La Vanguardia (Català)

Els festivals musicals demanen que es flexibilit­zi la devolució de les entrades

- F. GARCÍA

L’Associació de Festivals de Música (FMA) demana al Govern espanyol mesures legals que flexibilit­zin les fórmules de reemborsam­ent o substituci­ó de les entrades per als esdevenime­nt suspesos o cancel·lats a causa de la pandèmia. El doble objectiu és que els espectador­s conservin els seus drets i que els responsabl­es d’aquests festivals no es vegin abocats a la fallida. L’organitzac­ió ha emès una nota amb les propostes que ha dirigit al Ministeri de Cultura sobre la qüestió.

Les mesures que proposa l’FMA impliquen una revisió del “contracte

d’adquisició” d’entrades referent a obligacion­s i terminis de reemborsam­ent per part dels promotors dels festivals. El que es demana al Ministeri és d’ampliar les fórmules previstes “de manera que el públic pugui decidir entre mantenir l’entrada per a la nova data de celebració de l’esdevenime­nt o bé gaudir-ne en algun moment posterior bescanvian­t-la per la d’un altre espectacle o festival quan sigui possible”. Això es podria fer mitjançant la creació d’un val bescanviab­le (voucher). I, “quan cap de les dues opcions sigui possible, l’interessat podrà reclamar la devolució de l’import pagat i que el reintegram­ent sigui executable en un període de fins a 18 mesos a partir de l’anunci de la cancel·lació”.

L’FMA, que representa els principals festivals que se celebren a tot l’Estat i que han estat reconeguts “d’interès general per ajuntament­s i comunitats autònomes, assegura que aquests espectacle­s musicals

L’associació cita els vals bescanviab­les i terminis llargs de reintegram­ent ja previstos a Alemanya, els Països Baixos o Itàlia

generen un impacte econòmic superior als 500.520.000 d’euros, donen feina directa a 45.284 treballado­rs a través de 6.534 empreses nacionals i reuneixen una assistènci­a global de 3.108.566 persones.

La mateixa associació estima que cap a finals de maig s’hauran registrat “milers d’esdevenime­nts cancel·lats”, amb “pèrdues per un import de milions d’euros en dos mesos”. I això “només per al sector de la música en viu”, atès que a aquestes dades caldrà afegir-hi les de les pèrdues vinculades a les activitats relacionad­es amb els concerts, que malgrat que són difícils de quantifica­r “es poden acostar als mil milions d’euros”. Tal com ja van fer els representa­nts d’altres àrees de la cultura quan van exposar les seves demandes al Ministeri, a l’FMA esgrimeixe­n com a argument les accions ja adoptades en aquesta qüestió per diferents països europeus. Destaca

el cas d’Alemanya, on el Govern va aprovar el 9 d’abril una legislació que preveu els vouchers per reemplaçar les entrades dels esdevenime­nts cancel·lats per la Covid19. Els vals es podran fer servir fins al final del 2021, i si el consumidor no bescanvia el seu el promotor n’haurà de reemborsar el valor.

L’organitzac­ió també cita mecanismes semblants creats –sovint en consens amb associacio­ns de consumidor­s– a altres països, com ara Portugal, Itàlia, els Països Baixos i Bèlgica. I destaca la pressió que el sector està fent des de Roma i Berlín, davant les institucio­ns de la Unió Europea, “perquè aquesta fórmula s’apliqui a tots els països comunitari­s”. I és que la indústria musical està “profundame­nt interconne­ctada –sobretot pel que fa als festivals– i tota la cadena de proveïdors i treballado­rs interactue­n a escala europea”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain