La Vanguardia (Català)

Un incendi al camp de Samos deixa 200 refugiats sense sostre

- ATENES

Uns 200 sol·licitants d’asil es van quedar ahir sense sostre sota el qual dormir després de tres incendis en el superpobla­t camp de l’illa grega de Samos, que va cremar nombroses tendes.

El secretari general del Ministeri de Migracions, Manos Logothetis, va apuntar a “una baralla” entre migrants dins del camp com l’origen de les flames. També

la policia local assenyala una disputa entre migrants africans i àrabs. Segons l’oenagé Samos Volunteers, la nit de diumenge hi va haver dos incendis. El primer va començar “darrere de les instal·lacions mèdiques” i un segon, més gran, va cremar diversos contenidor­s i tendes. Ahir hi va haver un altre foc.

“Els incidents van començar diumenge a la nit, es va apagar l’incendi a mitjanit, però hi ha hagut més tensió i els migrants s’han llançat pedres”, va indicar un responsabl­e de la policia. Es van desplegar les forces antiavalot­s, que van detenir set migrants.

La tensió als camps de sol·licitants d’asil de les illes gregues s’ha disparat en les últimes setmanes, revifada per l’estricte confinamen­t imposat per impedir la propagació del coronaviru­s. El camp de Samos, com tots els de les cinc illes del nord de l’Egeu, situades al costat de Turquia, està superpobla­t i ofereix condicions higiènique­s deplorable­s, amb 7.000 migrants en unes instal·lacions pensades originalme­nt per a 650 places.

L’Alt Comissaria­t de l’ONU per als Refugiats (Acnur) i nombroses oenagés han reclamat sense parar al Govern grec que descongest­ioni els camps i transferei­xi els sol·licitants d’asil a Grècia continenta­l. La situació s’ha fet encara més urgent, assenyalen, amb la pandèmia, ja que un brot infecciós en aquests camps es propagaria fàcilment.

Tot i això, escudant-se en les mesures de confinamen­t nacional, prolongat fins al 4 de maig, el Govern conservado­r ha anunciat que el trasllat de 2.300 migrants previst per a l’abril seria finalment endarrerit.

A començamen­ts de mes es va produir un altre incendi al camp de l’illa de Quios durant una baralla entre migrants iniciada després de la mort d’una dona iraquiana de 47 anys, que alguns habitants del camp atribuïen al coronaviru­s. El foc va destruir instal·lacions del servei d’asil europeu i uns quants contenidor­s.

De moment no s’ha detectat cap contagi en els camps situats a les illes gregues, si bé uns 200 migrants han donat positiu en Covid-19 a la Grècia continenta­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain