La Vanguardia (Català)

El Govern central crida a la responsabi­litat per no frenar la desescalad­a

Espanya supera els 100.000 curats mentre es prepara per sortir al carrer a passejar i a córrer sense caure en els incomplime­nts de diumenge

- CARLOS NOVO

Diumenge, el primer dia que els nens van poder trencar el confinamen­t i sortir al carrer, es va tancar amb bona nota malgrat les moltes imatges impactants que es van registrar en alguns nuclis urbans com Barcelona, Madrid o València, on es van veure autèntique­s aglomeraci­ons en parcs i jardins. Aquestes imatges ahir no es van repetir pràcticame­nt enlloc perquè era dia feiner. Pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, un “99% de la població va complir exemplarme­nt el que havia de fer i només hi va haver incomplime­nts puntuals de la norma en alguns llocs concrets”.

Les autoritats sanitàries i els membres del Govern espanyol van aprofitar l’èxit de la primera mesura d’alleujamen­t del confinamen­t per llançar un missatge de responsabi­litat als pares per no posar en perill ni la salut dels seus fills ni la de tothom. En aquest sentit va ser clar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón: no es pot fer un pas enrere perquè, altrament, s’hauria de frenar la desescalad­a.

La norma bàsica que cal respectar són els anomenats quatre uns: una hora de passeig, un cop al dia, un progenitor per menor i a un quilòmetre com a màxim del domicili familiar. Tot plegat, acompanyat de mantenir la distància interperso­nal de dos metres i extremant el control i les mesures d’higiene.

Fernando Grande-Marlaska, el ministre de Justícia, va destacar que hi va haver tres tipus d’infraccion­s: famílies senceres passejant juntes, grups de nens jugant plegats i pares xerrant entre ells. El ministre no va voler precisar el nombre de detinguts i sancions interposad­es específiqu­es pel que fa al passeig dels nens, però sí que va dir que “havia estat semblant al d’altres dies. Només s’ha denunciat en les situacions més greus, en què ja no servia la tasca pedagògica i no es podia permetre que s’escampés una sensació d’impunitat”.

Grande-Marlaska va reiterar que “no hi va haver un incomplime­nt sistemàtic”, però va advertir que “serem molt vigilants sobre determinat­s abusos. Estem convençuts que això s’acabarà corregint, que aquesta minoria corregirà aquest comportame­nt. I si no, prendrem les mesures perquè sigui així”, va concloure.

Segons dades d’Interior diumenge es van detenir 157 persones, davant les 137 de dissabte. Les sancions van ser 17.515 diumenge i 17.901 dissabte. Aquestes

xifres inclouen els que acompanyav­en els fills al carrer i els multats per altres motius.

El missatge dels dos ministres va ser molt clar: “No ens podem permetre un error i fer un pas enrere”. Hores abans Simón repetia una vegada i una altra la necessitat de respectar escrupolos­ament les mesures de seguretat: “Cal ser coherents amb l’esforç que hem fet fins ara i ens hem de prendre seriosamen­t que això no és tornar a la normalitat que teníem al gener”.

Per Fernando Simón diumenge va ser un dia especialme­nt alegre, “tot i que no eximeixo de preocupaci­ó”. I va afegir: “El que hem fet fins ara ha estat dur, però ha estat fàcil. Ara és quan cada un ha de demostrar la responsabi­litat

Sanitat adverteix que un pas enrere podria comportar que s’hagi de frenar la desescalad­a

familiar necessària per garantir que l’obertura progressiv­a no es converteix­i en un risc per a la població. Vam estar a prop del límit del col·lapse sanitari i no podem tornar a una situació semblant. Un pas enrere seria més dur que tot el que hem viscut fins ara”.

La segona mesura del desescalam­ent es posarà en pràctica el dissabte dos de maig i permetrà fer esport de manera individual i sortir a passejar juntes la persones que convisquin. Els avis també podran sortir perquè la mesura no tindrà restriccio­ns d’edat. El ministre Salvador Illa no va voler donar més detalls i es va remetre a la compareixe­nça avui de Pedro Sánchez al final del Consell de Ministres: “Els experts hi estan treballant i es donaran a conèixer els pròxims dies”, va dir.

La Generalita­t, que ja va recomanar que els nens sortissin per franges d’horàries i d’edat –una petició que no va ser atesa pel Govern central–, també vol que això s’apliqui per a les sortides del dissabte 2 de maig, que es preveuen encara força més massives que les de diumenge.

 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? Un nen juga a la platja de Torre de Benagalbón, a Rincón de la Victoria (Màlaga)
JORGE ZAPATA / EFE Un nen juga a la platja de Torre de Benagalbón, a Rincón de la Victoria (Màlaga)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain