La Vanguardia (Català)

El ‘desagradab­le’ Maradona

“Una de les pitjors persones amb qui m’he creuat mai”

- XAVIER G. LUQUE

Roma, Estadi Olímpic, 8 de juliol del 1990. Alemanya i l’Argentina s’enfronten a la final del Mundial, que es decideix al minut 85 després que Andreas Brehme transformi un penal sobre Rudi Völler. Una acció molt discutida que sanciona l’àrbitre uruguaià, nacionalit­zat mexicà,

Edgardo Codesal. Trenta anys després no ha oblidat el penal i explica tot el que va passar al camp i el que havia callat.

“Hauria hagut d’expulsar Maradona ja abans del partit, durant els himnes, pel seu insult a tot l’estadi”, ha recordat Codesal en una ràdio uruguaiana. Es refereix a la reacció del crac argentí, remugant “fills de puta” mentre part de l’estadi xiulava l’himne argentí, com a resposta a l’eliminació italiana contra els sudamerica­ns a les semifinals.

Però Codesal va més enllà: “El que vaig fer va ser intentar calmarlo, dir-li que era el millor futbolista del món i que pensés a treure’s l’espina. Però no em va fer cas i continuava insultant...”.

L’àrbitre de Montevideo no té un gran record del Pibe. “El vaig veure fer coses estratosfè­riques a la gespa, no era només un jugador, era un líder amb jugades increïbles. Com a futbolista, la meva màxima admiració. Però com a persona, una de les pitjors amb qui m’he creuat mai a la vida, desagradab­le”. I comenta: “Xiulo el penal. Ho era llavors i ho seria avui amb el VAR. Maradona va venir i em va dir ‘ja ho sé, és un robatori de la FIFA, no vol que guanyem i a tu t’han enviat per a això’. Aleshores l’hauria d’haver expulsat altre cop”. Codesal explica que encara rep amenaces argentines: “Ara em diuen que els meus pares haurien de morir de coronaviru­s però jo no, perquè pateixi. Estan trastornat­s”.

 ?? STAFF / AFP ?? Codesal amonestant Maradona
STAFF / AFP Codesal amonestant Maradona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain