La Vanguardia (Català)

El modèlic Portugal continua per sota de mil defuncions

- ANXO LUGILDE

A finals de març, mentre Espanya estava embrancada en la polèmica pels test defectuoso­s comprats pel Ministeri de Sanitat a la Xina, a Lisboa s’ultimaven les proves PCR de fabricació pròpia, a partir del model impulsat per Maria Manuel Mota, directora de l’Institut de Medicina Molecular. La iniciativa va contribuir que en els moments crítics Portugal se situés entre els estats amb més diagnòstic­s per habitant. Juntament amb les mesures primerenqu­es de confinamen­t, es tracta d’un dels factors que l’erigeixen en un país modèlic en l’entorn de l’Europa occidental i atlàntica, amb un nombre total de casos detectat lleugerame­nt superior al de morts que hi ha hagut a Espanya.

Segons les estadístiq­ues oficials, Portugal té ara 24.027 positius i 928 morts, 25 en l’última jornada. Amb 10,3 milions d’habitants, presenta una taxa de 9 morts per 100.000, davant les 50 d’Espanya. Madeira és la regió en la qual no hi ha hagut ni una sola defunció per coronaviru­s. L’Alentejo en té una i l’Algarve, 12. L’àrea de Lisboa, amb 179 morts, està per sota de la mitjana nacional de l’epidèmia, que s’acarnissa amb la regió Nord, que amb el 35% de la població lusitana concentra al 58% dels morts.

En el balanç d’ahir Portugal tenia 163 casos nous, amb la menor pujada des del 19 de març. Després de decretar-se l’alerta el 13 de març i entrar el 19 en estat d’emergència, una combinació dels d’alarma i excepciona­litat espanyols, Portugal es prepara ara per sortir del confinamen­t, amb un calendari que s’ha d’anunciar al Consell de Ministres de dijous vinent, en el marc de lúgubres previsions econòmique­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain