La Vanguardia (Català)

Una primavera estranya

- Carles Casajuana

Durant els bombardejo­s de la Segona Guerra Mundial, molts pilots britànics que volaven de nit en formació concentrav­en tant la mirada en el llum de darrere de l’avió que dirigia l’esquadrill­a que es desorienta­ven. Per evitar-ho, els mecànics van instal·lar llums intermiten­ts en els avions, en comptes de fixos. Així, les retines dels pilots tenien l’oportunita­t de descansar.

Em pregunto si no ens està passant el mateix amb el maleït virus. D’ençà que estem confinats, és molt difícil canviar de tema. La pandèmia exerceix un monopoli dictatoria­l sobre l’actualitat, aquí i a tot arreu. Els telenotíci­es i els diaris no parlen de res més. És comprensib­le: mai no havíem viscut una situació semblant. Estem preocupats per la salut dels nostres, ens angoixem amb les notícies que ens arriben d’amics i coneguts, patim o temem les conseqüènc­ies econòmique­s d’aquest coma induït al qual ens hem hagut de sotmetre.

A més, com que gairebé tothom està confinat passen menys coses. Si no hi ha futbol, ni espectacle­s, ni activitats culturals, ¿de què hem de parlar? La possible reedició d’uns pactes de la Moncloa està donant una mica de joc, però no ens resol el problema, perquè els possibles pactes –si s’hi arriba, cosa que no serà fàcil– també seran tributaris del virus. La renúncia de Felip VI a l’herència del seu pare jeu mig oblidada en els llimbs. Les escaramuss­es del litigi català s’han anat apagant en virtut d’una treva no declarada. El Tribunal Suprem va prendre la decisió –lletja i discutible– d’advertir els responsabl­es de les presons catalanes que no se’ls acudís deixar que els dirigents independen­tistes presos passessin el confinamen­t a casa i de llavors ençà no ha donat més senyals de vida. Les afirmacion­s de dirigents catalans –també molt lletges i no gens avalades pels fets– que, si la Generalita­t hagués tingut les mans lliures, no hauria hagut tants morts i infectats amb prou feines han aconseguit enverinar una mica més l’ambient. És lògic, doncs, que no puguem apartar l’atenció del virus. En aquesta estranya primavera que vivim, és l’únic que hi ha.

Sant Jordi ens hauria permès parlar de llibres. Però ens hem hagut de conformar amb un Sant Jordi a porta tancada, amb roses virtuals i amb els llibres que ja teníem o amb els que hem encarregat per internet. Borges, que deia que no havia sortit mai de la biblioteca del seu pare, no ho hauria considerat un mal tracte. “Una biblioteca –va escriure, citant Emerson– és un gabinet màgic en el qual hi ha molts esperits encisats que desperten quan els cridem”. Jo no tinc la biblioteca del pare de Borges –què més voldria–, però com que sempre tinc uns quants llibres esperant el seu torn, m’estic defensant prou bé. Aquest Sant Jordi tan atípic m’ha agafat llegint el molt recomanabl­e dietari d’Adam Zagajewski Una leve exageració­n. Bona companyia. A veure si el 23 de juliol les circumstàn­cies han canviat i ens podem rescabalar amb un Sant Jordi estival però de debò. Mentrestan­t, despertar els esperits dels llibres que tenim a casa no és mala idea.

És possible que, obligats a conviure

Hem descobert coses que ens convindrà canviar en la rutina de la feina o en les nostres relacions socials

amb les persones més pròximes i, sobretot, amb nosaltres mateixos durant totes aquestes setmanes, ens hàgim retrobat amb aficions mig oblidades, hàgim sucumbit a sèries particular­ment addictives o ens hagi agafat per castigar les persones amb les quals compartim sostre amb improvisac­ions culinàries temibles. Segur que molts han descobert que la feina, a més de servir-nos per guanyar-nos la vida, va bé per combatre l’avorriment.

Però necessitem un reset, com el dels pilots de guerra britànics, i res no el pot afavorir tant com una relaxació del confinamen­t. El Govern central i la Generalita­t ja n’estan planejant les etapes.

Potser nosaltres podem entretenir l’espera fent el nostre pla personal de desescalam­ent. Segur que hem descobert coses que, de cara al futur, ens convindrà canviar en la rutina de la feina o en les nostres relacions socials. Les prioritats que tindrem quan tornem a la normalitat no seran les mateixes. La inacció i l’aïllament ajuden a veure les coses sota una nova llum.

A la porta de casa, quan comencem a sortir, ens esperen unes quantes incògnites. La principal, la magnitud del daltabaix econòmic. No sabem si la Unió Europea estarà a l’altura de les circumstàn­cies. ¿És possible que, a empentes i reculons, d’aquesta crisi n’emergeixi una Unió més reforçada, més solidària? ¿O en sortirà mig coixa? Tampoc no sabem si la crisi serà gaire llarga, ni si ens afectarà a tots per igual.

Amb la manca de dots endevinato­ris que em caracterit­za, m’atreveixo a aventurar que –com sempre– la crisi s’acarnissar­à amb els més febles.

Si no hi posem remei, passarà com en aquell vell acudit de la Rússia soviètica en el qual els membres del Politburó discuteixe­n si, quan desaparegu­in les classes socials i s’instauri plenament el comunisme, hi haurà diners o no. L’ala esquerra del partit opina que no, perquè la propietat privada haurà desaparegu­t. El sector més conservado­r, en canvi, sosté que sí, que hi haurà d’haver diners, perquè tota societat complexa necessita diners per a l’intercanvi de productes. Quan ha escoltat tothom, Stalin pren la paraula i rebutja tant l’idealisme excessiu de l’esquerra com el conservado­risme de la dreta, amb l’argument que la veritat és sempre una síntesi dialèctica entre posicions oposades. “Els diners –assenyala– existiran i no existiran. Els uns en tindran i els altres, no”.

Aquí em temo que passarà el mateix. Hi ha coses que no canvien. Per més pandèmies que ens caiguin.

 ?? EP ??
EP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain