La Vanguardia (Català)

L’enuig dels bisbes italians

La Conferènci­a Episcopal s’enfronta al Govern per prohibir les misses a la fase dos

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

L’enuig dels bisbes italians és important. El primer ministre Giuseppe Conte acabava d’acabar la seva roda de premsa per explicar com seria la fase de desconfina­ment a Itàlia quan la Conferènci­a Episcopal Italiana (CEI) va enviar un comunicat irat per protestar pel fet que el Govern no tingui previst, encara, reprendre les misses durant la desescalad­a de les mesures contra el coronaviru­s que tindrà lloc el maig a Itàlia.

“Els bisbes italians no poden acceptar veure compromès l’exercici de la llibertat de culte”, deia el comunicat de la CEI. “Hauria d’estar clar que el compromís de servir els pobres, tan important en aquesta emergència, prové d’una fe que ha de poder alimentar-se de les seves fonts, en particular de la vida sacramenta­l”, continuava.

Quan el primer ministre va començar a parlar de la fase dos va anunciar que a partir del 4 de maig es podran organitzar funerals –amb un màxim de quinze assistents–, però no va dir res de les misses, una cosa que ha enfurismat no només els bisbes, sinó també alguns membres del seu Executiu. És el cas de les dues ministres del partit Itàlia Viva, de Matteo Renzi, la de Família, Elena Bonetti, i la d’Agricultur­a, Teresa Bellanova, que veuen “incomprens­ible” que es puguin visitar museus a partir del 18 de maig però no celebrar una cerimònia religiosa. El Vaticà se n’ha mantingut al marge, i encara no ha anunciat si obrirà també els seus museus aquella data.

És el primer enfrontame­nt directe entre l’Executiu i la jerarquia de l’Església catòlica italiana, que fins al moment havia acatat les mesures de prevenció dels contagis. Aquí fa setmanes que estan prohibides les misses, no s’han fet celebracio­ns de Setmana Santa i les esglésies estan només obertes per resar. “L’Església va acceptar, amb patiment i un sentit de responsabi­litat, les limitacion­s governamen­tals assumides per afrontar l’emergència de salut”, va reiterar l’episcopat. Però quan es redueixen les limitacion­s, “l’Església exigeix poder reprendre la seva acció pastoral”. I no només això, sinó que els bisbes van recordar a la presidènci­a de l’Executiu i el comitè tecnicocie­ntífic que l’assessora la “plenitud de l’autonomia” de l’Església per organitzar la vida de la comunitat cristiana.

L’Executiu ha rebut el missatge d’enuig i es va afanyar a aclarir que en prenen nota i que en els propers dies estudiaran un protocol per poder permetre que els fidels participin en cerimònies litúrgique­s en condicions de seguretat. No només es queixen els catòlics, també la comunitat islàmica creu que no permetre les celebracio­ns és “una insensibil­itat cap als creients”, segons el president de la Comunitat Religiosa Islàmica Italiana, l’imam Yahya Pallavicin­i.

Les misses no són l’únic objecte de discòrdia de la fase dos. A més ha causat polèmica el fet que Conte anunciés que dilluns vinent els italians ja podrien visitar familiars, visites curtes i que hauran de fer-se sempre amb màscara i respectant el metre de distància. El premier va emprar la paraula congiunti, familiars. La interpreta­ció inicial de l’Executiu és que això volia dir fills, pares, avis, nets o cosins, una cosa que va enfadar alguns italians com el Daniele, un quiosquer que no ha deixat de treballar aquestes setmanes. “No té cap sentit, jo podré anar a visitar la meva tieta que no veig des de fa anys però no la meva nòvia”, protestava ahir al matí.

Després de moltes queixes de joves a les xarxes socials, també del col·lectiu LGTB, l’Executiu va aclarir ahir que les parelles i les persones amb una “relació afectiva estable” entraven dins d’aquesta categoria de congiunti, encara que es desconeix com controlara­n l’estabilita­t de les relacions dels italians. Un sopar entre amics, tot i això, encara no es pot fer per molt establert que estigui el grup: no entra en els motius vàlids per desplaçar-se. Les incògnites són encara moltes. Està previst que el Govern publiqui els propers dies una guia de preguntes i respostes per resoldre alguns dels dubtes més comuns que estan sorgint entre els italians.

Hi ha més sectors que estan disconform­es amb els temps del desconfina­ment. Un d’ells és el dels perruquers i centres d’estètica, que es van queixar ahir a l’uníson al no poder reobrir al maig. Segons el Govern, hauran d’esperar com els restaurant­s per obrir l’1 de juny. “S’està penalitzan­t innecessàr­iament aquest sector. No podem entendre quina necessitat hi ha en obligar milers de perruquers, barbers i esteticist­es a mantenir el tancament quan poden atendre amb dispositiu­s (màscares i guants) i rebre un client alhora amb cita prèvia, desinfecta­nt les instal·lacions sovint”, va considerar el secretari general de la Unió d’Artesans, Marco Accornero. Alguns perruquers van arribar a encadenar-se com a protesta.

Després de moltes queixes, l’Executiu aclareix que es podrà visitar “relacions afectives estables”

 ?? MAURIZIO BRAMBATTI / EFE ?? Un capellà beneint ahir a Roma el cos d’una persona morta
MAURIZIO BRAMBATTI / EFE Un capellà beneint ahir a Roma el cos d’una persona morta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain