La Vanguardia (Català)

Zones dels EUA es reobren malgrat que el virus continua propagant-se

El Govern admet que les mesures de distància social es prolongara­n tot l’estiu

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La cadena de gimnasos Life Time tenia previst obrir divendres passat els seus sis establimen­ts a Geòrgia. S’ho van repensar.

“No podem posar en joc la salut dels clients, a risc de la comunitat”, va informar en un comunicat Bahram Akradi, director executiu de l’empresa.

Els Estats Units fregaven aquest dilluns la barrera del milió de contagis per coronaviru­s –a nivell mundial s’ha superat el sostre dels tres milions– i una xifra d’almenys 55.000 difunts. Encara que la infecció sembla alentir-se als EUA, les xifres encara continuen a l’alça.

Aquest és el context en el qual una sèrie d’estats, amb Geòrgia al capdavant, han començat a disminuir les restriccio­ns i han permès l’obertura de negocis entre la incertesa. Aquestes decisions, adoptades pels governador­s, es produeixen en un moment de “cansament de la quarantena” i pel declivi de l’economia. S’han destruït 26 milions de llocs de treball.

Una cosa està clara: tancar va ser difícil, però aixecar la persiana encara ho serà més.

Geòrgia va permetre aquest dilluns que els seus ciutadans puguin accedir a restaurant­s o a sales de cinema. Hi ha restriccio­ns, com que els clients mantinguin una separació de dos metres o estrictes mesures d’higiene. Els treballado­rs han de portar màscara.

Altres estats, des de Minnesota a Texas o Mississipi, han fet passos per relaxar les regles sense escoltar les alertes sanitàries.

Tot i això, des del Govern federal s’ofereixen missatges contradict­oris. El vicepresid­ent Mike Pence va predir que “en gran part haurem deixat enrere aquesta malaltia” per al cap de setmana de la festa del dia dels

Un estudi indica que a la ciutat de Nova York, que haurà d’esperar a obrir, el 25% dels veïns han tingut el virus

Caiguts (dilluns 25 de maig), que és el que marca tàcitament l’inici de la temporada estiuenca.

Però la doctora Deborah Birx, coordinado­ra científica de l’equip de la Casa Blanca, va matisar aquest diumenge que “certes formes de distància social estaran amb nosaltres al llarg de tot l’estiu per assegurar-nos que ens protegim mentre avancem cap a una nova fase”. Hi ha por d’una segona onada. Birx va esmentar la necessitat de tenir més capacitat per fer tests.

Geòrgia i Colorado estan pressionan­t per avançar a més velocitat en l’obertura malgrat que no compleixen les recomanaci­ons del Govern que baixin durant 14 dies la taxa d’infeccions, que, segons Birx, és fonamental.

Mentre experiment­en amb la reobertura, diversos estats han realitzat poques anàlisis en relació amb la quantitat de població, per la qual cosa s’estan aventurant en un vol a cegues.

Els restaurant­s a Tennessee també van obrir, però amb un 50% menys de capacitat. Van tornar a l’activitat malgrat que continuen pujant els infectats. Oklahoma, Alaska i Carolina del Sud han adoptat aquestes mesures per provar de reviure una economia molt malmesa. Florida, on hi ha zones obertes, es prepara per a una reobertura general. En algun moment, el 90% de la població es va trobar sota la mesura obligatòri­a d’haver de quedar-se a casa.

Califòrnia, sota el comandamen­t del demòcrata Gavin Newson, elogiat per la seva gestió, va permetre l’accés a algunes platges aquest cap de setmana. Les imatges de l’acumulació de persones van ser utilitzade­s per estats conservado­rs per denunciar una suposada hipocresia en la crítica contra ells al recuperar els negocis.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va reiterar que a partir del 15 de maig, quan acaba el període de restricció, permetria una obertura parcial de l’estat (construcci­ó, manufactur­a...) a determinad­es regions.

La Gran Poma, principal focus nacional, on les defuncions diàries han baixat a menys de 400 (337 diumenge), mantindrà les restriccio­ns. Segons un estudi, el 25% dels veïns de la metròpolis ha tingut el virus.

 ?? DUSTIN CHAMBERS / BLOOMBERG ?? Una barberia, decorada amb cascos de futbol americà, acabada de reobrir a Atlanta (Geòrgia)
DUSTIN CHAMBERS / BLOOMBERG Una barberia, decorada amb cascos de futbol americà, acabada de reobrir a Atlanta (Geòrgia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain