La Vanguardia (Català)

Els fruits secs, grans aliats per a la nostra salut

-

Aquests últims dies hem recalcat la importànci­a del consum de productes de temporada, frescos i locals, una pràctica que afortunada­ment semblaria repuntar entre una població cada vegada més sensibilit­zada amb la sostenibil­itat ambiental i social. Però no oblidem que hi ha productes que són atemporals, com els fruits secs, i que han de ser també presents en el nostre dia a dia.

Segons la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitàri­a), la principal caracterís­tica dels fruits secs és l’alt contingut energètic i la important aportació d’àcids grassos insaturats i fibra. Són una bona font de proteïnes i lípids d’origen vegetal.

El contingut en greixos de les ametlles, avellanes, anacards, pinyons, pistatxos i nous és majoritàri­ament de tipus insaturat, és a dir, ajuda a controlar els nivells de triglicèri­ds i colesterol en sang. Per exemple, les nous són riques en àcid linolènic, que té un efecte molt beneficiós per al cor i altres funcions de l’organisme. A més, els fruits secs són una font extraordin­ària de vitamina E, amb efectes antioxidan­ts.

Els experts recomanen consumir-los de 3 a 7 vegades a la setmana en format cru o torrat (sense sal, sucres ni fregits). Una ració serien uns 25 g nets sense closca, més o menys un grapat amb la mà entreobert­a.

Els fruits secs conreats al nostre país són principalm­ent les ametlles, nous, avellanes i pinyons, i són també els que majoritàri­ament han format part de la nostra cultura gastronòmi­ca. Protagonis­tes d’elaboracio­ns tan dispars com l’ajoblanco andalús, el pastís de Santiago gallec o la picada, acompanyan­t els espinacs saltejats o rematant el menjar en les popularmen­t denominade­s

postres de músic de la gastronomi­a catalana. També són ingredient­s de múltiples guisats de carn i rebosteria variada.

Incorporar-los a la dieta no és gens complicat ni necessitem remetre’ns a la cuina tradiciona­l, ja que resulten exquisits per exemple en una amanida, barrejats amb iogurt, afegits a sobre d’una crema de verdures, animant un saltat d’hortalisse­s, alegrant un guisat de peix, triturats formant una crema per untar o sols a mitja tarda, quan entra la gana, en lloc de picar qualsevol ximpleria insubstanc­ial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain