des dels anys seixanta del segle passat. Són verbs que desemboque­n en una paraula: excés. L’excés ha estat el gran protagonis­ta cultural i econòmic, tal com es pot veure en l’apoteosi del consum i de la moda; en la dèria suposadame­nt alliberado­ra de col·leccionar experiènci­es sexuals; en la constant incitació al rècord i a l’impacte viral; en l’obsessió per acumular likes o amistats a les xarxes; en l’obligació de reinventar-se constantme­nt com si amb una vida no n’hi hagués prou. Tot era excés: la dèria gastronòmi­ca, l’obligació de viatjar, l’obsessió per la imatge física, la lluita contra el pes, les arrugues, els anys.

Corríem sense parar col·leccionant excessos. Detinguts abruptamen­t per un virus microscòpi­c, ara ens sembla que estem al caire del precipici. Potser ha arribat l’hora de canviar de ruta.

Fins i tot aquests dies tan estranys i funestos poden servir d’aprenentat­ge

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain