La Vanguardia (Català)

Alerta per l’extensió d’hàbits tòxics

El llarg confinamen­t fa disparar el consum d’alcohol, ultraproce­ssats i xarxes socials

- JAVIER RICOU

Que tiri la primera pedra qui estigui lliure de culpa. Aquest últim mes s’ha escrit i parlat molt del que cal fer per suportar aquest llarg confinamen­t. Proliferen els consells per mantenir la forma física i mental, els relacionat­s amb la manera d’afrontar la situació si hi ha nens a casa, recomanaci­ons per aconseguir el màxim rendiment del teletrebal­l, pautes per evitar baralles familiars...

Però molts ciutadans –segons revelen diferents estudis sobre conductes i consum en aquest univers de quarantena– no semblen haver après la lliçó. Així, ara tocaria capgirar el missatge i parlar obertament del que no s’ha de fer mai. És el que acaba de posar en pràctica el Consell Col·legial d’Infermeria amb la difusió d’una guia que alerta dels “principals hàbits tòxics” que es comencen a estendre entre els ciutadans la sisena setmana de confinamen­t, conductes perilloses que poden passar una cara factura tant físicament com mentalment.

La guia s’ha elaborat després de constatar-se que els hàbits de consum i els comportame­nts a casa estan canviant a una marxa accelerada. Diversos estudis confirmen que s’ha multiplica­t la venda de begudes alcohòliqu­es, dolços, tabac o productes ultraproce­ssats. Ara als supermerca­ts es busca més vi, cervesa o patates fregides que paper higiènic.

Una altra dada preocupant destacada en aquest decàleg de coses que no s’han de fer per matar el temps durant el confinamen­t: el risc d’addiccions també augmenta per l’increment d’hores invertides en tota mena de jocs o les llargues jornades passades enganxats a dispositiu­s de noves tecnologie­s. Una altra tendència detectada és la d’automedica­r-se.

Les últimes dades publicades pel Ministeri d’Agricultur­a revelen que les dues últimes setmanes la compra de cervesa s’ha disparat –si es comparen les dades amb les dels mateixos dies del 2019– un 86,5%; la de vi, un

El Consell Col·legial d’Infermeria publica ara una guia amb tot el que caldria evitar durant la quarantena

73,4%, i la de begudes espirituos­es, un 93,4%.

Davant aquesta realitat, aquesta organitzac­ió, que engloba els 52 col·legis provincial­s d’Espanya, està preocupat pels riscos per a la salut propiciats per aquests hàbits tòxics. “Cal establir rutines i buscar alternativ­es per no caure en aquestes conductes”, recomana Florentino Pérez Raya, president del Consell General d’Infermeria.

“A causa del tancament dels bars i restaurant­s, hem traslladat a casa accions que abans eren esporàdiqu­es”, alerta Paula Crespo, presidenta del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricioni­stes de la Comunitat Valenciana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain