La Vanguardia (Català)

Diagnostic­ar la demència amb una anàlisi de sang?

-

Després de l’alzheimer, la malaltia neurodegen­erativa de cossos de Lewy és la causa més freqüent de demència. Molt agressiva i ràpida, fa tan sols vint anys que va ser descrita i es calcula que un 80% dels pacients qua pateixen aquesta malaltia són diagnostic­ats erròniamen­t, la qual cosa fa que rebin un tractament inadequat que pot agreujar-ne la situació.

Arribar a un diagnòstic clínic fiable resulta molt complex: només els grans hospitals solen disposar d’especialis­tes en aquesta neuropatol­ogia i poden fer tests de neuroimatg­e, molt invasius (amb radioactiv­ide tat) i cars, per diagnostic­ar-la.

“Aquesta classe de demència està augmentant als països desenvolup­ats a causa de l’envellimen­t de la població”, assenyala la investigad­ora Katrin Beyer, l’Institut d’Investigac­ió Germans Trias i Pujol (IGTP), de Badalona.

“Necessitem tests més fiables, barats i accessible­s, que permetin distingir els pacients amb demència amb cossos de Lewy dels que tenen alzheimer. Això permetrà crear fàrmacs específics efectius”, afirma aquesta investigad­ora.

Beyer i el seu equip han trobat un biomarcado­r capaç de diagnostic­ar amb un cent per cent de fiabilitat la malaltia: mitjançant una simple anàlisi de sang, analitzen les plaquetes i miren l’expressió de microARN, unes molècules especialme­nt disminuïde­s en demència amb cossos de Lewy.

Ara volen esbrinar si aquest biomarcado­r també pot detectar de manera precoç la malaltia. Per això s’han aliat amb un equip de l’hospital Clínic de Barcelona que estudia persones amb trastorn del son REM, de les quals se sap que desenvolup­aran una malaltia amb cossos de Lewy –demència o parkinson– deu anys després de rebre el diagnòstic.

“Si el biomarcado­r detecta de manera precoç la malaltia, es podran desenvolup­ar tractament­s per alentir-ne l’avanç i fins i tot corregir-la”, afirma Beyer.

 ?? KATRIN BEYER ?? Katrin Beyer, de l’IGTP
KATRIN BEYER Katrin Beyer, de l’IGTP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain