La Vanguardia (Català)

Com rastrejara­n el virus Google i Apple

Projecte per seguir amb el mòbil els contagis quan se surti del confinamen­t

- FRANCESC BRACERO

No us confongueu. Això no serà una història romàntica (o potser sí): l’Alícia i en Robert no es coneixen. Un dia coincideix­en en un parc públic. S’asseuen en un banc a un metre i mig l’un de l’altre i mantenen una xerrada durant deu minuts. Quan se’n van, cap d’ells no guarda una manera de contactar amb l’altre. Uns dies després, en Robert es fa un test de coronaviru­s. Males notícies: és positiu. És possible avisar totes les persones que hagi pogut contagiar? Per exemple, aquella noia del parc amb qui va parlar fa poc? Es podria fer amb alguna tecnologia que no geolocalit­zi les persones i que respecti la seva privacitat? És difícil, però possible.

Google i Apple han anunciat una insòlita col·laboració per al desenvolup­ament d’una funció als telèfons mòbils que permeti, quan es confirma que una persona s’ha infectat de coronaviru­s, avisar les persones que hi han estària, tat en contacte les últimes dues setmanes per trencar la cadena de contagis. El que les companyies california­nes volen fer és utilitzar una tecnologia que no identifica persones, sinó mòbils a prop d’altres mòbils.

Directius i tècnics d’Apple i Google als Estats Units han explicat a La Vanguardia i a un grup de mitjans de comunicaci­ó internacio­nals els detalls de la seva iniciativa. En aquests moments pots passar pel costat d’una persona contagiada pel virus que ara mateix és asimptomàt­ica. És impossible recordar tots els contactes d’una persona en un temps de dues setmanes una vegada que es confirma un contagi.

La idea ha de complir diversos requisits rigorosos, entre els quals destaca molt per sobre d’altres el respecte a la privacitat dels usuaris i a les normatives internacio­nals que la protegeixe­n en diversos graus. La tecnologia que s’utilitzarà és la de bluetooth de baixa energia, que es diferencia del clàssic perquè aquest tipus de connexió consumeix molt poca bateria, mentre que manté un rang de comunicaci­ó similar.

Irònicamen­t, el bluetooth de baixa energia va ser desenvolup­at per Nokia en el seu apogeu com a líder de la telefonia mòbil, el 2006, un any abans de la tempesta perfecta que va suposar per a aquesta companyia l’arribada de l’iPhone i, després, els smartphone­s amb Android. Els que van enderrocar la companyia finlandesa al món del mòbil ara aprofiten el seu invent.

Aquest sistema serveix per situar petits beacons (balises), que serveixen de referència. El que proposen Apple i Google pot servir per saber si dos mòbils han estat a prop, però no se sabrà mai a qui pertanyen els telèfons ni a quin lloc hi ha hagut aquest apropament.

En la fase 1 del projecte, que està gairebé a punt, les companyies llançaran una API (interfície de programaci­ó d’aplicacion­s), perquè les autoritats sanitàries (i ningú més) puguin crear una app en què, si un contagiat introdueix voluntària­ment la notificaci­ó que està infectat pel virus, es podrà avisar les persones que va tenir a prop les últimes dues setmanes.

Això s’aconseguei­x mitjançant una identifica­ció aleatòria que el sistema assigna a cada telèfon. El bluetooth de baixa energia interrelac­iona aquestes connexions, que es queden al dispositiu i no s’envien a cap servidor extern. Si en Robert de la nostra història, després de fer-se un test, rep la confirmaci­ó que és positiu en Covid-19, podrà introduir aquesta dada a l’app. En aquell moment, la informació dels seus possibles contactes sí que viatja fins al sistema central, que és el que, mitjançant l’autoritat saniavisa l’Alícia si és que ella tenia activada (també de manera voluntària) l’alerta de possible contacte amb un contagiat.

En la fase 2, per a en Robert i l’Alícia tot funcionarà exactament igual, però, en lloc d’haver de descarrega­r-se una app, portaran el sistema de rastreig de contagis ja integrat a iOS o a Android, gràcies a sengles actualitza­cions d’aquests sistemes operatius. L’ús dependrà que els usuaris n’autoritzin l’activació, i sempre es podrà desconnect­ar.

Google i Apple remarquen que és l’autoritat sanitària l’única que es posa en contacte amb l’usuari que va estar en contacte amb el contagiat i li dona les instruccio­ns a seguir. Les companyies diuen que volen estar segures que els usuaris confien en el seu respecte a la privacitat.

Les tecnològiq­ues expliquen que estan en contacte amb les autoritats sanitàries de nombrosos països per desenvolup­ar aquest projecte. Alguns l’han rebutjat, com el Regne Unit, que vol desenvolup­ar el seu, o Suïssa, que en prova un de propi. Altres països han expressat reticèncie­s. Per això, Apple i Google han reforçat fa

Asseguren que no se seguiran persones ni localitzac­ions, sinó mòbils

Fan servir bluetooth de baixa energia, amb un rang de proximitat de 0 a 2 metres

pocs dies les garanties de privacitat d’aquest projecte, de què afirmen que no obtindran cap dada ni benefici econòmic.

Per a aquest sistema de rastreig no s’utilitzara­n dades dels llocs per on passa el mòbil, perquè consideren que la geolocalit­zació no és gaire precisa per detectar distàncies curtes.

Entre la sèrie de canvis al projecte que Apple i Google van anunciar divendres per reforçar la protecció de la privacitat destaca que les claus assignades als mòbils es generaran de manera aleatòria i no procediran d’una clau de seguiment temporal per evitar que algú pugui endevinar com es creen i utilitzar la informació per intentar rastrejar les persones.

A més a més, s’han encriptat les metadades associades amb el bluetooth per evitar que es pugui identifica­r- la potència de transmissi­ó amb un determinat model de telèfon i sigui més fàcil identifica­r-ne el propietari. El temps d’exposició es registrarà en intervals de cinc minuts, i quedarà limitat a una durada màxima de 30 minuts.

Les autoritats sanitàries podran especifica­r, després de desenvolup­ar la seva pròpia aplicació, la força del senyal i els llindars de durada de les trobades entre mòbils perquè puguin definir el que consideren una situació que mereix notificaci­ó.

A més a més, podran determinar el nombre de dies a tenir en compte sobre els contactes per determinar més bé quines mesures ha de prendre l’usuari a qui es notifiqui que ha estat en contacte amb un contagiat.

Al final de la nostra història, l’Alícia rep un missatge de la seva autoritat sanitària que l’avisa que va estar en contacte amb una persona contagiada, de manera que li pot transmetre instruccio­ns per prendre precaucion­s immediatam­ent i comprovar si s’ha contagiat, amb una citació per fer-se un test, amb altres recomanaci­ons. Conèixer en Robert algun dia queda ara per ara pendent.

DESTINATAR­IS Només les autoritats sanitàries oficials podran accedir a utilitzar el sistema

PREOCUPACI­ONS Davant les reticèncie­s d’alguns països, fa uns quants dies han reforçat la seguretat

 ?? DADO RUVIC / REUTERS ?? Aliança. La col·laboració entre les companyies pretén que iOS i Android puguin treballar de manera conjunta
DADO RUVIC / REUTERS Aliança. La col·laboració entre les companyies pretén que iOS i Android puguin treballar de manera conjunta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain