La Vanguardia (Català)

Convé el deute amb línies Covid-19?

Cal assegurar-se que les condicions de pagament es poden assumir amb el flux de caixa generat

- Pol Santandreu P. SANTANDREU, consultor

La situació actual en què ens trobem des de fa algunes setmanes, amb el confinamen­t necessari i obligatori de totes aquelles persones que no desenvolup­in tasques essencials en l’economia, està tenint els seus efectes en les empreses, els negocis i les activitats econòmique­s de la majoria dels sectors.

Les mesures anunciades pels diferents governs, basades majoritàri­ament en la injecció de liquiditat en forma de préstecs i crèdits a un interès baix i en bona part garantits per l’Estat, són una alternativ­a per finançar les pèrdues provocades per la davallada de vendes fruit de l’aturada obligatòri­a.

A continuaci­ó tractarem de donar una eina senzilla i pràctica que permeti al lector valorar de quina manera aquest increment de finançamen­t afecta la viabilitat del seu negoci.

El primer que s’ha de fer és calcular la rendibilit­at econòmica (ROI) que hi havia abans de l’aturada de les vendes. Aquesta es calcula a partir de la relació entre el benefici abans d’interessos i impostos (BAII), o aquell benefici que tenia el negoci abans de descomptar els interessos derivats del finançamen­t, i l’actiu –aquella inversió necessària per dur a terme el negoci–.

A tall d’exemple prenem el ROI mitjà de les empreses de l’Estat espanyol en el tercer trimestre de l’exercici 2018, que fou d’un 9,42%.

La diferència entre aquest valor i el cost mitjà total de les seves fonts financeres donarà la condició de viabilitat del vostre negoci. Quan parlem de cost mitjà total s’hi inclouen tant els costos del finançamen­t aliè com el rendiment que els propietari­s del negoci creuen que han d’obtenir per la seva aportació. Es tracta de calcular un cost mitjà de totes les fonts consideran­t la quantitat de cada font que utilitza el negoci per finançar-se.

A tall d’exemple considerar­em que els fons aportats pels partícips represente­n el 60%, un 30% amb entitats financeres, i de finançamen­t de creditors diversos un 10%. Així mateix, considerem que el cost dels bancs és d’una mitjana del 5% i que els promotors de l’empresa volen treure un 8% anual. Aleshores el cost mitjà dels recursos el calcularem de la manera següent:

Cost mitjà dels recursos = 60% X 8% + 30% X 5% = 6,3%

En aquest moment ja estem en condicions de calcular la diferència entre el ROI i el cost del deute:

9,42% > 6,3%

Que el ROI sigui més gran que el cost del deute ens diu que el negoci és viable. Com més gran sigui aquesta diferència, més viable serà el negoci.

A partir d’aquests càlculs inicials hem de repetir el mateix procés, però en aquest cas calculant el nou benefici d’explotació.

Suposem que el nou ROI és d’un 8% i que hem de recórrer a un deute addicional que representa un increment d’un 50% del que hi havia abans.

Ara el deute haurà augmentat i s’haurà convertit en un 45% (el 30% d’abans més un 50% d’increment) de les fonts financeres totals, contra un 45% (el 60% que hi havia prèviament menys el deute assumit de nou per compensar les pèrdues).

Tenint en compte que el nou deute pot representa­r un cost en termes d’interès financer de l’1% anual, el nou cost mitjà dels recursos serà de:

Nou cost mitjà dels recursos = 45%X8%+30%X5%+15%X 1% = 5,25%

I la diferència entre el ROI i el cost dels recursos és de:

8% > 5,25%

Que continua sent viable. En resum, es podria assumir la suma de pèrdues tals que, finançant-les amb les condicions pactades, permetin continuar mantenint que el ROI sigui més alt que el cost del deute.

Això si! Assegureu-vos que les condicions de pagament i els terminis pactats els pugueu assumir amb el flux de caixa generat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain