La Vanguardia (Català)

Ajuntament­s metropolit­ans tallen carrers per facilitar la distància social

- DAVID GUERRERO

Mentre els veïns de Barcelona esperen que es comencin a fer efectives algunes de les ampliacion­s temporals de voreres promeses per l’Ajuntament, en diverses ciutats metropolit­anes ja han passat a l’acció.

És el cas de Sant Feliu de Llobregat, on des d’ahir es tallen diversos carrers entre les deu del matí i la una del migdia perquè els vianants puguin mantenir la distància més fàcilment. La mesura, que s’aplica de dilluns a diumenge, se centra en zones que no registren habitualme­nt una gran circulació de vehicles, i es mantenen obertes als vehicles privats les principals vies de connexió urbanes i interurban­es.

“La selecció dels carrers s’ha fet en funció del cens, prioritzan­t les àrees on hi ha més densitat de nens”, explica l’alcaldessa, Lídia Muñoz. També s’ha tingut en compte la ubicació de supermerca­ts i farmàcies per crear aquestes zones temporals per als vianants als diferents barris de la capital del Baix Llobregat. La planificac­ió inicial d’ahir s’anirà adaptant a la situació i, segons Muñoz, “es reforçarà i modificarà sobre la marxa en funció de les necessitat­s que es detectin”.

Una acció semblant duran a terme a Cornellà de Llobregat, on ja tenen experiènci­a a tallar carrers. Ho fan cada diumenge des de fa dos anys en una iniciativa que inclou prop d’una vintena de punts en què la calçada es lliura a la ciutadania perquè disposi de més espai públic durant els dies festius. Ara, per fer front a l’escenari de progressiu desconfina­ment, enllesteix­en un pla que representa­rà tallar el trànsit de manera permanent en algunes de les principals vies de la ciutat.

L’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, explica que allà on es talli el trànsit, “el carrer passarà a ser un espai en què els protagonis­tes seran els vianants i les bicis; només podran circular els cotxes que vagin a un pàrquing i sempre a una velocitat màxima de 10 km/h”. Els canvis imminents s’executaran amb pintura i actuacions d’urbanisme tàctic reversible de baix cost, malgrat que Balmón està convençut que és una oportunita­t de cara al futur “per comprovar com la mobilitat pot ser diferent a la ciutat”.

Per als punts on no es talli el trànsit, l’Ajuntament de Cornellà ha llançat una campanya de conscienci­ació cívica per a tots els veïns: quan surtin al carrer, el sentit de la circulació per la vorera ha de ser com el dels vehicles. És a dir, circular sempre per la seva dreta, per evitar de creuar-se amb algú i garantir la distància social. Aquest aspecte es reforça amb la senyalitza­ció de punts d’espera convenient­ment separats als semàfors més freqüentat­s, els quals prioritzar­an el vianant de manera que l’espera del ninot verd sigui tan curta com es pugui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain