La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Pantalles amb ressons tèxtils. Aquest fa servir el morter fora de la cuina. 2 Adequades. Alci el to de veu fins que arribi al tiple. 3 Organitzac­ió Università­ria Cubana. Li dona la ració que toca. T’equivoquis tot vagarejant. 4 Feren confiança. Estranyame­nt poc densa. Els esperats finals dels combats. 5 Cortineta moderna. Circumstàn­cia que et deixa com mort. 6 Nitrogen septentrio­nal. Comences. Assumpte. 7 Salaris. De llet. El desè perd de vista el primer. 8 Roba de segona mà. Cabell finíssim. El primer de tots. 9 La divinitat solar més corejada als camps de futbol durant el segle passat. Títol amb què presentem una obra a un premi literari. Lloc molt pedregós. 10 Vent poètic. Deformi el cercle. Dia sense albada. 11 L’aliatge més comú. Teixit quasi xinès. Que té braços com un molí. 12 Pas lleuger. Remant enrere amb uns rems de color lila. Ho faci servir. 13 Est. Guany. Punt del crani d’Ingmar Bergman situat a la intersecci­ó de les sutures coronal i sagital.14 Transpirad­a. Sotmetre algú a un procés escrit.

VERTICALS 1 Compostos heterocícl­ics aromàtics que ocorren en la fracció benzènica del quitrà de carbó i del petroli. Les línies més pudents. 2 Ho reduís i ho deduís, també. Ouaire. El primer de tots. 3 Casos de la declinació d’algunes llengües que indiquen el lloc on es realitza l’acció del verb. Divideix un terreny en parts. 4 A. Trossos de corda que es lliguen al coll de les haveries per menar-les caminant. Al mig dels estudis. 5 Sideral. Accent que delata procedènci­a. Gos que nega.

6 En un cert sentit, l’almirall bíblic per antonomàsi­a. Crit col·lectiu. El centre del micro. 7 Volem el cap de l’assassí. Paia decapitada. Relatives a les muses que s’inspiren en les Antònies. 8 La més vibrant de l’alfabet. Enginyosos a l’hora de trobar el camí. Vela sense pal. El primer de tots. 9 La teva. Aquesta no malbarata recursos. Núria Ballester Martí. 10 Repeteixi. Venera un futbolista. 11 Que té la forma de l’instrument de Neró. Lleures. Ermites gens llegendàri­es. 12 Lluís Pérez Revilla. Insultada. Elevi la seva posició social. 13 Ales anteriors d’alguns insectes coleòpters endurides per la quitina que no serveixen per a volar. Abans de l’era bacteriana, li encolomave­n les culpes de totes les epidèmies. 14 Disminuire­u la superfície lliure d’una vela lligant-ne una part amb els rissos. Remenar el foc perquè revifi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain