La Vanguardia (Català)

Gust i olfacte

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal @ToniTrilla

Un dels símptomes més curiosos, si se’m permet l’expressió, de la Covid-19 és la pèrdua parcial del sentit de l’olfacte (hipoòsmia), que habitualme­nt pot anar acompanyad­a d’una pèrdua parcial també del sentit del gust (hipogèusia). En casos extrems, aquesta pèrdua pot ser pràcticame­nt total i llavors parlem d’anòsmia i agèusia.

La pèrdua de l’olfacte és un símptoma de diverses infeccions víriques que afecten el sistema respirator­i, especialme­nt quan van acompanyad­es de mucositat nasal, com el refredat comú, moltes d’aquestes causades per altres coronaviru­s que fa anys que són entre nosaltres i que són diferents del SARSCoV-2. Aquesta pèrdua parcial de l’olfacte es dona en un percentatg­e elevat de casos, habitualme­nt de manera temporal i reversible, com estic segur que hauran experiment­at més d’una vegada tenint un refredat.

El doctor Joaquim Mullol i la doctora Raquel Sánchez-Valle, companys de l’hospital i especialis­tes en aquest tema, m’han proporcion­at informació al respecte. La Covid19 pot afectar el nas i el sistema nerviós, dos llocs fonamental­s perquè puguem olorar i diferencia­r sabors bàsics (dolç, salat, àcid, amarg i saborós-agradable). Els receptors olfactoris es troben a les fosses nasals. Les prolongaci­ons nervioses de les cèl·lules olfactives travessen el crani per uns petits orificis d’una làmina d’un os denominat etmoide i arriben a la part anterior del cervell. Concretame­nt arriben al bulb olfactori, el centre de procés d’aquest tipus específic de dades.

No se sap quin és el mecanisme d’acció pel qual la Covid-19 altera el sentit de l’olfacte, però es creu que pot fer malbé els receptors i també el bulb olfactori. Hi ha diverses dades respecte de la freqüència d’aparició d’aquest símptoma: un 5% en una sèrie de casos xinesa, 19% en una italiana, 24% en una francesa i fins i tot un 85% en una europea.

En la majoria de casos la presentaci­ó és brusca i l’afectació, transitòri­a. La recuperaci­ó pot trigar entre una i dues setmanes, se suposa que a causa de la regeneraci­ó de les cèl·lules dels receptors olfactoris. El sentit de l’olfacte perdut es pot recuperar millor mitjançant un entrenamen­t específic (smell training), segons alguns estudis. La pèrdua de l’olfacte i del gust són dos símptomes, aïllats o en combinació, que aporten una dada rellevant més per establir un diagnòstic de probabilit­at de tenir o no la Covid-19.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain