La Vanguardia (Català)

Participac­ió a cop de pedal

L’elaboració de pressupost­os participat­ius a Barcelona avança al ralentí i amb sobreabund­ància de propostes de més carrils bici

- RAMON SUÑÉ

La paralitzac­ió de l’activitat normal de l’Ajuntament de Barcelona, reconverti­t des que es va decretar l’estat d’alarma en una administra­ció bàsicament assistenci­al, ha congelat molts projectes que, després de l’aprovació dels pressupost­os del 2020 a finals de gener –avui, a la pràctica, paper mullat–, començaven a tenir calendari d’execució. Un dels comptats processos que continuen vius és el dels pressupost­os participat­ius. A través d’aquest mecanisme els 73 barris de la ciutat decidiran de quina manera s’han d’invertir 75 milions d’euros repartits pels deu districtes segons criteris redistribu­tius (entre els 5 milions de les Corts i els 9 de Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí). La declaració de l’estat d’alarma ha prorrogat fins al 22 de maig el termini de presentaci­ó de les propostes, que dijous arribaven a la xifra de les 1.763.

Un repàs de les iniciative­s dels ciutadans de més de 14 anys registrats a la plataforma Decidim.barcelona revela la forta implicació que determinat­s barris, com el Camp de l’Arpa, i col·lectius com el dels ciclistes tenen a l’hora d’aprofitar els mecanismes disponible­s per erigir-se com a grups de pressió capaços de fer-se sentir i d’aconseguir que prosperin les seves reivindica­cions. Sis de les vint propostes formulades fins ara amb més seguidors tenen relació amb el barri esmentat, i unes set més demanen que es creïn més carrils bici en diferents zones de la ciutat.

Tot i això, la iniciativa que ha mobilitzat més persones té l’autoria de l’escola Eduard Marquina, al barri del Besòs i el Maresme. Reclama que s’adeqüi el pati de l’escola com a espai educatiu, i ha aconseguit 333 adhesions. Aquest podi provisiona­l el completen dues propostes que porten la mateixa firma, la del CB Grup Barna, club de bàsquet formatiu del Clot que revindica l’ampliació del poliesport­iu municipal La Nau i la recules peració de la pista dels jardins Joana Tomàs.

Entre els projectes que han despertat més interès hi ha sobreabund­ància de carrils bici: al passeig Maragall, al túnel de la Rovira, a l’avinguda Vallcarca, al passeig de la Zona Franca, al carrer Balmes, a la plaça Catalunya, a la Gran Via, a la Travessera de Dalt, al carrer Aragó, a la plaça Espanya... En alguns casos van lligats a la remodelaci­ó de carrers, un altre dels grans paquets reivindica­tius d’aquests pressupost­os participat­ius.

El bon ritme de participac­ió de primeres setmanes del procés, que va arrencar el 3 de febrer, en què la plataforma tenia el suport de trobades presencial­s als barris, ha minvat fins que s’ha convertit en un lleu degoteig de propostes, no pas més d’un parell al dia de mitjana, just ara que la major part de la població està confinada i molts barcelonin­s s’han hagut d’adaptar al teletrebal­l.

La majoria de les més de 1.700 propostes plantejade­s s’ajusten a patrons de la màxima ortodòxia. Tot i això, n’hi ha unes quantes que són trencadore­s. És el cas de la que suggereix traslladar el Camp Nou fora del nucli urbà (opció que l’Ajuntament va estudiar fa uns anys i que avui, amb la transforma­ció de l’Espai Barça a la corda fluixa, qui sap si...), o bé la d’implantar un tramvia que surti d’Urquinaona, baixi per Via Laietana, enllaci amb l’avinguda Marquès de l’Argentera i continuï pel passeig Circumval·lació fins a connectar amb l’estació del Trambesòs al carrer Wellington. I fins i tot la proposta de recuperar la vella idea del tramvia pel litoral i el carrer Urgell que permetria anar de Francesc Macià fins al Fòrum sense transborda­ments.

Traslladar el Camp Nou fora del nucli urbà o un tramvia per Via Laietana, entre les iniciative­s trencadore­s

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Túnel de la Rovira El ciutadà Pau Cortés proposa d’habilitar un carril bici per aquest túnel de gairebé 1,3 quilòmetre­s que connecti el Baix Guinardó i el Carmel Futures vies per a ciclistes?
MANÉ ESPINOSA Túnel de la Rovira El ciutadà Pau Cortés proposa d’habilitar un carril bici per aquest túnel de gairebé 1,3 quilòmetre­s que connecti el Baix Guinardó i el Carmel Futures vies per a ciclistes?
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Plaça Catalunya L’Albert planteja crear un carril bici a la calçada ampla a tota la plaça per la part exterior. El considera necessari per connectar eixos viaris de la ciutat
MANÉ ESPINOSA Plaça Catalunya L’Albert planteja crear un carril bici a la calçada ampla a tota la plaça per la part exterior. El considera necessari per connectar eixos viaris de la ciutat
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Balmes. En Marc imagina una via ciclista que connecti Collserola i la Diagonal. Afirma que “no té sentit que només es pugui accedir a la carretera de les Aigües amb cotxe”
MANÉ ESPINOSA Balmes. En Marc imagina una via ciclista que connecti Collserola i la Diagonal. Afirma que “no té sentit que només es pugui accedir a la carretera de les Aigües amb cotxe”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain