La Vanguardia (Català)

Dos policies investigat­s a França per insults racistes a un detingut

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Dos policies estan sent investigat­s a França –i corren el risc de ser expulsats del cos– per proferir greus insults racistes cap a un home que havien detingut. L’incident va causar un escàndol d’envergadur­a perquè va ser gravat en un vídeo que després es va distribuir a les xarxes socials. Van reaccionar indignats el mateix ministre de l’Interior, Christophe Castaner, i el prefecte de policia de París, Didier Lallement.

Els fets van ocórrer a Île -Saint Denis, al departamen­t de SenaSaint Denis, el més pobre de la França metropolit­ana i un dels més afectats per la pandèmia de la Covid-19. Els agents provaven de detenir un home, d’origen egipci, sospitós d’haver robat material en un solar en obres. L’home va voler fugir llançant-se al Sena. Els policies van riure i van fer comentaris racistes al·lusius a la condició àrab del detingut. En altres imatges de vídeo se senten cops i crits procedents del furgó policial on va ser introduït l’arrestat.

La Lliga de Drets de l’Home i SOS Racisme van anunciar la presentaci­ó de demandes judicials. El diputat Jean-Luc Mélenchon, de França Insubmisa (esquerra radical), va dir que es tractava d’una “escena horrible” i es va preguntar “on és la policia” quan “aquesta mena de milicià racista circula amb tota immunitat”.

Aquest tipus d’incidents, en ple confinamen­t, són perillosos perquè poden desencaden­ar respostes violentes en barris problemàti­cs com els de Sena-Saint Denis. Fa uns dies, un accident patit per un jove delinqüent que va xocar amb la porta oberta d’un vehicle policial durant un control va desencaden­ar diverses nits de violència als suburbis del nord i l’oest de la capital francesa.

El primer ministre, Édouard Philippe, presentarà avui davant l’Assemblea Nacional més detalls sobre el desconfina­ment que ha de començar l’11 de maig. Existeix encara debat sobre si és assenyat reobrir les escoles, ateses les mesures higiènique­s que seran necessàrie­s. També hi ha creixents pressions del sector de restauraci­ó perquè s’obrin aviat els bars i restaurant­s. Més d’un centenar de diputats del moviment de Macron, La República en Marxa (LREM), han demanat que els restaurant­s puguin reobrir a partir del 15 de maig, per etapes, amb les mesures que exigeix la pandèmia. La seva idea és que els departamen­ts menys afectats per la Covid-19 reobrin abans. Els diputats diuen actuar per “salvar el sector turístic”. També volen impulsar “les vacances de proximitat” i “la solidarita­t turística nacional”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain