La Vanguardia (Català)

La Covid-19 castiga les biotec i arrasa la liquiditat de les més petites

El sector preveu que la crisi sanitària atregui inversors privats a mitjà termini

- ROSA SALVADOR

“Estem revisant els pressupost­os de totes les nostres participad­es. La nostra prioritat és preservar la tresoreria” assenyala Joël Jean-Mairet, soci fundador d’Ysios Capital, un dels fons biotecnolò­gics més veterans d’Espanya, amb 26 inversions. La Covid-19 ha suposat una paradoxa per al sector: tota la societat espera que desenvolup­i les vacunes i els tractament­s necessaris per combatre la malaltia, però el col·lapse dels sistemes sanitaris ha obligat a paralitzar la major part de l’activitat investigad­ora.

“Preveiem un retard d’uns sis mesos en tots els assajos que estaven en fases clíniques i preclíniqu­es”, afirma Luis Ruiz-Ávila, director general de Leukos Biotech i Aquilón CyL. “Ara la prioritat del personal sanitari als hospitals és atendre els malalts de Covid-19 i protegir-se a ells mateixos, i els assajos clínics, especialme­nt en malalties que no són mortals, s’han aparcat” assenyala Ruiz-Ávila. Les biotec, tot i això, tenen el finançamen­t dels inversors condiciona­t a complir objectius de resultats, un fet que ara és impossible. “Tot el sector té un gap de finançamen­t –assegura Ruiz-Ávila–. Esperem que es puguin buscar fórmules per evitar que tanquin empreses, amb bona ciència, per un problema financer temporal”.

Jean-Mairet destaca que la biotecnolo­gia és un sector anticíclic i que, si pot cobrir aquest diferencia­l de finançamen­t, serà un negoci més estable que la majoria, com va passar a la crisi financera del 2008. “Les biotec no facturen, per la qual cosa no tindran la caiguda de la demanda, ni estan palanqueja­des, perquè no tenen accés al crèdit bancari: sols viuen d’ampliacion­s de capital. Si la ciència és bona, cobreix una necessitat mèdica clara i té una bona protecció intel·lectual i un bon equip gestor darrere, aquest és un bon moment per invertir-hi”.

En aquest sentit, el fundador d’Ysios destaca que el sector biotec

nològic ha tornat a màxims històrics al Nasdaq, després de la caiguda de més d’un 25% que va patir a començamen­ts de març. Ysios ha aconseguit treure a aquest mercat una de les seves participad­es, Kala Pharmaceut­icals, que va aconseguir tancar amb èxit una OPV de 126 milions de dòlars (116 milions d’euros) la mateixa setmana del crac. “En salut, per als inversors el més important són els fonamental­s” assenyala Jean-Mairet. A parer seu, tot i això, la crisi ha fet les empreses més prudents: estan preparant rondes d’inversió més grans, per anticipar-se a possibles retards en la recerca i a problemes de tresoreria.

Ruiz-Ávila lamenta que les biotec no puguin accedir a un finançamen­t públic pont com els crèdits de l’ICO per cobrir el retard dels assajos clínics, ja que “estan pensats per a caigudes mensuals de la facturació, no per al retard en un gran ingrés puntual, que és el que passa quan no es poden complir les fites científiqu­es en els terminis previstos”.

La falta de suport públic és un dels clams del sector: el 2018 (l’últim exercici amb dades oficials) va rebre només 20 milions d’euros de fons estatals, dels quals un 56% van ser crèdits que les 57 empreses que els van rebre hauran de desemborsa­r algun dia. Un terç dels fons pressupost­ats ni tan sols es van concedir. Això, a parer del sector, fa que les empreses espanyoles siguin menys competitiv­es que a la resta d’Europa.

El disseny del finançamen­t públic exclou la majoria del sector. Així, les empreses derivades d’hospitals i universita­ts no accedeixen a les subvencion­s de l’Institut de Salut Carlos III, dissenyade­s perquè pràcticame­nt només puguin anar a centres públics de recerca. I el Centre per al Desenvolup­ament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia veta per als seus ajuts les “empreses en crisi”, que defineix com les que acumulen pèrdues de més de la meitat del capital social, un fet que exclou totes les biotec.“Fem els plans financers comptant molt poc amb ajuts públics”, reconeix Ruiz-Ávila.

En canvi, la inversió que es capta en convocatòr­ies competitiv­es d’ajuts de la Unió Europea i la d’inversors privats han augmentat els últims anys, de manera que només a Catalunya (que suposa un 25% del total del sector biotec) fa tres anys que les empreses biotecnolò­giques capten més de 100 milions d’euros anuals.

La inversió privada es podria reduir, ja que la tempesta borsària i financera impedeix ara a moltes gestores captar capital per als seus fons biotecnolò­gics. Això és un avantatge per a firmes com Ysios, Asabys o Alta Partners, amb fons acabats d’obtenir, que tindran menys competidor­s per invertir.

Jordi Mestres, coordinado­r de farmacolog­ia de sistemes del Grup de Recerca en Informàtic­a Biomèdica de l’IMIM-UPF i conseller delegat de Chemotarge­ts, assenyala que el confinamen­t crea una barrera afegida a les empreses més petites per presentar-se als inversors, ja que ha obligat a cancel·lar les fires: “Eren un aparador que ens permetia exposar un projecte a 30 inversors en tres dies. Ara hem de trobar altres maneres de buscar finançamen­t en aquests estadis tan inicials”. Mestres recorda que la Covid19 està captant ajuts públics que deixaran d’arribar a start-ups que investigue­n altres malalties. Així, per exemple, la Comissió Europea va quadruplic­ar al març el pressupost del programa Horitzó 2020 destinat al virus, fins als 47,5 milions d’euros.

“A mitjà termini, en canvi, crec que ens serà més fàcil captar inversors privats, perquè aquesta crisi fa evident la importànci­a del que fem”, assenyala Jordi Mestres. Ruiz-Ávila coincideix que “la societat canviarà les seves prioritats, la salut tindrà més rellevànci­a i el Govern haurà d’assumir per fi que som un sector estratègic”.

L’aturada dels assajos clínics impedirà a les empreses complir objectius que els demanen els inversors

 ??  ?? Presa de mostres del personal sanitari per a un assaig sobre el virus
Presa de mostres del personal sanitari per a un assaig sobre el virus
 ??  ??
 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ??
QUIQUE GARCÍA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain