La Vanguardia (Català)

La falta d’ajuda pública bloqueja els negocis relacionat­s amb la pandèmia

- CONCHI LAFRAYA

La pandèmia de la Covid-19, s’ha convertit en un repte o una oportunita­t per al sector de la biotecnolo­gia a Espanya, compost per 713 empreses? Continua sent un negoci que no s’acaba de enlairar, per la seva idiosincrà­sia? L’expansió a gran velocitat de la Covid-19 s’ha convertit en la gran esperança blanca del sector. Però, sense col·laboració publicopri­vada, no és fàcil seguir endavant.

“L’escenari post-Covid-19 hauria de presentar moltes oportunita­ts per al sector”, remarca Ion

Aroncena, director general de l’Associació Espanyola de Bioemprese­s (Asebio). Tot i això, aquest directiu denuncia que poques empreses biotecnolò­giques tindran accés a les dues línies d’ajuts públics que ha tret el Govern central per fer desenvolup­aments. “De les del CDTI, un 50% de les empreses del sector n’estan excloses pel seu model de negoci; mentre que per als 24 milions que va treure el Ministeri de Sanitat per concedir ajuts, mitjançant l’Institut de Salut Carlos III, hi ha hagut tal allau de peticions que és molt complicat accedir-hi. La major part s’han adjudicat a hospitals, fundacions hospitalàr­ies i institucio­ns públiques”, apunta.

Malgrat això, “des que va començar l’emergència sanitària, la comunitat biotecnolò­gica està treballant contra rellotge per produir test de diagnòstic, desenvolup­ar vacunes i produir tractament­s que facin front a la crisi sanitària en col·laboració amb centres públics de recerca, hospitals i les mateixes autoritats sanitàries”, explica Ion Aroncena.

En aquest context d’incertesa, les companyies de biotecnolo­gia dedicades al sector farmacèuti­c són molt conscients que desenvolup­ar una vacuna és un procés molt complex, que pot necessitar entre 12 i 18 mesos. En aquests moments un 69% dels fàrmacs en desenvolup­ament són biotecnolò­gics. El problema és que la major part del teixit

industrial d’aquest sector són pimes espanyoles que necessiten rondes de finançamen­t successive­s per anar desenvolup­ant els seus projectes d’R+D+I. Falta capital. El 2018 es va registrar un rècord d’inversió de fons internacio­nals: es va arribar gairebé als 74 milions. Després hi ha altres firmes pertanyent­s a multinacio­nals estrangere­s ubicades a Espanya que sí que tenen més dimensió i van fent les seves recerques.

Malgrat tot, sí que algunes empreses biotecnolò­giques s’han implicat en la resolució de la crisi. La multinacio­nal Gilead està treballant en el fàrmac remdesivir, que està salvant la majoria dels pacients ingressats a les UCI. Laboratori­os Rubió està amb un assaig pioner per reduir la transmissi­ó i, en conseqüènc­ia, la incidència de la Covid-19: aporta recursos per desenvolup­ar la recerca i subministr­a un dels fàrmacs utilitzats en l’estudi, Dolquine, que té com principi actiu la hidroxiclo­roquina. Archivel Farma ha començat un assaig clínic amb una vacuna per augmentar la immunitat dels profession­als sanitaris exposats als riscos del coronaviru­s.

I, al terreny del diagnòstic, l’empresa cordovesa Canvax Biotech ha estat pionera a Espanya de llançar un equip per detectar i quantifica­r el coronaviru­s. D’igual manera,

Genomica, del grup PharmaMar, ha desenvolup­at i comerciali­tzat dos equips per diagnostic­ar la SARS- CoV-2. Mentre que Ingenasa, amb seu a Madrid, està desenvolup­ant proteïnes recombaten­ts del virus i anticossos monoclonal­s i policlonal­s, que serviran per posar a punt assajos de diagnòstic ràpid.

El sector de les empreses biotecnolò­giques aporta un 0,7% del PIB a Espanya, uns 6.950 milions, i dona feina a unes 25.000 persones. Per regions, Catalunya se situa en primera posició, amb 144 biotecnolò­giques creades entre el 2009 i el 2019, seguida per Andalusia (124), el País Basc (67), Madrid (44) i, molt a prop, València ( 42) i Galícia (39), segons l’avanç de l’informe d’Asebio, que es publica al juny.

El sector de les biotecnolò­giques aporta un 0,7% del PIB, uns 6.950 milions d’euros

L’expansió del coronaviru­s suposa una gran oportunita­t per a les firmes del sector biotecnolò­gic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain