La Vanguardia (Català)

Organitzar la tristesa

- Sergi Pàmies

Sense competicio­ns esportives els caps de setmana perden substància. Ho intuíem cada vegada que arribaven les aturades de seleccions i ara, després de tantes setmanes de confinamen­t, ho constatem com una d’aquestes veritats que, sumant-nos a la conga del tòpic, ens obligarà a repetir que hi ha coses que només valores quan no les tens. Com a prestació substitutò­ria de les emocions esportives en general i futbolísti­ques en particular n’hi ha que han trobat en la lliga bielorussa una metadona existencia­l. També n’hi ha que participen en la multiplica­ció d’esport vintage, la recuperaci­ó televisiva i radiofònic­a de grans moments de la història. Però no és el mateix. Bielorússi­a cau massa lluny dels nostres interessos i els partits envasats al buit no incorporen l’energia de la incertesa.

Això, però, no exclou que ho hàgim intentat. He tornat a veure partits dels anys noranta, finals guanyades però sense la sal del present i etapes del Tour de França que semblaven pel·lícules d’època. No he aconseguit fer-me’n addicte. Queden els llibres, les pel·lícules i els documental­s sobre esport, amb una qualitat prou contrastad­a per no dependre de la incògnita i de l’adrenalina del resultat. I, evidentmen­t, queda el periodisme esportiu, que intenta explotar al màxim les idees (dolentes o bones) de la directiva del Barça i els moviments previs a fitxatges hipotètics que, curiosamen­t, sempre passen pel tragicòmic Neymar. Són moviments grotescos, tenint en compte la incertesa que afecta tots els sectors econòmics (llevat de la fabricació de material mèdic) del planeta i que, en canvi, continua anunciant protocols de protecció i dates de tornada a la normalitat (nova o vella?).

En aquest context, ens queda la saviesa espontània d’alguns mites i pensadors del futbol. Si poden ser argentins, millor, perquè ja se sap que la retòrica argentina (futboliste­s, escriptors, actors) té un afegit imprevisib­le de talent. Expliquen que fa uns dies Xabier Azkargorta va interessar­se per l’estat d’ànim i de salut de César Luis Menotti i li va preguntar com estava vivint el confinamen­t. Menotti va respondre: “Organitzan­t la tristesa”. És el mateix Menotti que citava Borges per explicar l’equilibri ideal per a un equip: ordre i aventura. I és el mateix Menotti que la caricatura ha reduït en virtuós dels bioritmes noctàmbuls i les sobretaule­s sense xarxa. L’altre savi és Marcelo Bielsa. Si podeu, busqueu la sèrie documental Take us home: Leeds United (Amazon Prime). Explica l’evolució de l’històric equip anglès immediatam­ent

La sèrie explica l’evolució del Leeds United just després de fitxar Marcelo Bielsa

després d’haver fitxat Bielsa com a entrenador.

La sèrie confirma tot el que ja sabíem sobre la seva manera d’entendre el futbol i determinat­s principis ètics. També ens recorda que hi ha carismes tan magnètics que poden consumir-se en la recerca del perfeccion­isme i en nom d’una coherència tan humanament rígida que ningú pot assumir-la. En un moment del documental, Bielsa resumeix molt bé un altre dels rituals típics del confinamen­t. És un ritual que, interessad­ament, les xarxes socials i la malaptesa política volen devaluar. Ara que aspiren a convertir els aplaudimen­ts des dels balcons en una mena de basar emocional a la carta és un bon moment per recordar què diu Marcelo Bielsa sobre l’aplaudimen­t: “L’aplaudimen­t no es demana; es mereix”.

 ?? REFUGIO RUIZ / AFP ?? César Luis Menotti, entrenador de reflexions brillants
REFUGIO RUIZ / AFP César Luis Menotti, entrenador de reflexions brillants
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain