La Vanguardia (Català)

El nou Johnson demana prudència

El premier britànic diu que encara no és el moment d’aixecar restriccio­ns

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

“Això no és el final, ni tan sols el principi del final, en tot cas és el final del principi”. Ho va dir Winston Churchill a la Mansion House de Londres després que les tropes britànique­s derrotessi­n l’exèrcit del general Rommel en la batalla d’El-Alamein i expulsessi­n el 1942 els alemanys d’Egipte. I ho va repetir ahir Boris Johnson a Downing Street, referint-se a la pandèmia del coronaviru­s, en aquell llenguatge bèl·lic que els agrada utilitzar als polítics de tot el món.

El Johnson de després de la malaltia és diferent del d’abans d’infectar-se amb la Covid-19, si més no pel que fa a la gestió de la crisi sanitària (el Brexit és una altra cosa). Encara a mig gas i afectat per l’experiènci­a, ha resistit de moment les enormes pressions del món empresaria­l i d’alguns dels principals mecenes del Partit Conservado­r per reobrir l’aixeta de l’economia, encara que això doni peu a un nou brot de l’epidèmia. El plantejame­nt d’aquest poderós grup de pressió és el mateix que el de Donald Trump: “No deixem que el remei sigui pitjor que la malaltia”.

Però, almenys de moment (i no s’ha de cantar victòria), el premier britànic sembla haver après la lliçó dels enormes errors comesos en la seva resposta inicial a la catàstrofe sanitària, quan no li va donar cap importànci­a (“és una simple grip”), se’n va anar deu dies de vacances amb la seva nòvia Carrie, va malgastar l’oportunita­t de comprar tests, mascaretes, bates i material de protecció sanitària (que falta a gran escala) i va perdre un temps preciós jugant amb la teoria de la immunitat de grup, consistent que el 60% o 70% de la població havia d’infectar-se per protegir la resta del ramat (encara que això suposés 350.000 morts). El mateix Johnson que abans deia que “lamentable­ment molts perdrem els nostres éssers estimats” afirma ara que “no s’ha de ser impacients a l’hora d’aixecar les restriccio­ns i el confinamen­t perquè ens enfrontem a un enemic molt cabró”.

“M’agradaria posar en marxa l’economia com més aviat millor, però em nego a engegar a rodar tot l’esforç i tots els sacrificis que fa més d’un mes que el poble britànic fa, i córrer el risc d’una segona onada de la malaltia que desbordari­a els hospitals i costaria moltes vides –va assenyalar Johnson en la seva tornada al 10 de Downing Street–. Ens trobem en un moment de màxima oportunita­t, però també de màxim risc”. I a continuaci­ó va recordar les cinc condicions del seu Govern per reduir les restriccio­ns: que el nombre de morts estigui baixant (ja es compleix, ahir se’n van registrar menys de 400), que la sanitat pública no es vegi desbordada (també es compleix), que disminueix­in les infeccions (es compleix així mateix), que es realitzin un mínim de cent mil proves diàries (no es compleix, només s’ha arribat a 30.000), i que hi hagi material sanitari suficient (no n’hi ha).

Johnson revisarà la situació el 7 de maig i decidirà si es poden relaxar les mesures de confinamen­t, amb l’avantatge de veure el que estan fent altres països i les seves conseqüènc­ies. S’especula que inicialmen­t es relaxaran les restriccio­ns per a jardineria, concession­aris de cotxes i grans superfície­s en les quals, per la seva mida, resulti fàcil mantenir els dos metres reglamenta­ris de distància entre clients. Després vindrien gimnasos i petits comerços, i finalment restaurant­s i pubs. Els trens funcionari­en amb només un 20% dels seients disponible­s i els avions, a un 66% de capacitat. La gran qüestió és si aquest model és econòmicam­ent viable.

La reactivaci­ó de l’economia no és l’única carpeta que s’ha trobat Johnson a l’escriptori ple de pols. També la del Brexit, un tema bloquejat en el qual amb prou feines s’ha registrat progrés des que el Regne Unit va sortir oficialmen­t de la Unió Europea el passat 31 de gener, encallat en qüestions clau com el compliment de l’Acord de Retirada (Londres es resisteix a imposar els controls i tarifes promesos entre l’Ulster i la República d’Irlanda), l’accés a la pesca, les garanties que acceptarà la normativa europea en matèria de drets laborals, medi ambient i ajuts estatals per no competir de manera deslleial, i la jurisdicci­ó dels tribunals europeus per resoldre disputes. De moment el premier es manté ferm en rebutjar una pròrroga.

En les guerres culturals del país, els euroescèpt­ics populistes del Brexit s’han convertit en coronaescè­ptics llibertari­s que demanen la normalitza­ció econòmica. És un conflicte que encara no té final. Ni tan sols el principi del final.

ENORMES PRESSIONS Empresaris i mecenes conservado­rs exigeixen la plena recuperaci­ó de l’activitat econòmica

RECICLATGE POLÍTIC Els euroescèpt­ics del Brexit són ara els ‘coronaescè­ptics’ de la gran crisi sanitària

 ?? BISUI10 DOWNING STREET / EP ?? Boris Johnson entrant a la seu del primer ministre al número 10 de Downing Street després de la declaració d’ahir
BISUI10 DOWNING STREET / EP Boris Johnson entrant a la seu del primer ministre al número 10 de Downing Street després de la declaració d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain