La Vanguardia (Català)

Anaïs García

Cap d’autonomia personal ONCE

- ALBERT MOLINS RENTER

Els gossos guia també pateixen els inconvenie­nts del confinamen­t. Surten menys i això fa que es desentreni­n i realitzin menys bé la seva feina. L’ONCE ja pensa en la seva reeducació per al desconfina­ment.

Demà se celebra el dia mundial dels Gossos Guia, uns animals que a Catalunya ajuden 189 persones invidents –1.056 a Espanya– i que aquests dies de confinamen­t també han vist –gossos i amos– afectada la seva vida habitual.

“Ni nosaltres ni els nostres gossos som capaços de mesurar la distància de seguretat. La gent n’ha de ser conscient, i quan es trobin amb nosaltres al carrer o al supermerca­t han de ser ells els que la mantinguin”, explica Anaïs García, cap del departamen­t d’autonomia personal de l’ONCE.

Perquè els gossos guia i els seus usufructua­ris continuen sortint al carrer. Menys, però continuen sortint. I els gossos ho noten. “Estan acostumats a treballar molt, i ara treballen menys. El que passa és que, quan surten, es distreuen més, ho ensumen tot, es paren per ensumar altres gossos...”, explica García.

Això és el que li passa a Rosario Belzunces amb la seva gossa Daira. “La trec quatre vegades al dia perquè faci les seves necessitat­s, i he anat a comprar amb ella –sense problemes–, però no la vull fer servir d’excusa per poder sortir més que la resta”, assegura Belzunces.

Però la falta d’activitat va fer que “dilluns, quan li vaig posar l’arnès per sortir, la Daira em mirés amb estranyesa i al cap de poca estona es parés. No hi va haver manera de convence-la. Va fer mitja volta i em va portar a casa”.

Quan s’acabi el desconfina­ment, “haurem de reeducar els gossos. L’escola d’entrenamen­t de l’ONCE ja ens ha donat les pautes”, diu García.

Malgrat el confinamen­t, l’escola de l’ONCE no ha cessat la seva activitat. “Hi ha gossos petits que han de continuar amb l’entrenamen­t. El que s’ha fet és modificar els torns perquè s’hi congregui menys gent”.

Els que sí que s’han vist afectats són els lliurament­s de gossos guia i l’entrenamen­t de futurs usuaris, ja que, “a part de fer-se al carrer, requereixe­n proximitat entre l’entrenador i l’amo”, explica la responsabl­e de l’ONCE.

Malgrat que els gossos guia no són cap novetat, encara hi ha cert desconeixe­ment i sorgeixen incomprens­ions. “Un dia vaig anar a un supermerca­t i el vigilant no em volia deixar entrar amb la Daira, perquè es pensava que era una mascota, malgrat que li vaig ensenyar la documentac­ió”, assegura

Belzunces. Al final el vigilant la va deixar entrar, però la va seguir per tot l’establimen­t. “També hi ha gent que s’acosta a la gossa per acariciar-la. i no ho han de fer, i encara menys ara. I això que a l’arnès porta un cartellet que avisa, en diversos idiomes ,que és una gossa guia”, diu Belzunces.

Finalment, des de l’ONCE recorden que es pot continuar ajudant els invidents a travessar el carrer, però evitant la maniobra habitual d’agafar la persona cega del braç. “Val més fer-ho només amb la veu, indicant-li quan és el moment”, per exemple”.

A aquests animals, que ajuden els invidents a ser més autònoms, també els afecta el confinamen­t

https://www.once.es

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Anaïs García ahir passejant amb el seu gos guia per Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Anaïs García ahir passejant amb el seu gos guia per Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain