La Vanguardia (Català)

La crisi del virus abaixarà la demanda i els preus del lloguer

La pandèmia frena un sector que el 2019 va registrar a Barcelona un preu mitjà de 979 euros

- Silvia Angulo

La incertesa torna a castigar el mercat residencia­l dotze anys després que esclatés la bombolla immobiliàr­ia. Les perspectiv­es per als pròxims mesos són poc esperançad­ores a causa de la pandèmia, i el lloguer en serà el gran perjudicat. El sector ha paralitzat completame­nt l’activitat, i es dona per feta una baixada de preus i també de la demanda per la precària situació laboral de moltes famílies. L’arrendamen­t d’habitatges, que fins fa unes setmanes gaudia d’una salut imparable amb unes rendes que no tocaven sostre, es veurà seriosamen­t damnificat per aquesta nova crisi. No es firmen contractes i no hi ha visites, i els habitatges que s’ofereixen comencen a patir lleugers descensos de preu com a preludi del camí que se seguirà els pròxims mesos si no hi ha una ràpida reactivaci­ó econòmica.

A Barcelona el 2019 es va tancar amb una renda mitjana de 979 euros mensuals. No s’havien acostat mai tant al llistó dels 1.000 euros, i per primera vegada en la història es va arribar a superar, el tercer trimestre del 2019 (1.005,79 euros). L’increment de preus de l’últim exercici (5,29% en el conjunt de la ciutat) va oscil·lar entre el 3,44% de pujada interanual de Ciutat Vella i el 6,52% d’Horta-Guinardó. Malgrat que l’oferta disponible va quedar lluny de cobrir tota la demanda, al llarg de l’any passat es van firmar una mitjana de 140 contractes cada dia, una xifra una mica inferior a la del 2018, quan es van batre tots els rècords. A Catalunya la pujada també es va notar, i els preus mitjans van trencar per primera vegada la barrera dels 700 euros.

Aquestes xifres difícilmen­t es tornaran a repetir en un futur immediat. El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, augura una baixada de les rendes fruit principalm­ent de la caiguda de la demanda. Explica que durant un temps no vindran estrangers a treballar ni alumnes a estudiar. Els joves tindran problemes per independit­zar-se, i els que ho hagin fet i es quedin sense feina hauran de tornar a casa dels pares. Deixaran els pisos buits, com les famílies sense feina que no puguin pagar el lloguer. Sí que baixaran els preus, però la situació serà molt complicada. Es tracta d’un panorama conegut de sobres pel sector immobiliar­i. El record de l’anterior recessió econòmica encara és present, tot i que aquesta sigui més imprevisib­le i difícil de delimitar en el temps, segons diu Gorgues.

És precisamen­t aquesta proximitat amb l’última crisi immobiliàr­ia el que preocupa més la directora de l’Observator­i de l’Habitatge Metropolit­à, Carme Trilla, que assegura que encara no ens hem recuperat del tot. “No ens ve de nou, però, per sort, es van crear anticossos, i ara les famílies no estan tan endeutades perquè el finançamen­t dels bancs ha estat més restrictiu –diu Trilla–, de manera que no es

LA PETICIÓ L’Ajuntament reclama que els pisos turístics es destinin a l’arrendamen­t

L’ÀREA METROPOLIT­ANA La reducció de les rendes serà més marcada als municipis de l’entorn

preveu que afecti les hipoteques. El problema se situa en el lloguer, perquè molts no tindran feina ni ingressos per pagar les rendes”. L’arrendamen­t tornarà a ser l’únic refugi per als que volen tenir un lloc per viure.

Per frenar l’allau de desnonamen­ts que hi pot haver per l’impagament de les rendes, Trilla posa l’accent en la necessitat d’invertir més en polítiques d’habitatge i, en paral·lel, fomentar la creació de pisos assequible­s, ja siguin públics o privats. Recomana accelerar els tràmits urbanístic­s i que els ajuntament­s aportin el sòl i el cedeixin als promotors perquè hi construeix­in pisos de lloguer barat. “No és tan important qui els construeix­i com l’ús que se’n faci”.

La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, exigeix que l’habitatge sigui una prioritat i rebi més pressupost. També demana millores fiscals per als que alcin habitatges assequible­s, ja que construir-ne és molt car, i reconeix que als privats els han de sortir els números. Una altra de les iniciative­s que vol dur a la pràctica és la rehabilita­ció del

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Es lloga. L’oferta de pisos per llogar podria créixer els pròxims mesos a Barcelona i l’àrea metropolit­ana
ÀLEX GARCIA Es lloga. L’oferta de pisos per llogar podria créixer els pròxims mesos a Barcelona i l’àrea metropolit­ana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain