La Vanguardia (Català)

Apogeu de la hipocondri­a

- Llàtzer Moix

La hipocondri­a viu un temps d’esplendor. La preocupaci­ó obsessiva per la pròpia salut s’estén. La pandèmia li ha donat ales. Una febrícula, una cefalea, un lleu ofec respirator­i o aquella pèrdua passatgera de l’olfacte que abans associàvem a un refredat sense importànci­a sembla que ara ens anuncien la imminent visita de la parca. No és estrany. Tots tenim familiars o amics que han emmalaltit a causa del coronaviru­s. O que s’han mort. Fins i tot els que no coneixen personalme­nt cap víctima saben el que ha passat en tantes residèncie­s d’avis. Perquè no hi hagi cap dubte, les autoritats sanitàries refresquen cada dia el macabre comptador d’infectats i morts. A més, l’hipocondrí­ac també hi posa de part seva: dona per fet que aquesta llista de baixes, igual com el pressupost de la sanitat pública, ha estat sotmesa a retallades.

Siguem optimistes. Suposem que un mateix encara no s’ha encomanat. Molt bé. Però, tot i això, l’hipocondrí­ac sabrà trobar altres motius de preocupaci­ó i es farà preguntes. Per exemple: algú s’atrevirà a afirmar que l’amenaça d’infart o d’ictus o de càncer (d’aquella mena de càncer que ens corroeix silenciosa­ment per dins) decau pel simple fet que la Covid-19 triomfa com a causa de mortaldat? No continuen penjant d’un fil sobre els nostres caps, encara que estiguem amagats al cau, aquestes espases de Dàmocles? I si n’hi ha cap que cau, ens atrapa i ens obliga a sortir corrents cap al servei d’urgències més proper, quin nivell de saturació trobarem a l’hospital que ens aculli? Quins riscos suplementa­ris hi correrem? Sortirem alleujats, després de comprovar que els nostres símptomes eren un nou fruit de la hipocondri­a, per descobrir al cap de pocs dies de tornar a casa que hem agafat la maleïda bestiola al centre hospitalar­i?

Efectivame­nt, la hipocondri­a viu temps d’apogeu, de màxima intensitat. Però hem d’admetre que els hipocondrí­acs tenen una mica de raó. En primer lloc, perquè la Covid-19 ha tingut un debut aclaparado­r, global i encara incontrola­t, que eixampla els temors col·lectius. I, en segon lloc, perquè –no ho oblidem pas– en tot hipocondrí­ac hi ha un àugur, un visionari. A llarg termini no s’equivoca mai: les seves últimes pors sempre demostren que tenien fonament.

Els savis ens han advertit que l’extrema consciènci­a del cos sol ser fruit de l’ociositat i de l’avorriment, els quals ens poden conduir a la hipocondri­a. El consell del doctor Moix per evitar-la seria, per tant, que tothom s’entretingu­i en les amenitats del dia a dia, per menors i confinades que semblin, i que ningú no es fixi més en el seu cos. I això com podrem fer-ho? Un còmic dels EUA receptava, amb aquest objectiu, el següent: el millor per superar la hipocondri­a és oblidar-se del propi cos i interessar-se pel d’una altra persona. I ja no diré res més.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain