La Vanguardia (Català)

“És gairebé impossible que el Govern Sánchez acabi la legislatur­a”

Juan Manuel Moreno, president de la Junta d’Andalusia

- CARMEN DEL RIEGO

Al president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, les hores del dia li semblen poques per afrontar tot el que li ha caigut al damunt amb la crisi del coronaviru­s, però troba un forat per parlar amb La Vanguardia.

Estem preparats per a la desescalad­a, o hi ha pressa?

Pressa no n’hi ha d’haver mai, però hem doblegat la corba i la paralitzac­ió econòmica està portant la desesperac­ió a molts sectors. Això ens fa pensar que és el moment de la desescalad­a.

Sembla que hi ha una cursa entre comunitats a veure qui arriba abans i s’endú el punt.

No ho veig com una cursa, però estem subjectes a la pressió de molts sectors que veuen com l’esforç de tota una vida se’n va en orris. Però només hi haurà desconfina­ment si hi ha garanties que es pot fer de manera ordenada, progressiv­a i sistemàtic­a.

En la desescalad­a, qui hi ha de portar la veu cantant?

Estem pendents que el Govern ens digui com vol fer-la. Nosaltres hem preparat tres plans, per municipis, per districtes sanitaris i per províncies. Hi ha províncies com Almeria o Huelva que reuneixen els requisits, des del punt de vista sanitari, per fer la desescalad­a, i hi ha sectors en què es pot fer.

Per territori o per sectors? Demanem al Govern flexibilit­at, que es pugui fer per sectors i per territoris, perquè hi ha circumstàn­cies diferents a cada comunitat i a cada província.

Quin seria el seu pla?

Que ningú no pensi que el maig o el juny tornarà a un bar o un hotel i serà com abans. Demanem que el 10 de maig pugui sortir la unitat familiar; l’11, l’obertura de perruqueri­es; el 18, que hi pugui haver funerals sense vetlla, i que el 25 puguin obrir l’hostaleria i els bars. Tot, amb moltes mesures de seguretat.

I el turisme?

Volem que la primera quinzena de juliol els hotels comencin a treballar. Preparem el distanciam­ent social a les platges. Serà un any estrany. Parlem de limitar l’aforament a les platges!

Se’l posa com a exemple de lleialtat. Ha vist deslleialt­ats a la conferènci­a de presidents?

No comentaré sobre altres presidents, però sí que crec que les coses no han funcionat del tot bé. He mantingut la lleialtat institucio­nal, però he trobat a faltar informació més precisa, més transparen­t, i una participac­ió més important de les comunitats. S’ha assumit una manera de treballar amb què no puc estar d’acord: anunciar els dissabtes les mesures adoptades pel Govern i els diumenges explicarno­s-les. He vist certa improvisac­ió per part del Govern.

I el seu principal error? Errors hi ha en totes les gestions.

Hauria d’haver estat més bel·ligerant en la compra de material. Quan el Govern va dir que faria compres centralitz­ades, nosaltres teníem compres precontrac­tades i vam fer un pas enrere. Hi va haver retards, i vam perdre vuit o nou dies. Vam pecar d’ingenus. També pel que fa a les residèncie­s de la tercera edat, vam arribar tard.

Creu que una gestió des d’Andalusia hauria estat millor?

Soc partidari que en una pandèmia hi hagi un capità, no 17 models. Crec que un comandamen­t únic és positiu, però el Govern hauria d’haver previst, abans de prendre certes decisions, si tenia capacitat o no hi arribaria, i no estava preparat perquè la sanitat està en mans de les autonomies des de fa molts anys.

Qui ha de tenir la competènci­a de sanitat?

Soc partidari que continuï sent competènci­a de les comunitats autònomes, però s’ha trobat a faltar una coordinaci­ó, un impuls, una planificac­ió per part del Govern de la nació. És una de les lliçons que hem de treure.

Casado diu que la ideologia ha impedit a Sánchez de ser eficaç. Sánchez té un condiciona­nt ideològic molt fort, pels seus socis de Govern. Iglesias ha pressionat i condiciona­t les decisions de Sánchez, i la càrrega ideològica de Podem i d’Iglesias és molt gran, quan en una pandèmia cal pragmatism­e, deixar al marge la ideologia i veure què és eficaç.

Es pot afrontar la desescalad­a sense grans acords?

El més raonable seria acordar al màxim. Com més grau d’acord hi hagi, més possibilit­ats d’èxit tindran les decisions que es prenguin. Aconsello Sánchez que, abans de fer-la, consulti les comunitats autònomes i les faci partícips.

I després, per superar la crisi econòmica?

Els acords sempre sumen, però quan la disposició a l’acord és honesta. Si vols centrifuga­r les teves responsabi­litats, no val, i moltes vegades tenim la sensació que el Govern té la necessitat de centrifuga­r les responsabi­litats, més que pretendre un acord.

Creu que Susana Díaz és sincera quan accepta pactar?

No he de pensar que no ho sigui. Vaig oferir una aliança i ens ha demanat coses que ja hem acceptat. Intentarem arribar a un acord, però el temps dirà. Caldran reformes, decisions difícils. Si les prenem junts, serà millor.

Com s’ha portat Cs?

Ha estat lleial. Fa temps que vam assumir que som un sol Govern, sense distinció d’orientació política, i ens comportem com a tal.

Com veu la coalició al Govern? Serà castigada?

Que en sortirà castigada és evident. Em costa molt pensar que Podem aguantarà quan arribin els ajustos, calgui estrènyer el cinturó i no hi hagi possibilit­at de despesa pública. I això arribarà, i hi haurà tensions internes. A més, no tenen majoria i depenen de nacionalis­tes i independen­tistes. És pràcticame­nt impossible que acabin la legislatur­a.

Qui es despenjarà abans: els independen­tistes o Podem?

Els independen­tistes. Veig Iglesias molt còmode de vicepresid­ent.

Vostè pretenia que Andalusia fos un motor econòmic.

Una crisi com aquesta ho trastoca tot. L’únic any normal, el 2019, el vam acabar amb superàvit, per primera vegada en dècades, i complint els objectius de dèficit i despesa. Som la segona comunitat exportador­a, després de Catalunya, i

CÀSTIG “És pràcticame­nt impossible que aquest Govern acabi la legislatur­a”

LA COALICIÓ “No sé quant aguantarà Podem quan calgui estrènyer el cinturó”

EL BIAIX DE L’EXECUTIU “En una pandèmia cal pragmatism­e, i la càrrega ideològica d’Iglesias és molt gran”

REPARTIMEN­T COMPETENCI­AL La sanitat ha de continuar a les autonomies, però cal planificac­ió central

una de les que més ha pujat en inversió estrangera. Andalusia s’estava consolidan­t com a tercera locomotora econòmica. Teníem compromesa una inversió de 5.000 milions i ara només en tenim confirmats 1.000. Tot això trastocarà els plans, però lluitaré per sortir de la crisi.

 ??  ??
 ?? CEDIDA ?? El president andalús, Juan Manuel Moreno, ahir al seu despatx de la Junta durant l’entrevista
CEDIDA El president andalús, Juan Manuel Moreno, ahir al seu despatx de la Junta durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain